Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

Летопис

Октобар 2021

Септембар 2021

22.09.2021
Посета кафићу „Звуци срца“

Ученици 5/4 су имали прилику да, крајем септембра  учествују у радионици чија је тема била различитости и дискриминација, где је предавач са децом дискутовао о томе како разумети и помоћи људима са сметњама у развоју. Кафић „Звуци срца“ посебан је по томе што у њему раде млади са благим сметњама у менталном развоју. У оквиру радионице, деца су на папирима записала као виде решење, као и речи подршеке, инспирисани самим предавањем. Сарадња је била успешна на обострано задовољство. Самој радионици присуствовао је и помоћник председника општине Коста Маловић са сарадницима.

 

22.09.2021
Подељено 464 таблета ученицима

На велико задовољство ученика и њихових родитеља јуче се наставила дистрибуција таблет рачунара на територији општине Врачар и подела основцима од трећег до шестог разреда основних школа.

 

Почетку поделе у ОШ „Светозар Марковић“ присуствовали су председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић, члан Већа за образовање Драги Лукић, шеф Кабинета председника Никола Јеленковић и директор школе Ивана Оролицки.

 

Недељковић је том приликом рекао да му је драго што је део почетка нове дигиталне ере у основном школству и образовању уопште.

 

„Град Београд је издвојио средства и покренуо овако значајан пројекат који ће свој деци пружити једнаке могућности за образовање, нарочито сада у тренутку пандемије када је јако битно да смо сви умрежени како би се дигитална настава спроводила без сметњи. За врачарске школе стигао је 4941 таблет, а за учитеље и наставнике 268 лап-топова. Ово је значајно улагање у будуће генерације које ће дати озбиљне резултате на дугорочном плану. У вашој школи, за ученике од трећег до шестог разреда обезбеђено је 464 таблета. Знање је моћ, зато учите децо дан и ноћ“, рекао је председник Општине.

 

Директор школе Ивана Оролицки захвалила се Граду Београду и Градској општини Врачар што су покренули овакву акцију поделе таблета који ће значајно олакшати процес спровођења наставе на даљину, али и родитељима растеретити буџет у септембру.

 

„Модеран, савремен начин образовања ће непогрешиво допринети друштвеном развоју наше земље. Ова акција поделе таблета на којима ће бити дигитални уџбеници, које ћемо како користити у непосредној настави у школи, тако и  у настави на даљину, ће нам много помоћи у овој ситуацији“, рекла је Оролицки.

 

Председник Савета родитеља ОШ „Светозар Марковић“ коме троје деце похађа ову школу рекао је да њему, као родитељу, и његовој деци ови таблети значе много јер им то олакшава учење, али и да стичу знања и вештине из електронске, односно информационе технологије која је свеприсутна у нашем животу.

(вест преузета са сајта општине Врачар)

01.09.2021
Свечани пријем првака

И овог 1. септембра наша школа отворила је врата најмлађим члановима свог дома знања и другарства. У част доласка ученика првог разреда генерације 2021/2022.године у школском дворишту приређена jе свечаност на којој им је колектив школе, на челу са директором Иваном Орoлицки пожелео добродошлицу. У име Општине Врачар, част су им указали председник др Милан А. Недељковић са сарадницима Драги Лукићем и Костом Маловићем. Како традиција добрих домаћина налаже, за успешан почетак школовања Општина Врачар даривала је најмлађе Светозарце школским ранчевима.

Ове године рад са првацима отпочеће четворо учитеља: Снежана Бандука (I/1), Мирјана Аврамовић (I/2), Данило Глигорић (I/3) и Светлана Маџаревић (I/4). Имајући у виду вишедеценијски квалитет образовно-васпитног рада установе, с правом је веровати да ће најновија генерација ученика наставити низ добрих резултата у стицању знања и другарства које траје током целог живота.

Јун 2021

18.06.2021
Успешни у учењу страних језика

Утиске ученица Ленке Радовановић и Теодоре Туцаковић са такмичења из шпанског језика можете прочитати ОВДЕ.

Maрт 2021

29.03.2021
Ученици-новинари "Наш Лука на прагу репрезентације" интервју Михаило Булатовић 8-3

Презентацију преузмите ОВДЕ

22.03.2021
Светски дан вода 22.03.

Ученици који похађају предмет „Чувари природе“ писали су о овом дану:

Виктор Михаиловић

Светски дан вода треба да нас подсети да је вода неопходна за живот свих живих бића. Иако је више од 70 процената воде на Земљи, само два посто је за пиће. Људи загађују реке и подземне воде.

Прилог погледајте ОВДЕ

22.03.2021
Пролеће почиње 20.03. у 10:37

Ученици који похађају предмет „Чувари природе“ писали су о овом датуму:

Матеја Спасеновић

Пролеће је друго годишње доба. Уз пролеће природа почиње да се буди. Пролеће означава крај зиме и повратак Сунца. Неки од познатих весника пролећа су цвеће и птичице као што су врабци и љубичице.

Прилог погледајте ОВДЕ

22.03.2021
Како да помогнете својој деци током пандемије

Драги родитељи, с обзиром на ситуацију у којој се налазимо већ дуже време, а у којој су деца посебно погођена, волели бисмо додатно да вам помогнемо у раду са њима. Прилажемо вам линк ка Смерницe за родитеље: Како да помогнете својој деци током пандемије, које су приредили психолози током актуелне кризе узроковане коронавирусом.

Прилог погледајте ОВДЕ

21.03.2021
Светски дан шума 21.03.

Ученици који похађају часове „Чувари природе“ писали су о овом дану:

Андреј Бокић

Шума је моје омиљено место за шетњу.Осим што пружа уточиште од буке ,она је извор чистог и здравог ваздуха.

Прилог погледајте ОВДЕ

16.03.2021
Борба против вршњачког насиља

Презентацију погледајте ОВДЕ

08.03.2021
Сваки дан као 8. март

Наши вредни ученици поводом Дана жена, спремили су поклоне за маме и баке. На часу српског језика, млађи основци су учили песму нашег познатог песника Мирослава Мике Антића.

Прилог погледајте ОВДЕ

05.03.2021
Резултати наших ученика на општинском такмичењу из математике

Општинско такмичење из математике одржано је у недељу 28.2.2021.

Наши ученици су и ове године постигли запажен успех.

Прилог прочитајте ОВДЕ

Фебруар 2021

24.02.2021
Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости,  развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

Прилог прочитајте ОВДЕ

22.02.2021
Министар просвете на прослави школске славе

Имали смо посебно задовољство да ове године, на Савиндан,  угостимо Министра просвете, господине Бранка Ружића, помоћника министра за основно образовање Милана Пашића и начелника Школске управе Београд Драгана Филиповића.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

05.02.2021
Одржано школско такмичење из математике -5.2.

И ове године успешно је одржано школско такмичење из математике 5.2.2021. Иако у мало другачијим условима и са мање припреме наши ученици су успешно урадили задатке. На општинско такмичење нашу школу ће представљати 41 ученик.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

Јануар 2021

19.01.2021
Наши ђаци – успешни спортисти

Многи ученици, упоредо са редовном школом упражњавају ваншколске обавезе из области уметности, науке, а посебно спорта. Дуги низ година пратимо и навијамо за младе тенисере, одбојкаше, фудбалере, скијаше.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

18.01.2021
Седам ученика положило испит у Француском институту

Похвала  за  седам ученика наше школе који су стекли диплому  Делф, међународни  сертификат у знању француског језика.

Све честитке за Викторију Жегарац 6-4,  Душана Крстовића 6-4, Ену Антанасијевић 7-2,  Предрага Марковића 7-2, Ненада Марковића 8-1, Душана Шкопељу 8-2 и Наталију Нишевић.

Испит су полагали  24. и 25. октобра 2020, а резултати  су објављени  крајем децембра. Напомињем да  су ученици показали жељу у усавршавању француског језика и да су се самостално припремали , уз примену стеченог  знања школског градива и уз опште смернице од стране предметног наставника.

Децембар 2020

04.12.2021
Мала колекција „Светозарац“ - ПДФ школска библиотека

naslova

Цео прилог погледајте ОВДЕ

22.02.2021
Кад има воље, има и начина – одељење III3

Није лако научити све предвиђено за 30 минута. Празно је у учионици где половина другара недостаје. Необично је гледати лица под маскама, а не видети осмех другара и наставника.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

Новембар 2020

21.11.2020
Засадили смо још једно дрво у дворишту

Ове године смо на најлепши начин обележили 3. новембар, Светски дан чистог ваздуха. Тим поводом, ученици 6.разреда су, у пратњи својих наставника географије, засадили стубасту јабуку. Ученицима је наглашено да општина Врачар има највећу густину насељености у Србији (око 20.000 становника по км2) и да град Београд има висок степен загађења ваздуха (о чему се ових дана у медијима доста говори). Ученицима смо такође појаснили да свако зрело дрво апсорбује велике количине угљен диоксида и производи довољно кисеоника за одржавање живота за два људска бића.

drvo

13.11.2020
И више од очекиваног

Настава српског језика и књижевности у нашој школи одвија се према плану и програму. Уз комбиновани систем рада и часове у трајању од 30 минута одвијају се редовне активности, али и проток мотивације.

Цео садржај погледајте ОВДЕ

03.11.2020
Добар глас о Светозарцу се далеко чуо

Професор разредне наставе у нашој школи, Мирјана Аврамовић гостовала је 10.октобра 2020. године у култној  емисији „Време спорта и разоноде“ на Радио Београду 1. Интересовање да угости нашу Мирјану уредник емисије Жељко Стефановић изразио је због њеног креативног рада по коме је препознатљива и о чему је недавно писао магазин Политике и портал Ваљевска посла.

Говорећи о својим подухватима, Мирјана Аврамовић истакла је да су њени ученици за разне области даровити, а школа у којој ради и ђачки родитељи увек пуни разумевања и подршке за остваривање нових идеја. Имајући у виду да је емисија „Време спорта и разоноде“ формат са 60 година дугом традицијом, а Политика једини српски дневни лист који одолева комерцијализацији и таблоидизацији, те негује културу писања и пажљив одабир тема и личности, јасно је да је прича о нашој учитељици на изузетно леп начин допринела ширењу доброг гласа о нашој школи.

viber_slika_2020-11-02_18-33-49

Октобар 2020

26.10.2020
Музика праисторије-најлепши радови

Ученици петог разреда су у претходном периоду обрађивали тему Mузика праисторије из предмета музичка култ. Цео садржај погледајте ОВДЕ.

26.10.2020
Еscape room на тему "Живот и рад Светозара Марковића"

Поводом дана школе, организовали смо по други пут, еscape room на тему „Живот и рад Светозара Марковића“. Игру је осмислила психолог школе Мирјана Марковић, а за ову прилику обновила и прилагодила психолог Светлана Поповић. Цео садржај погледајте ОВДЕ

24.10.2020
Препоруке за превенцију COVID-19 у школској средини

Препоруке за превенцију COVID 19 у школској средини погледајте ОВДЕ.

19.10.2020
Рођендански поклон библиотеци

Поводом обележавања 70-ог рођендана наше школе, школска библиотека је богатија за значајну колекцију књига попут сабраних  дела Толстоја, Достојевског, Ремарка, Мопасана, Јесењина,…

Цео садржај погледајте ОВДЕ

Септембар 2020

30.09.2020
Мурал на зиду школе

У оквиру великог међународног пројекта Ефекат прегледа на тему екологије, климатске правде и заштите животне средине, који годинама спроводи Музеј савремене уметности у Београду, школи је понуђено осликавање мурала са цртежом уметничког колектива са Канарких острва ПСЈМ који чине Cyunthia Viera  и Pablo San Jose.

DSC_1325 DSC_1273

Цео прилог погледајте ОВДЕ

24.09.2020
Филм о мерама заштите против вируса Covid 19 у школама
24.09.2020
Препоруке за превенцију од Covid 19 у школској средини

Препоруке за превенцију COVID 19 у школској средини погледајте ОВДЕ.

21.09.2020
Посета 5/2 фестивалу „Најслађи укуси Београда“

У недељу, 20. септембра 2020. године, неколико ученика 5/2 са разредном је  посетило манифестацију слаткиша на Тргу републике. На двадесетак тезги, пробали смо бесплатно или по сниженим ценама, широк асортиман чоколада, колача, кексића, сладоледа, штрудли, од ручно прављених до чувених брендова. Шарено и слатко, привукло је велики број посетилаца који су носили маске и држали дистанцу, кад год је то било могуће. Деца су се одлично провела, одговорно су располагали својим новцем, а уједно смо на прави начин искористили лепо време у септембру. Излагачи ће преостале посластице донирати у хуманитарне сврхе.

11.09.2020
Настављамо учешће у акцији „Чеп за хендикеп“

Удружење „Чеп за хендикеп“ основале су особе са инвалидитетом из Зрењанина, а на челу организације је Зоран Мартинов. Наша школа се међу првима прикључила акцији, која се брзо проширила на целу Србију. За протеклих пет година, прикупили смо око 550кг пластичних чепова, чиме смо знатно допринели набавци ортопедских помагала. То није мало, с обзиром да у 1кг стаје око 450 комада, а да један џак има свега  6-7 килограма.

Ове школске године, 10. септембра, однели су нова три џака.

Акција се наставља!

01.09.2020
Пријем првака

Пријем првака ове године организован је у школском дворишту. Потрудили смо се да не нарушимо традицију и да и у овим измењеним околностима,  нашим ђацима првацима полазак у школу учинимо свечаним. Столице су била на приписнаој удаљености, родитељи и деца са маскама, са озвучења смо слушали дечије песме, око нас балони. Цео прилог прочитајте ОВДЕ.

ezgif.com-webp-to-jpg

Јун 2020

09.06.2020
План припремне наставе - консултације за пријављене ученике

План припремне наставе погледајте ОВДЕ

naslovna

Мај 2020

25.08.2020
Успеси наших такмичара

Драги ученици,

Ово је период школске године када се иначе припремамо за градска и републичка такмичења, сви заједно пратимо резултате и радујемо се вашим успесима. Ове године, из добро познатих разлога, одржавање такмичења је прекинуто. Свима нам је жао због тога, али не допустите да вас ова ситуација обесхрабри. Наставите да учите за знање, да се такмичите са собом тако што себи постављате напредније циљеве у учењу. Резултати неће изостати. Овом приликом желимо да похвалимо масовни одзив и одличне резултате које сте постигли на такмичењима –општинским и градским, која су одржана пре прекида непосредне нас.

Цео прилог прочитајте ОВДЕ

15.06.2020
Важно обавештење организација рада школе од 1.06.2020.

Драги ученици, поштовани родитељи,

У складу са препорукама Министарства, упознајемо вас са оквирним планом активности за ученике од 1.6. 2020.
Настава на даљину завршава се до 29. маја до када ће највећи број ученика имати закључене оцене на основу свих оцена од почетка школске године укључујући и формативне оцене добијене на основу активности у току наставе на даљину.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

 

28.05.2020
Реализација пробног завршног испита -1 и 2. јун

Тест из српског/матерњег језика и комбиновани тест ученици решавају 1. јуна 2020. године код куће, као још један вид припреме за завршни испит, у складу са овим упутством.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

18.05.2020
Обавештење за ученике 8. разреда

Обавештење за ученике 8. разреда –Пријаве за упис у специјализована одељења гимназија и стручних школа трају од 18. до 21. маја

Све информације о специјализованим одељењима имате на следећем линку:

http://www.mpn.gov.rs/polaganje-prijemnih-ispita-za-upis-u-specijalizovane-srednje-skole-i-odeljenja/

Ученици који су заинтересовани за Фармацеутстко-физиотерапеутску шкоку, која  отвара билингвално одељење, могу да погледају презентацију на  следећем линку:

http://www.farmafizio.edu.rs/

Female hands, working at the desk with a ruler and a drawing. Education concept photo, close-up

14.05.2020
Јана Јокић - постали смо паметнији

Конкурсу “ Тражимо најбољу новинску причу, видео репортажу и спортски клип у ванредном стању“, Савеза за школски спорт Србије, одазвала се ученица 8/1 Јана Јокић. Она је послала своју репортажу “ Постали смо паметнији“.за коју сматрамо да заслужује да буде објављена овде на сајту школе, како би се са њом упознали наставници, ученици, родитељи, а дубоко верујемо да ће освојити и неку од вредних награда.

Цео чланак прочитајте ОВДЕ

07.05.2020
Боравак отвара врата 11. маја

Инструкције поводом отварања целодневног боравка током трајања епидемије COVID-19

Након исказане потребе родитеља за пријем ученика који су пре ванредног стања били укључени у групе продуженог боравка, због обавеза на радном месту, а у складу са инструкцијама које нам је упутило Министарство просвете, науке и технолошког развоја 5.5.2020, преносимо Вам препоруке и правила којих ћемо се придржавати:

Цео прилог погледајте ОВДЕ

 

05.05.2020
Конкурс за ученика генерације

Драги осмаци,

Ближи се крај школске године, полагање завршног испита и упис у средње школе. Пуно посла је пред нама у овом периоду иако су услови ванредни. Пред нама је традиционално  изазован и тежак задатак да изаберемо ученика генерације 2019/20.

Цео прилог можете погледати ОВДЕ

slika_02

05.05.2020
Нађа Нејковић - ђак генерације 2019/2020.

Драги осмаци,

Ближи се крај школске године, полагање завршног испита и упис у средње школе. Пуно посла је пред нама у овом периоду иако су услови ванредни. Пред нама је традиционално  изазован и тежак задатак да изаберемо ученика генерације 2019/20.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

Април 2020

30.04.2020
22. 4. 2020. - одељење 1/5 обележило Дан планете Земље

Снимак можете погледати ОВДЕ

19.04.2020
Христос васкрсе – радост донесе

Драги ученици, родитељи и наставници,

Било је јако тешко одлучити се за најлепше креативне радове. Већина радова је имала исти број лајкова, па смо ми донели коначну одлуку за проглашење победника.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

14.04.2020
II3 - Нађи времена за пријатељство

,,Нађи времена за пријатељство, то је пут до среће”, рекли су о пријатељству. И наши ученици то знају. У овим тренуцима када су одвојени од својих другара, они проналазе начине да негују своје пријатељство.

Цео прилог прочитајте ОВДЕ

09.04.2020
Важно обавештење - настава на даљину

Поштована/-и,

У прилогу је обавештење о настави на даљину током ванредног стања које је намењено родитељима/законским заступницима ученика.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

06.04.2020
„Пчелице“ из III1 у изолацији

Одељење с поносом носи назив ,,Пчелице“ јер су оне симбол рада, борбе и преданости.

pcelica

Цео прилог погледајте ОВДЕ

06.04.2020
Српски језик - Моја Африка

Прилог погледајте ОВДЕ

02.04.2020
Музичка култура - епохе и композитори

Ученици свих виших разреда из предмета музичка култура су имали задатак да ураде презентацију на тему епохе и композитора према наставном плану.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

Март 2020

31.03.2020
Пријава за полагање пријемних испита за упис у школе за ученике са посебним способностима
Драги ученици,
Информације о томе како се можете пријавити за полагање пријемних испита за ученике са посебним способностима, можете видети ОВДЕ
31.03.2020
Ликовна култура у изолацији

У онлајн наставу ликовне културе шестаци су ушли са наставном јединицом “Боја“. У другој лекцији причали смо о најранијој историји сликарских боја, у доба палеолита.

Цео чланак погледајте ОВДЕ

22.03.2020
Дан вода

Као кап воде на длану   

 

Драга децо,

И у изолацији, вода се штеди,

само рационална потрошња,

јер другачије не вреди!

 Погледајте цео прилог ОВДЕ

10.03.2020
Одржано школско такмичење рецитатора

У свечаној сали одржано је школско такмичење у рецитовању. Надметало се 35 ученика млађих разреда и девет ученика од петог до осмог разреда. Радислав Јовић, песник и члан жирија, рекао је да су донели тешку одлуку, похвалио сву децу и свакоме понаособ дао савет како да побољша свој наступ.

Узраст од 1. до 4. разреда -победници (пласирали су се за општинско такмичење):

 1. Софија Стевановић 4/2 –„Крвава бајка“-Д. Максимовић
 2. Михајло Ивановић 4/5- „Волео сам школу и у школи“-С. Станишић

Похвале:

 1. Кристина Филиповић 4/3
 2. Матеја Спасеновић 4/4
 3. Борис Бабић 4/4
 4. Василије Бабић 4/3
 5. Гала Миодраговић 2/3
 6. Аника Кнежевић 2/4
 7. Луна Павловић 3/1
 8. Софија Костић 3/1

 

Узраст од 5. до 8. разреда-победници (пласирали су се за општинско такмичење):

 1. Марија Васиљевић 8/3-Љубавна песма „ Мирјана Бобић Мојсиловић
 2. Лена Савковић-6/2-“Поезију више нико неће писати“- Матија Бећковић

 

07.03.2020
Успех наших седмакиња на „Књижевној олимпијади“

На општинском такмичењу из књижевности, Књижевна олимпијада, које је одржано у ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић“, ученице наше школе оствариле су запажене резултате.

Лола Гаковић 7/2 освојивши друго место и Маша Мијовић 7/2 освојивши треће место, квалификовале су се на наредни (градски) ниво такмичења.

Честитамо ученицама на постигнутим резултатима!

књижевна олимпијада

04.03.2020
Предавање о сектама

Предавање „Секте – илустровани приступ“  у организацији општине Врачар, на које су позвали родитељи свих осмака, одржано је у зборници, али је одзив био слаб.

Кликом на ОВДЕ прочитајте цео текст.

секте

01.03.2020
Школско такмичење из шаха

Шаховско удружење „Никола Тесла“ организовало је у сарадњи са школом, турнир у шаху, како би изабрали ученике који ће нас представљати на општинском такмичењу. Позиву да у недељу 1. марта учествују на такмичењу одазвало се купно 19 деце, од чега 5 девојчица и 14 дечака. Судија на турниру је био ФА Драган Јосиповић, иначе наставник и тренер шаха. Слаб одзив условио је слабију конкуренцију, па се чак 16 ученика пласирало даље – по троје најбоље пласираних у свим групама, док су остали добили захвалнице за учешће.

šah

Фебруар 2020

06.02.2020
Мимовима против вршњачког насиља

Теми борбе против вршњачког насиља, ученици V и VII разреда приступили су на креативан начин.

received_417447245862042

У наставку прочитајте цео прилог ОВДЕ

Јануар 2020

31.01.2020
Одржана одељењска већа за старије разреде
31.01.2020
Завршетак наставе у првом полугодишту
30.01.2020
Тако то III/2 ради!

Да бисмо имали све оно што нам је од природе потребно за живот, морамо обнављати њене ресусре. Морамо се ослободити лоших навика које је загађују и створити нове, оне корисне, и личним примером подстаћи све у свом окружењу да чувају ваздух, воду, земљу и сва блага природе, неке су од порука позоришне представе „Тако се то ради“, коју су 30. јануара 2020. године, у Омладинском позоришту „Дадов“ извели ученици III/2 ОШ „Светозар Марковић“. По идеји професора разредне наставе Мирјане Аврамовић, представу је режирао Владимир Цвејић.

 

Цео прилог прочитајте ОВДЕ

 

naslovna

30.01.2020
Одржана одељењска већа за млађе разреде
28.01.2020
Конференција Школе за 21. век

Директорка школе присуствовала је конференцији Школе за 21. век која је одржана у хотелу Метропол и преузела микробит уређаје за програмирање. Обука наставника за коришћење ових уређаја се очекује до краја школске године.

konferencija

28.01.2020
Подељени рачунари ученицима трећег разреда

Општина Врачар је и ове године обезбедила мале преносиве рачунаре за све ученике трећег разреда. Рачунаре су поделили председних општине др. Милан Недељковић и члан већа за образовање Драги Лукић. Обезбеђени су и лаптоп рачунари за учитеље 4. разреда.  Овом акцијом општина Врачар даје значајан допринос дигитализацији и развијању дигиталне писмености ученика и наставника.

27.01.2020
Прославили смо школску славу Савиндан
24.01.2020
Признање за Марка Аврамовића

Ученик 6/3,Марко Аврамовић, проглашен је од Рвачког савеза Београда за најбољег пионира 2019. године. Светозарци су поносни на бројне медаље које Марко осваја и желе му пуно успеха у даљој спортској каријери!

slika

24.01.2020
Ликовни конкурс „ Свети Сава“

На ликовном конкурсу „Свети Сава“, у организацији Удружења „Деца Врачара“, ученици наше школе постигли су велики успех.

Рад Анђеле Јоцовић из 7/1 освојио је прву награду у конкуренцији виших разреда, а рад Милице Земљич из 1/1 другу награду у конкуренцији нижих разреда. Рад Марије Манојловић из 8/3 је похваљен,  а рад Софије Терзић из 4/1 је изложен у холу општине.

Честитамо свим учесницима!

likovni

22.01.2020
Одржана пета седница Наставничког већа

Одржана пета седница Наставничког већа на којој је утврђен програм обележавања школске славе

21.01.2020
Посета Дечјем културном центру

Ученици четвртог разреда, нашли су се на двору деспота Стефана Лазаревића, послушавши едукативни програм „Средњовековни Београд“. Програм је био састављен из предавања, игроказа и церемоније доделе повеља.

Остатак текста прочитајте ОВДЕ

20.01.2020
Одбојка - градско првенство - ученице ОШ VIII и VIII разред

slika_03slika_02

16.01.2020
Tрећи наступ на Божићном сеоцету

Испред Храма Светог Саве наступало је одељење IV/5  као представник хора млађих разреда наше школе. Магла и смог нису сметали, они су  само допринели да празнично-распевана атмосфера буде још обојенија чаролијом. Деца су извела песме:“Седам сати удара“, уз солисте:Уроша Видаковића, Јакова Мићановића, Елене Вучићевић и Софије Драшер, „Ово је Србија“, соло Јована Ристивојчевића, „У ливади под јасном“, „Пред Сенкином кућом“ уз пратњу хармонике коју је свирао ученик IV/5, Олег Кнежевић, и солисте: Софија Драшер, Мина Симић, Катарина Ђорђевић. Песме „Маштарија“ отпевали су соло Вања Кнежевић, Вања Кавеџић, Мина Симић и хор. На крају смо крунисали чаролију Сеоцета извођењем песама:“Обична љубавна песма“ групе Аеродром и песмом „Љубавна“, групе Парни ваљак, под диригентском палицом наставнице Иване Цицварић, која води овај хор.

seoce_01

14.01.2020
Други састанак Школског одбора

Одржан је други састанак Школског одбора на којем су усвојени Финансијски план и план јавних набавки

08.01.2020
Вратили смо се на наставу после празника

Децембар 2019

26.12.2019
Новогодишњи базар – креативност и хуманост на делу

Успешно смо организовали  још један Новогодишњи базар.  Правили смо украсе за јелке, Божићне колаче и аранжмане, укусну и здраву храну, дружили се и забављали са родитељима . Део прихода од продаје доделили смо НУРДОРу и организацији Дечије срце, а део ћемо определити за опремање и уређивање школе по избору сваког одељења.

Акцијом Два слаткиша за улаз на Базар, прикупили смо слаткише за пакетиће којима смо обрадовали многе другаре –децу из најугроженијих  енклава на Косову и Метохији, децу без родитеља и ученике школе „Бранко Пешић“.

На предлог Ђачког парламента, прикупљени слаткиши, гардероба, обућа, дидактички материјал и играчке уручени су и  деци предшколског узрасата  Центра за заштиту одојчади, деце и омладине, у  Звечанској 7. Поклони су уручени  12. јануара, док су неколико дана касније поклоне добила и деца из Свратишта за децу, у Крфској 7/а.

naslovna_01

23.12.2019
У сусрет Новој 2020. години

У 1/5 одељењу, 23. децембра одржана је креативна радионица „У сусрет Новој 2020. години“. Радионици су присуствовали родитељи и ученици. Декупаж техником су украшаване тегле које ће бити изложене на предстојећем Новогодишњем базару.

Циљ радионице је био дружење између родитеља и деце.

Цео чланак можете погледати ОВДЕ

leto_01 leto_02 leto_04

12.12.2019
Одржан други састанак Савета родитеља школе
11.12.2019
Одржана 4. седница Наставничког већа

Одржана 4. седница Наставничког већа посвећена организацији Новогодишњег базара и других активности до краја првог полугодишта.

07.12.2019
Одржано општинско такмичење из мaтематике

Одржано општинско такмичење из мaтематике. Домаћин је била школа „Јован Миодраговић“  Из наше школе учествовало 101  ученика од 3. до 8. разреда.

06.12.2019
Две награде на такмичењу основаца у „Божидарцу”

Лена Савковић освојила је прву награду на литерарном конкурсу Центра за образовање и културу „Божидарац”, а Лена Стојковић другу на ликовном конкурсу. Учеснице конкурса су својим радовима одговориле на слободну тему и имале прилику да искажу свој раскошни таленат. Према одлуци специјалног жирија за литерарно такмичење, рад Лене Савковић о тајним вратима био је најуспешнији у конкуренцији од 74 пристигла рада. Ликовни рад Лене Стојковић поделио је другу награду у конкуренцији од 100 пристиглих цртежа. Честитамо ученицама на сјајним резултатима!

dve

06.12.2019
Пажљивкова правила у саобраћају

У основној школи „Светозар Марковић“ на Врачару одржан је едукативни час ученицима првог разреда о правилима понашања деце у саобраћају . Часу је присуствовао председник Градске општине Врачар проф. др Милан А. Недељковић и том приликом заједно са чланом Већа задуженим за образовање Драгим Лукићем и шефом Кабинета председника Општине Николом Јеленковићем поделио ученицима приручник „Пажљивкова правила у саобраћају” који је издала Агенција за безбедност саобраћаја.

„Овај приручник би требало да вам буде узор како да поштујете саобраћајне прописе, помоћиће вам да се упознате са саобраћајним знацима, када треба да пређете улицу и на шта треба да обратите пажљу. Безбедност деце у саобраћају на нашој општини је на највишем нивоу, сви смо посвећени томе, јер наша деца морају бити безбедна у сваком тренутку”, рекао је Недељковић.

Часу су присуствовали и представници Управе саобраћајне полиције.

Сви ученици првих разреда основних школа на територији општине Врачар добиће на поклон приручник „Пажљивкова правила у саобраћају” који ће им помоћи да се што безбедније понашају на путу од школе до куће. Циљ акције је да се изврши едукација ученика о правилном понашању у саобраћају, али акција такође има и превентивни карактер.

letopis

Са сајта општине Врачар

06.12.2019
Подељен часопис Мали еколог свим ученицима 4. разреда

Током ове и претходне недеље, ученици четвртих разреда врачарских основних школа ,,Свети Сава“, ,,Светозар Марковић“ и ,,Јован Миодраговић“ добили су на поклон публикацију ,,Мали еколог” посвећен Михајлу Пупину.

У оквиру пројекта под називом, ,,Пупин за мале Врачарце”, у ОШ ,,Свети Сава” организована је централна промоција публикације за децу ,,Мали еколог” посвећена животном путу једног од наших највећих научника и проналазача, Михајлу Пупину. Ученике је поздравио Михаило Групковић, председник Скупштине општине Врачар, а о овогодишњој публикацији ,,Мали Еколог“ говорили су Дејан Загорац, председник Удружења грађана ,,Еко центар” и Владимир Јеленковић, публициста и некадашњи дугогодишњи директор Музеја Николе Тесле, уједно и аутор текста о Михајлу Пупину у овом издању. Након тога су, Михаило Групковић и Драги Лукић, члан Већа ГО Врачар, поделили публикацију свим ученицима четвртог разреда и у школама ,,Светозар Марковић“ и ,,Јован Миодраговић“, који су показали велико интересовање за садржај ове публикације написане и илустроване у складу са њиховим узрастом.

Пројекат ,,Пупин за мале Врачарце“ реализовало је Удружење грађана ,,Еко центар”, уз подршку Градске општине Врачар.

letopis_06

Са сајта општине Врачар

06.12.2019
Трибина о опасностима од петарди и других пирротехничких средстава

У сали општине Врачар одржано је предавање за ученике шестог и седмог разреда врачарских школа о опасностима од употребе пиротехничких средстава. Ученици су имали прилику да чују корисне информације и савете од инспектора МУПа и докторке. Ученике је поздравио и председник општине др. Милан Недељковић. Нашу школу представљало је одељење 6/1 са разредним старешином Иваном Томашевић  и директорком школе.

05.12.2019
Освојена оба прва места у женској конкуренцији

На општинском такмичењу у одбојци за ученике и ученице старијих разреда, које организује Секретаријат за спорт и омладину града Београда, наше ученице су у четвртак 5. децембра освојиле прво место у конкуренцији 7. и 8. разреда, а у петак су успешне биле и ученице 5. и 6. разреда. Победама су се квалификовале за такмичење на градском нивоу, које ће бити одржано у другом полугодишту. И у мушкој конкуренцији, ученици су показали добру игру и борбеност, али су остали без пласмана.

Честитамо свим ученицима и наставницима физичког васпитања!

letopis_02 letopis_01

04.12.2019
Аргентинац на часу шпанског језика

Како би се наши ученици опробали у спонтаном разговору с говорницима којима је шпански језик матерњи, проверили колико разумеју и колико њих саговорник разуме, позвали смо младог аргентинског инжењера Брајана из града Сан Карлос де Барилоће да одржи један час шпанског језика.

Након неколико посета супруге мексичког амбасадора и часова које су одржали професори из Шпаније, схватили смо да ученици сјајно напредују, као и да им је потребно још практичних вежби говора како би могли лакше и брже да се изразе.

 argentinac

Новембар 2019

29.11.2019
Паметно и безбедно - трибина за ученике 5. разреда о безбедном коришћењу интернета

У сали општине Врачар организована је трибина за ученике 5. разреда у оквиру кампање Паметно и безбедно  Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Са ученицима је разговарано о томе како да безбедно користе интернет и друштвене мреже, како да се заштите од предатора, у каквим проблемима могу  да се нађу ако нису опрезни.. Трибини су присуствовали сви ученици петог разреда са одељењским старешинама.

29.11.2019
„Опрезно у дигиталом свету“

Градска општина Врачар у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекоминикација организовала је предавање за ученике врачарских петих разреда основних школа. Предавачи из Министарства су ученицима представили случајеве нарушавања безбедности деце на интернету – случајеве вршњачког насиља на интернету, дискриминације, крађе, трговине људима, сексуалне злоупотребе као и решавање студија случаја. Ово су утисци једног од учесника:

На предавању смо научили како децу одбацују и како друштвене мреже и интернет нису безбедне ствари. Оно што постављамо на интернет од тог тренутка тамо остаје заувек, чак и кад „избришемо“. Деца због интернета имају трауме, престају да излазе и да се друже. Интернет је једна збуњујућа ствар са којом се не треба играти.

bezbedno

Душан Крстовић, V4

20.11.2019
Светски дан детета

ГО “Врачар“ у сарадњи са Центром за развој здравља, знања и благостања 20. новембра, на Светски дан детета организовала је Фестивал за развој емоционалне интелигенције. На фестивалу су учествовали одељење 1/3, учитељице Снежане Сићовић и одељење 1/5, учитеља Горана Анђелића. Цео чланак прочитајте ОВДЕ

letopis

20.11.2019
Међународна конференција о протоку воде и здрављу

Наша школа је добила прилику да учествује на Међународној конференцији о протоку воде и здрављу коју организује Светска здравствена организација а чији је домаћин ове године био Београд. Једна од тема, у чијој су припреми учествовали представници Министаства просвете, науке и технолошког развоја,  била је унапређивање приступа здравој води, санитацији и хигијени  у школама (WASH на енглеском језику). Остатак прилога погледајте ОВДЕ

18.11.2019
Одржана трећа седница Наставничког већа

Одржана трећа седница Наставничког већа посвећена анализи успеха и владања на крају првог класификационог периода

12.11.2019
Радили смо по распореду часова од понедељка због уједначавања броја радних дана
11.11.2019
Државни празник – Дан примирја у Првом светском рату. Нерадни дан.
06.11.2019
Одржана Велика отворена врата за родитеље

Октобар 2019

29.10.2019
Одлазак на топлу чоколаду

29. и 30. октобра 2019. године, ученици 1. разреда са својим учитељицама и учитељем били су гости кафића „Звуци срца”. Тамо су били срдачно угошћени, а као знак добродошлице послужена им је топла чоколада.

Кафић се налази у Чубурској улици и запослени су млади са благим сметњама у развоју. Кратко су нам се представили и испричали шта све раде у кафићу. Овом акцијом подржавамо једнакост међу свим особама и учимо прваке да поштују различитости међу људима и да прихвате другачије од себе.

У овом јединственим кафићу на Чубури нема ценовника ни фискалних рачуна. За оно што се у њему попије, гости новац остављају у касице у облику срца које стоје на сваком столу. Позивамо све родитеље да са својом децом иду у кафић „Звуци срца” и попију топли напитак.

letopis_02 letopis_03

25.10.2019
Успех наших атлетичара

Општинско такмичење из атлетике одржано је крајем октобра у Атлетској дворани „Београд”, а пласман на градско првенство у априлу 2020. године освојиле су успешне спортисткиње и ученице наше школе: Вишња Жигић, Сара Петровић, Софија Тешић и Миа Стојановић у дисциплини штафета 4х4, затим Лена Милинковић у трчању на 300 метара, Тара Стојановић у скоку у вис, а Нађа Ваиномаа у трчању на 100m и Лена Шкуртић у скоку у даљ.

Нина Ђурић VII2

letopis_01 slika_02

21.10.2019
Прославили смо 69. рођендан школе

Наша школа почела је с радом 1950. године и ове године обележили смо 69. годину постојања и успешног рада. У години пред обележавање великог јубилеја одлучили смо да овогодишњу прославу посветимо и Београду и добрим духовима нашег града – Душку Радовићу и Моми Капору. Цео чланак погледајте ОВДЕ

19.10.2019
Концерт одељења IV-5

Учитељица Ивана Цицварић, која успешно води хор млађих разреда, организовала је са својим одељењем концерт под називом „Певам, дакле постојим“. Публика је у Свечаној сали слушала Сплет три народне брзалице, део Мокрањчевих руковети, руску песму „Рјабинушка“, песму Биљане Крстић „Ај да дума лала“, јеврејску љубавну песму „Хеј Симона“,  италијанске песме Ciao bella и Con venti quatro milla baci. Расположена публика је у фантастичној атмосфери заједно са извођачима певала хитове домаћих група Смак „Сателит“, Парног ваљка „Љубавна“ и  Аеродрома „Обична љубавна песма“, која је на крају изведена на бис. Надамо се да ће оваквих дружења бити и неком другом приликом. Карте за овај музички догађај продаване су по симболичним ценама (свако је платио колико је могао), а новац се слио у заједнички фонд за обнову свлачионица.

koncert-45

18.10.2019
На часовима историје о ослобођењу града

Поводом годишњице ослобођења Београда које се догодило 20. октобра 1944. године, Министарство просвете је упутило школама пригодан текст који је прочитан свим ученицима на часовима историје. Текст говори о тешким временима за Београђане који су на различите начине долазили до хране, живели у страху од депортације у Бањички и Логор на сајмишту и коначно дочекали улазак Црвене армије и Југословенске војске у град. На Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, у недељу су положени венци погинулим борцима за слободу.

letopis

17.10.2019
Друга седница Наставничког већа посвећена организацији прославе Дана школе
16.10.2019
Час у музеју

Ученици 6. разреда су са наставником ликовне културе у петак посетили изложбу Николе Марковића ‘Призор’ у Салону музеја савремене уметности. Посета је одржана у оквиру часа Цртања, сликања и вајања, али су се прикључили и ученици који не похађају овај предмет. У складу са темом дана у оквиру дечје недеље, ученици и наставник су заменили улоге, па су ученици тумачили радове, показавши велику проницљивост, осећај за савремену уметност и друштвене проблеме којима се изложба бави. Поред посете галерији, уживали су и у шетњи по лепом времену, од Савезне скупштине до Калемегдана.

čas

16.10.2019
Светски дан здраве хране

Поводом Светског дана здраве хране који је део календара Уједињених Нација, ученици 6-2 су се одазвали позиву и организовали са одељењским старешином, за време великог одмора у својој смени, продају домаће хране.  Свако од наставника и ученика, ко је тог дана купио ужину у холу школе, похвалио је укус и квалитет. Заједнички закључак је да сличне активности треба да спроводимо чешће, на пример, једном недељно.

dan-zdrave-hrane_01

14.10.2019
Школска спортска олимпијада

Поводом обележавања Дана школе, у недељи која је претходила свечаности, у школи је органозована Олимпијада Светозараца. У организацији су учествовали учитељи, наставници, представници школе и Савета родитеља. Ученици од 1. до 8. разреда су се на нивоу разреда такмичили у различитим играма (Између две ватре, полигони, штафетне игре…). Свим одељењима која су учествовала, уз слатко послужење, додељене су и пригодне дипломе, а победницима су уручени пехари. У спортском расположењу и забави уживали су и ученици и њихови наставници.

viber_slika_2019-11-26_11-59-12 viber_slika_2019-11-26_11-59-17 olimpijada 21

11.10.2019
11.10.2019 - Дечја недеља

Петак 11.10.2019. године, последњи дан Дечије недеље био је идеалан да ученици кроз замену улога са наставницима осете чари и тешкоће са којима се сусрећу наставници на свом послу.

d_07

10.10.2019
10.10.2019 - Дечја недеља

У четвртак, 10.10.2019. године  уживали смо у спорстском дану.

d_06

09.10.2019
Дечја недеља протекла у активностима

Овогодишња Дечија недеља под слоганом „Да право свако-дете ужива лако“ обележена је бројним  активностима.  Током целе недеље представници Ученичког парламента спроводили су хуманитарну акцију  прикупљања слаткиша, играчака и гардеробе за децу без родитељског старања.

d_01

09.10.2019
09.10.2019 - Дечја недеља

У среду, 09.10.2019. године смо доста тога научили од родитеља, бака, стоматолога и дефектолога у улози предавача.

d_05 d_05a

08.10.2019
Дружење код учитељице

Учитељица одељења 2-1 организовала је за своју претходну генерацију, ученике 6-1,  дружење уз здраву ужину коју су спремили њени садашњи ђаци, у складу са програмом Дечије недеље. Шестаци су се лепо послужили и разменили по коју реч са младим „наследницима“. Догађају је присуствовала и одељењски старешина 6-1, па је екипа била комплетна.

slika_01 slika_02

 

08.10.2019
08.10.2019 - Дечја недеља

У уторак, 08.10.2019. године, другог дана Дечије недеље, уживали смо у здравим ужинама и међугенерацијском дружењу. Подсетили се да је све лепше када се подели;  и брига и ужина и знање.

d_04

07.10.2019
07.10. 2019 - Дечја недеља

У понедељак, 07.10. 2019. године, смо песмом, цртежима и квизом на тему дечијих права показали да и конвенције могу бити забавне. Ученици 3. и  4. разреда исказали су креативност и знање о дечијим  правима, док су ученици 1. и  2. разреда учествовали у играма меморије на тему дечијих права.

d_03

04.10.2019
Прва награда на Међународном фестивалу школских филмова „Креф“ 2019.

Школа је први пут учествовала на фестивалу школских филмова  КРЕФ и представила се филмом  Заједно сами,  који је осмислило и снимило  одељење 5/3  (односно 4/3 у школској 2018/19. години).  Прво учешће донело нам је и прву награду и подстицај да негујемо изражавање кроз  форму филма код наших ученика.

Филм  је снимљен по оригиналној идеји Марка Бољановића, Милоша Марковића, Милоша Сретеновића и Лука Роквића уз менторство учитељице Снежане Сићовић и подршку пријатеља школе и ђачких родитеља.

О филму: Филм има за циљ да прикаже како ера модерне технологије поред развоја технолошке комуникације, истраживања, учења и брзог приступа подацима, доноси и други несавршени вид комуникације која није својствена човеку као социјалном бићу.  Филм има идеју да освести младе генерације и њихове родитеље и укаже на праве изборе у ери корићења модерних технологија. Поред користи које доносе савремене технологије долази и до изостанка учења двосмерне комуникације а разлог за то је комуникација преко тач скрина и клика. Такође, указује на највеће штете које могу бити нанете савременом друштву неадекватном и прекомерном употребом модерне технологије а то су отуђење, самоћа, развој девијантног понашања и болести зависности од истих.

Филм можете погледати на youtube каналу школе уносећи кључне речи Заједно сами, ОШ Светозар Марковић.

 

01.10.2019
Данило Лазић на првенству града

Ученик IV-4 Данило Лазић, учествовао је 1. октобра 2019. године на Градском такмичењу у стоном тенису за основце. У правој спортској атмосфери и дружењу, пехари су отишли у школе на Вождовцу (дечаци) и Звездари (девојчице). Наш такмичар је почетник у овом спорту и победио је у једној од три партије. За прво учешће, ово је одличан резултат и сви његови другови и наставници су поносни. Честитамо и надамо се да ће наш Дача истрајати у борби за прво место на неком од следећих турнира!

dača stoni_letopis

Септембар 2019

29.09.2019
Екскурзија осмог разреда

Ђавоља варош

Крајња одредница екскурзије „малих матураната“, која је реализована последњих дана септембра, био је природни феномен Ђавоља варош, а успутне Природњачки центар у Свилајнцу, манастир Раваница, Пролом бања. Две ноћи смо спавали у Нишу – 4. граду по величини у Србији (Лена). Слободно време смо проводили у центру града у обиласку знаменитости  и на тврђави која има 4 куле (Немања), окружена је Нишавом (Маша) и која никада није била освојена (Нађа). Тодоров закључај је да је „Ниш, уствари, леп град“ и да га треба популаризовати. Аутомат за играчке је једини на свету који је исправан, али даје старе ствари (Луна).

Остатак извештаја састављеног на основу попуњених анкета ученика, прочитајте ОВДЕ.

28.09.2019
Викенди у природи

Излети са пешачењем и промоцијoм здравих стилова живота и здраве исхране за ученике петих разреда, организовани су у суботу 28.септембра у Звездарској шуми и у суботу 12. новембра на Ади.Ученици су имали прилику да заједно са својим наставницима  фозичког васпитања проведу дан у природи, спортским играма, шетњи и упознају се са различитим врстама биљака и животиња.

vikend

20.09.2019
Прво место у кошарци

Општинско такмичење у кошарци за дечаке и девојчице основних школа Врачара одржано је крајем септембра. Такмичили су се заједно у категорији дечака ученици 5. и 6. разреда и 7. и 8. разреда, а у конкуренцији девојчица, екипу су чиниле ученице 7. и 8. разреда. Дечаци су у својим категоријама освојили  прва места и пласирали се на градско такмичење које ће се одржати од 15. до 30. октобра 2019. године у Хали спортова „Ранко Жеравица“ на Новом Београду. Надамо се да ће и на овом нивоу показати спортски дух, жељу за победом и доказати колико воле кошарку.

slika_01 slika_02

19.09.2019
„Радозналци“ у нашој школи

У наредна три дана само домаћини екипи школске редакције Образовно-научног програма Радио Телевизије Србије, која  снима дечијусерију под називом „РАДОЗНАЛЦИ„. Серија је намањена деци школског узраста. За поједине сцене које треба  да се сниме у школском дворишту, уступили смо простор наше школе. Екипа ће радити од 8 00 до 16 00. Кадрове из школског дворишта гледаћемо када почне емитовање серије!

19.09.2019
На фудбалском стадиону

Ученици седмог и осмог разреда су у четвртак 19. септембра у касним вечерњим сатима са наставником физичког васпитања бодрили фудбалере Партизана на утакмици првог кола Груле Л Лиге Европе против холандског клуба Аз Алкмар. Публика састављена искључиво од деце, одушевљено је бодрила клуб који је остварио нерешен резултат 2:2

.fudbal

13.09.2019
Прва седница Школског одбора

Прва седница Школског одбора на којој су усвојени Извептаји и Годипњи план рада за текућу годину.

12.09.2019
Прва седница Наставничког већа

На овој седници разматрани су Извештај о раду школе у претходној школској години и Годишњи план рада школе за школску 2019/20. годину.

12.09.2019
Први састанак Савета родитеља школе у школској 2019/20.години
12.09.2019
Полигон

У организацији Агенције за безбедност саобраћаја и ГО Врачар, обављена је едукација деце о саобраћају на полигону који је постављен у школском дворишту.  Едукацијом су обухваћени сви ученицци првог, другог и трећег разреда.

02.09.2019
Свечани пријем првака

Свечани пријем нове генерације ђака првака приредили смо у школском дворишту, које је било тесно да прими све ђаке прваке, ученике школе,  браћу и сестре, родитеље, баке и деке, наставнике, запослене у школи и госте. Кратак и весео програм извели су заједничким снагама  ученици школе и наставници. Програм је отворила  учитељица Мира Аврамовић, а наставили су  чланови драмске секције школе.  Музичким тачкама представили су се одељење 4/5   и хор наставника под диригентском палицом учитељице Ивене Цицварић.

Више о догађају погледајте ОВДЕ

Јул 2019

17.07.2019
Студијско путовање у Саламанку у Шпанији

Ђаци ОШ “Светозар Марковић“ током јула месеца 2019. године путовали су у град Саламаку у Шпанији. Циљ путовања било је учење шпанског језика, упознавање са различитим шпанским градовима, њиховом традицијом и културом, савременим начином живота и примена већ стечених знања у реалним практичним ситуацијама.

Похађали су часове шпанског језика у школи Местер у Саламанки; били  смештени у студентској резиденцији; поробали  да плешу салсу и фламенко, кувају шпанске специјалитете; видели знаменитости Мадрида, Саламанке, Сеговије и Авиле. Путовање је организовала њихова наставница шпанског Бранкица Срдић а ђаци су се вратили препуни позитивних утисака и са жељом да све понове. Напредак у знању је већ евидентан а интересовање и мотивација  за даље учење долазе сами, како само буде након доживљених искустава, наспрам прочитаних или препричаних.

Јун 2019

28.06.2019
28. и 29. 6. Попуњавање листа жеља
27.06.2019
Додела награда носиоцима Вукове дипломе у ГО Врачар
27.06.2019
Додела дилопма, награда и сведочанстава ученицима 8. разреда
26.06.2019
Наставничко веће
24.06.2019
Завршни испит – рад Окружне комисије за приговоре

Наша школа је ове године била домаћин Окружне комисије за приговоре на резултате завршног испита.

24.06.2019
Свечана прослава матуре за ученике 8. разреда

Свечана прослава матуре за ученике 8. разреда је ове године одржана у ресторану ТЦ Стадион.

24.06.2019
Одељењска већа шестог и седмог разреда
22.06.2019
Завршни испит – рад првостепене комисије за приговоре
21.06.2019
Одељењска већа млађих разреда

Одељењска већа петог разреда

20.06.2019
Полагање завршног испита – тест из математике
19.06.2019
Полагање завршнох испита –комбиновани тест
18.06.2019
Померено полагање теста из математике
17.06.2019
Полагање завршног испита – српски језик
14.06.2019
Последњи наставни дан у школској 2018/19. години
13.06.2019
Седница Наставничко већа

– На овој седници усвојен је успех ученика 8. разреда
– 14 ученика су носиоци Вукове дипломе
– За ученика генерације, на основу извештаја комисије, проглашен је Андреја Милутиновић

11.06.2019
Избор ђака генерације 2018/2019.

Састанак комисије за избор ђака генерације 2018/2019. године померен је због допуне документације. Кандидати су написали мотивациона писма која описују школски живот и посвећеност учењу, па ће и она бити део извештаја који се налази у посебној рубрици на сајту.

07.06.2019
Фондација „Беба“ и општина Врачар

Предавање о репродуктивним органима.

beba

07.06.2019
Мау вау експерти у нашој школи
После успешне акције прикупљања лименки, у нашу школу су дошли представници удружења које се бави спашавањем животиња из различитих невоља. Из бунара, са кровова, из ледене воде Саве и Дунава. Па још ако се запетљају у жице или пукне грана о којој висе спасиоци, све је још компликованије. У тиму су рониоци, слободни пељачи, сви добро физички припремљени, али и два пса и две мачке, који су такође били у школи. Деца су сазнала како треба правилно да приђу било којој животињи и како да се бране у случају опасности.
beba letopis_01 letopis_02
05.06.2019
Светски дан заштите животне средине

Ученици петог и седмог разреда написали су питања на тему екологије и дали по три одговора од којих је један тачан. Папириће смо ставили у корпу у којој је налазе и бомбоне за најуспеш није. Ученици првог и трећег разреда су уз нашу помоћ одговарали на питања, а бомбоне су добили и они који нису знали, али су овом приликом нешто научили. Било је забавно, ако и увек.

prijem_prvaka1

03.06.2019
Екскурзија ученика 6. Разреда

Мај 2019

31.05.2019
Матурска шетња улицама Врачара

Одржана је традиционална матурска шетња малих матураната  у организацији ГО Врачар и  удружења Пријатељи деце Врачара. Мали матуранти шетали су улицама Врачара, у мајцама различитих боја!

 setnja_01 setnja

25.05.2019
Нађа Нејковић блистала на републичким такмичењима

Током месеца маја, одржана су бројна републичка такмичења из календара Министарства просвете и спорта. Пут до такмичења на највишем нивоу, није био нимало лак. Многи су се зауставили на општинском и градском нивоу, али не и Нађа Нејковић, ученица 7/1.

nasl

Она је, 12. маја у Нишу, на државном такмичењу најбољих младих историчара у пратњи професорке Владанке Владовић освојила 3. место, док је у Тршићу, месту рођења Вука Караџића, које је сваке године домаћин републичког такмичења из познавања српског језика и језичке културе, урадила тачно 19 од 20 задатака на понос професорке Анђелке Танчић и наравно целе школе.

Нађа је и у другим сферама образовања врло успешна и активна, а њена свестраност је поткрепљена унутрашњом мотивацијом за усвајањем знања.

Колектив ОШ „Светозар Марковић“ честита од срца!

22.05.2019
Часови у 4. разреду

Сви наставници који ће у школској 2019/2020. години предавати у 5. разреду, обавезни су да у току године одрже час код четвртака, представе свој предмет и упознају их окрвирно са начином рада како би им олакшали прелазак у старије разреде.

19.05.2019
Велики успех „шпанаца“ и „француза“

Такмичење које је у календару Министарства просвете из познавања страних језика организује се само за ученике осмог разреда. Како се код нас учи енглески, француски и шпански, имамо представнике у те три категорије. Сваке године ученици постигну запажене резултате, а наставница шпанског језика Бранкица Срдић и сама освоји признање. Већ два пута је добила стипендију за одлазак у Шпанију у обилазак неког од универзитетских градова. Ове године такмичило се десетак ученика. На републичко такмичење пласирале су се Исидора Јаковљевић 8-1, Нађа Шупић 8-4 и Александра Николић 8-2. . Исидора Јаковљевић је освојила прво место на градском и на републичком такмичењу! На писменом и усменом делу испита имала је по максималних 100 поена. И остале две такмичарке оствариле су велики успех. Нађа Шупић је завршила такмичење као 2. у држави, а Александра Николић на 3. месту. И на такмичењеу из француског Виктор Панчески ученик 8-4 је одлично урадио писмени део освојивши 44 од 45 поена и укупно 4. место. Све честитке ученицима који су се припремали целе године!

slika_01

15.05.2019
Промоција оријентиринга

И ове године смо учествовали у обележавању Светског дана оријентиринга. Ученици 7/3 разреда су у ОШ Јован Јовановић Змај учествовали у такмичењу које је првобитно требало да се одржи у оближњем парку, али је премештено због кише у фискултурну салу. Организатор је било ПД Победа, а сарадњу ћемо наставнити већ почетком наредне школске године када долазе код нас.

orijenting

12.05.2019
Градско такмичење прва помоћ

После победе на општинском такмичењу, спремили смо се и за учешће на градском. Оно је одржано на Ади циганлији, време нам није ишло на руку, падала је јака киша. Ипак смо успели да урадимо све задатке на полигонима и освојимо високо 5. место у Београду. Овим путем се захваљујемо члановима Црвеног крста Врачар, посебно Милици која нас је тренирала скоро свакодневно.

gradsko 15 gradsko 3

11.05.2019
11.5. и 12.5. Семинар: Реализација наставе пријентисане на исходе за учитеље

Наша школа била је домаћин обуке за реализацију наставе оријентисане на исходе. Поред учитеља наше школе, који следеће године преузимају први разред, на обуци су били и учитељи врачарских школа „Јован Миодраговић“ и „Краљ Петар Други Карађорђевић“, и школа са Старог града  „Дринка Павловић“ и „Др Драган Ковачевић“. Обулу су водиле Виолета Алфелди, учитељица и Ивана Оролицки, директорка школе.

10.05.2019
10. и 11.05.2019. Екскурзија Лепенски вир

Извештај са дводневне екскурзије, чији је назив био Лепенски вир, а обухватала је много више од праисторије, написан је на основу анкета које су попунили сви ученици-учесници. Можете прочитати у наставку.

viber_slika_2019-05-10_14-10-03 viber_slika_2019-05-10_14-10-05 limenka viber_slika_2019-05-11_11-31-45

Извештај можете преузети ОВДЕ

Април 2019

25.04.2019
Светозарци на ИТ каравану

У организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација одржан је четврти по реду ИТ караван. 16. 04 2019 год , у спортском центру Шумице, пред око 300 ватрених навијача из пет београдских школа, представника медија и организатора такмичења, наша школа ОШ “ Светозар Марковић“ је очекивано постигла велики успех и освојила треће место. Дјаци наше школеСофија Стајић, Огњен Илић,  Андреа Ракић, Василије Миловановић, Филип Смартек и Тара Стојановић су се борили у играма знања и вештинама које превазилазе њихов узраст али и поред свих препрека и невероватно тешких задатака успели да се изборе за сјајно треће место. Преко 50 ученика наше школе их је здушно бодрило на такмичењу и допринело сјајној атмосфери. Наставнике је припремао и водио на такмичењу Игор Стојановић, наставник информатике и рачунарства.

IT karavan

25.04.2019
Друго место у осликавању васкршњих јаја

У четвртак, 25. априла, у 11 часова, на платоу испред Скупштине општине Врачар, одржано је такмичење врачарских школа у осликавању ускршњих јаја. Нашу школу су, на овом такмичењу, представљале Анђела Јоцовић и Исидора Влајковић из VI/1 и Анђелија и Марија Манојловић из VII/3. Девојчице су, упркос врућини и јакој конкуренцији, освојиле друго место, захваљујући својој вештини и креативности, али и великој способност за тимски рад. Честитамо им!

24.04.2019
Васкршњи турнир у фудбалу ОШ ,,Душан Дугалић“,

У ОШ ,,Душан Дугалић“ је и ове године, традиционално, организован Васкршњи турнир у малом фудбалу. Такмичило се по једно одељење првог разреда свих основних школа са Врачара. У веселом спортском духу врачарски прваци су провели пријатан дан у спортском балону школе домаћина. Ученици првог разреда ОШ ,,Светозар Марковић“ заузели су 3. место. Браво! Честитке и осталим учесницима турнира.

letopis

24.04.2019
Велика отворена врата

Друга Велика отворена врата када родитељи ученика старијих разреда могу да разговарају са свим предметним наставницима.

22.04.2019
Испит за лиценцу

У нашој школи је и ове године одржано вишпе испита на којима су приправници стекли лиценце. Полагали су наставници шпанског језика, енглеског јзика, математике, хемије, географије… Ученици су добро сарађивали, били дисциплиновани и надамо се помогли кандидатима. Такође, ми смо радионица за предмет ликовна култура у млађим разредима. Студенти Учитељског факултета често држе часове, а резултати красе ходнике школе.

21.04.2019
Победнице конкурса - како приближити СТЕМ професије девојчицама

Асоцијација за афирмацију жена  AFA NETWORK је покренула иницијативу „More Girls in STEM- Више девојчица у науци и технологији“ и организовала догађај који је имао за циљ да допринесе промоцији и већем интересовању девојчица за природне науке и професије будућности. Све то у сарадњи са компанијом Телеком Србија, а поводом  Међународног дана девојчица у ИКТ.

Учествовале су екипе из Београда и других градова, а наше ученице 7/3 Теа и Миа Стојановић, Сара Петровић, Софија Тешић и Вишња Жигић победиле су са пројектом „Надмудри Питагору“ – Питагора escape room, коју су представиле и на AFA недељи иновација, у хотелу Хајат 21. маја 2019.

viber_slika_2019-05-23_08-57-21

20.04.2019
Пролећни сајам

Представљање школе будућим првацима

19.04.2019
Tакмичење „ЕКО КВИЗ“

После победа у осмини, четвртини и полуфиналу, учествовали смо у финалу Еко квиза који организује Градска чистоћа. Финале је одржано у Дому културе „Влада Дивљан“ на Палилули, а наша екипа је освојила  4. место у граду. Добили смо и вредне награде, а бодрили су нас ученици четвртог разреда међу којима ћемо догодине тражити једног представника у екипи.

eko

17.04.2019
Фондација „Беба“ и општина Врачар

Једно у низу предавања за 7. разред

13.04.2019
Пробна Мала матура

naslovna

11.04.2019
Представа „Јанко Катић“

Гостовање у школи, монодрама

јанко

08.04.2019
Акција „Свака лименка се рачуна“

Од 8. јануара до 8. априла ове године, учествовали смо по први пут у акији прикупљања лименки. Наша школа има рециклажни бицикл и пресу за гужвање лименки, па хе акција била још занимљивија. У такмичењу су учествовала три одељења млађих разреда и поједини ученици седмог.  Прикупљено је више од  3.000 лименки за 3 месеца!!! Настављамо акцију са истим циљем, да рециклажом помогнемо очувању наше планете.

IMG_20190408_085305

05.04.2019
Хуманитарна акција "Наше мало за дечији осмех"

На иницијативу наставнице веронауке, прикључили смо се акцији прикупљања слаткиша за децу у болницама, коју је покренула тринаестогодишња девојчица Анастасија. Циљ акције је да се болесној деци и њиховим родитељима пружи подршка кроз дружење и игру. Разлог зашто се сакупља по школама је да и нашу децу упознамо са проблемима са којим се суочавају њихови вршњаци и млађа деца и да код њих развијамо милосрђе и саосећање.

Заиста све похвале за наше ђаке.  Колегама хвала на подршци и помоћи, јер без тога акција не би била овако успешна, а брза!

letopis_01 letopis_02

01.04.2019
Мобилни планетаријум

Посредством општине Врачар, у нашој школи је гостовао мобилни планетаријум. У току једног дана, смењивали су се ученици од првог до седмог разреда у великој плавој куполи у којој су посматрали звезде и остала небеска тела. Млади предавачи су деци приближили сликом и речју кретање небеских тела и тајне небеских простора. Ускоро ћемо пренети и њихове утиске.

letopis_03

Март 2019

22.03.2019
Дан вода - 22. март 2019.

Поводом Дана вода и ове године смо се сви обукли у плаво. Ако су за претходни дан ученици и наставници могли да се правдају да немају зелена одела, сада је свако могао да обуче фармерке. Ко се сетио! Било је лепо гледати двориште за време одмора, како се плави као океан. Идеја је да наредни пут свако на себе окачи конзерву, флашу, стару ципелу, како бисмо указали на загађеност водених површина. С обзиром да је следећа година преступна и да ће ова два дана Дан шума и Дан вода бити за викенд, сачекаћемо 2021. Дотле живимо еколошки и мислимо о очувању животне средине!

Хвала свим ученицима и наставницима који су учествовали у обележавању ових дана. Остале фотографије погледајте у галерији.

viber image 2019-03-22 , 16.25.28 viber image 2019-03-22 , 16.10.31

21.03.2019
Дан шума – 21. март 2019.

Србија је некада била позната по шумама. О томе сведочи назив регије Шумадија. Међутим, непланском сечом пре, за време Другог светског рата (Немци) и до данас шумски фонд је смањен и покрива само 29% државе. Зато је важно да се укључимо у обележавање Дана шума који је у еколошком календару 21. марта. На тај дан, већ неколико година за редом, поред уобичајених лекција, радова, паноа изложених у школи, позивамо ђаке да се обуку у зелено, чиме скрећчемо пажњу на овај проблем. Када би свако од нас посадио само 3 стабла, обезбедио би себи кисеоник за цео живот! Мислимо о томе.

dan šuma (12)

21.03.2019
Андрија Лукавац најбољи у својој категорији

На Државном првенству у џудоу, одржаном у СЦ „Шумице“ такмичило се десетак наших ученика од другог до осмог разреда. Ученик 8/1 Андрија Лукавац, освојио је прво место и златну медаљу у категорији 50кг.

Честитамо Андрији на постигнутом резултату!

letopis

19.03.2019
19.3. и 20.3. Пројекат Еду пчелица

Радионица о пчеларству одржана је у свим одељењима од 1. до 4. разреда. Сви ученици млађих разреда су имали прилику да од нашег госта, пчелара Ненада Филиповића, уче о животу животу пчела, процесу  добијања меда и својствима меда. Сваки ученик добио је брошуру о пчелама и меду. Овај пројекат, немењен свим млађим основцима,  реализовала је општина Врачар. У нашој школи снимљен је и ТВ прилог који можете погледати у прилогу.

17.03.2019
Такмичење из српског језика

Наша школа је ове године била домаћин такмичења из српског језика на којем је учествовало 181 ученик од 5. до 8. разреда.

15.03.2019
Победници полуфинала Еко квиза 15. марта 2019.

Петочлана екипа наше школе коју чине Вишња Славковић 5. разред, Анђела Јоцовић (замена за Видана Цивкароског) 6. разред, Нађа Нејковић 7. разред, Лена Пинџо 8. разред и наставница географије Невена Влајић после 3 круга надметања, изборила је пласман у финале Еко квиза у организацији Градске чистоће. То значи, да смо међу 4 најбоље екипе у граду од 45 колико је учествовало. Уколико у финалу 19. априла победимо, чека нас републичко такмичење 11. маја у Сокобањи.

нас

15.03.2019
Превенција наркоманије

У сарадњи са ДЗ Врачар и МУП Врачар, одржано је  предавање за ученике седмог разреда о штетности коришћења психоактивних супстанци.

14.03.2019
Математичко такмичење „Мислиша“,

Организовали смо математичко такмичење „Мислиша“, на којем је учествовало преко 200 ученика

13.03.2019
Школско такмичење рецитатора - 13. март 2019.године

„Рецитовање у говорној уметности има посебно место. То је облик говора у којем речи облаче своје најсвечаније одело.“
Након одржаног школског тамичења рецитатора, закључули смо да се ова уметност допада многим Светозарцима, да се труде и негују овај облик говора. Овогодишње такмичење окупило је више од педесеторо рецитатора. У складу са пропозицијама жири је одабрао по два представника из сваке од узрастних категорија, који ће нашу школу представљати на општинском такмичењу.
Чланице жирија су биле: Марина Кузмановић, професор српског језика и књижевности, Биљана Алавања, доктор педагошких наука и списатељица и Марина Радовановић, мастер учитељ/школски библиотекар.
У категорији млађих рецитатора ( од 1. до 4. разреда) прва места су освојили:
Душан Ковачевић 4/1 и Катерина Антонопулос 4/3.
У категорији старијих (од 5. до 8. разреда) за општинско такмичење пласирале су се: Марија Васиљевић 7/3 и Лена Савковић 5/2.

победници такмичења у рецитовању такмичење у рецитовању

12.03.2019
Сајам уџбеника

Мини сајам свих издавача уџбеника који имају своја издања на тржишту, одржан је у свечаној сали општине Врачар. Тако смо на једном месту могли да видимо све што издавачи нуде почев од уџбеника, учила и додатних средстава.

Издавачке куће које су за наредну школску годину припремиле уџбенике по новом програму за 2. и 6. разред увелико организују промоције за заинтересоване наставнике који могу од аутора да сазнају које су предности њихових учила. Тој активности се придружила и општина Врачар која је у Свечаној сали приредила Мини сајам уџбеника. На сајму су се представили највећи домаћи издавачи, тако да наставници имају времена да упоређујући садржаје, изаберу најбоље за своје ђаке.

sajam_knjiga

07.03.2019
Отворено првенство града у џудоу

На Отвореном првенству града у џудоу, одржаном у Спортском центру Шумице, ученици наше школе постигли су запажене резултате у свим категоријама. Освојили су једну златну, три сребрне и четири бронзане медаље. Најмлађи међу њима,

Матић Вук 2/4, у категорији  22кг, освојио је прво место и златну медаљу. Браво!

Матић Лав 3/4, категорија 28кг, треће место.

Исаковић Милош 4/1, 50кг, освојио је друго место.

Лукавац Јана 4/4, 28кг, освојила је друго место.

Мићановић Петра 5/3, 32кг, треће место.

Крунић Тодор 7/2 , 50кг, треће место.

Дакић Ђорђе 8/4, 81кг, освојио је треће место.

Лукавац Андрија 8/1, 50кг, друго место.

Освајачи медаља стекли су право учешћа на државном првенству у џудоу!

Честитамо!

letopis_01 letopis_02

05.03.2019
Професионална оријентација ученика 8. разреда

Група ученика 8. разреда у пратњи школског  психолога ишла је на групно саветовање у Центар за информисање и професионално саветовање  у оквиру Националне службе за запошљавање . Ученици су имали прилику да раде на самоспознаји својих интересовања и психолошких карактеристика и да се информишу о средњим школама и  образовним профилима.

03.03.2019
Књижевна олимпијада

Наша школа је ове године први пут била домаћин општинског такмичења Књижевна олимпијада.  На овом такмичењу учествовало је 29 ученика седмог и осмог разреда.

26.03.2018
Угледни час географија

Угледни час географије у одељењу 8-4 под називом  Дебата о лову“ у оквиру наставне јединице Примарна привредна грана у Србији, одржан је у уторак, 26. марта у кабинету за географију. После уводне презентације на тему шта је дебата и како се изводи облик наставне дебате, која су правила и како је ова метода уопште почела да се користи у нашој школи, уследило је такмичење. Девојчице су имале задатак да припреме аргументе против, а дечаци за лов. Часу су присуствовале директорка, психолог, бивша учитељица овог одељења и две наставнице Владанка и Јасмина. На крају су и судије и гости оценили дебитере.

debata

Фебруар 2019

27.02.2019
Почела студентска пракса

Студенти Учитељског факултета почели су да изводе практичну наставу из предмета  Ликовна култура. Такође, почела је и практична настава студената психологије из предмета Ментално тестирање деце, која се одржава у нашој школи неколико година.

26.02.2019
Најраспеванија одељењска заједница

Одржано је градско такмичење  Најраспеванија одељењска заједница на којем је одељење 4/3 наше школе представљало општину Врачар.

26.02.2019
Златна сирена

Oдржано је  градско такмичење  „Златна сирена“.

25.02.2019
Почела настава у другом полугодишту

Одлуком Градског секретаријата за образовање и дечију заштиту а на препоруку Владе Републике Србије, зимски распуст је продужен због спречавања епидемије грипа. Уместо 18.2. по календару, наставу само почели 25.2.

25.02.2019
Рециклажа лименки у холу

Сви ученици 2. разреда су данас изашли са својих часова како би један по један пробали пресу која стоји у холу школе, а која служи за гужвање лименки. Успут су сазнали и за аквцију која је у току и обећали да ће се укључити у њено спровођење, јер се „свака лименка рачуна“.

мау вау експерти

23.02.2019
Вештине комуникације између ученика и наставника као предуслов напредовања ученика“

Реализован програм стручног усавршавања за наставнике „Вештине комуникације између ученика и наставника као предуслов напредовања ученика“. Водитељке семинара су Дивна Димитријевић, наставница историје  и Јелена Динић, наставница српског језика.

семинар

22.02.2019
Семинар о предузетништву

Семинар о Предузетништву одржан је у ОШ „Владислав Рибникар“. Пројектом који спроводи Удружење пословних жена Србије у сарадњи са нашим Министарством,  обухваћене су три школе са теротирије општине Врачар. Наш тим на обуци бројао је 11 учесника. Током обуке  смо радили на два предлога пројекта којим се код ученика развија предузимљивост и оријентација ка предузетништву и анализирали предлог Правилника о ученичким задругама.

01.02.2019
5. седница наставничко већа

Одржана 5. седница Наставничког већа на којој је утврђен успех ученика на крају првог полугодишта.  Након састанка, реализована је презантација/радионица у као облик  интерног стручног усавршавања  на тему „ Формативно оцењивање у основној школи“.

01.02.2019
Презентација формативног оцењивања

Наставничко веће, директорка Ивана Оролицки

Јануар 2019

27.01.2019
Свети Сава, школска слава

Приредба и прослава у просторијама школе.

sveti sava

24.01.2019
Родитељи, опрез! Предавање за родитеље ученика осмог разреда
23.01.2019
Родитељи, опрез! Предавање за родитеље ученика седмог разреда
22.01.2019
Родитељи, опрез! Предавање за родитеље ученика шестог разреда
22.01.2019
Одржана је ванредна седница одељењских већа 7.

Одржана је ванредна седница одељењских већа 7. разреда на којој је било речи о дисциплинским проблемима и начинима решавања истих које школа има на располагању.

22.01.2019
Светозарци поново ,,окитили“ распевану јелку ,,Божићног сеоцета“

Манифестација ,,Божићно сеоце код Храма“ свечано је отворена 4. јануара 2019. године, на платоу испред Храма Светог Саве. Као и прошле године, манифестација је Београђанима, али и свим гостима нашег главног града, омогућила да снежне празничне дане проведу уз богат културно-уметнички програм. Део тог програма били су и мали и велики хор ОШ ,,Светозар Марковић“, а хорови су наступили 22. јануара.

Упркос ниској температури и снегу који је провејавао, певачи наше школе су се попели на Распевану јелку и сјајним извођењем загрејали публику и оплеменили плато испред Храма Светог Саве.

Велики хор (ученици од 5. до 8. разреда) извео је Химну Светом Сави, а затим и пригодну композицију ,,Ко удара тако позно“. Други део наступа био је обележен забавним композицијама за децу, па је публика могла да ужива у песмама ,,Нек свуд’ љубав сја“ и ,,Маштарија“. Хором је дириговала Ивана Цмиљановић, професор музичке културе.

Božićno-seoce-150x150

 Поред снежне владала је и позитивна атмосфера, коју су створили мали великани, из хора млађих разреда ОШ“ Светозар Марковић“, који су певали “великим великанима“, као што су Свети Сава, Степа Степановић и Карађорђе.  Репертоар, који је утоплио све којима је било хладно, посебно око срца је био следећи: ,, Седам сати удара“’, Песма о Светом Сави, ,,Ерген дедо“, бугарска народна песма, Химна Степи Степановићу, ,,Милешевка“ и “Чему служи срце“.

Хором је дириговала Ивана Цицварић, професор разредне наставе.

21.01.2019
Посета Афричком музеју

Као и сваке године, ученици седмог разреда су посетили Афрички музеј на Сењаку. Том приликом су се упознали са сталном поставком сачињеном углавном од ритуалних маски, али и других предмета од дрвета, коже, шкољи и од кустоса Марије Личине сазнали занимљиве приче. За све легенде и народне умотворине које смо чули, нашли смо еквивалент у нашој култури. У току је и изложба слика савременог француског уметника пореклом из Алжира која нам се посебно допала.

leto 1 leto

21.01.2019
Родитељи, опрез!

Родитељи, опрез!  Започета је серија предавања о опасностима од дрога за родитеље ученика старијих разреда, која се одржавају  уз финансијску подршку општине Врачар . Данас је одржано прво предавање намењено родитељима ученика петог разреда.  Директорка школе је у уводној речи најавила предавања и  представила предавача, г-дина Ламбета Ђорелијевског, бившег инспектора МУП-а и еминентног стручњака у овој области. Присутне родитеље поздравио је и Драги Лукић, члан општинског већа за образовање.

21.01.2019
Предавање о дрогама

Серију предавања за родитеље старијих разреда на тему дроге, одржао је некадашњи шеф Одсека за сузбијање наркоманије у МУП Ламбе Ђорелијевски. Он је рекао да: Дрога је данас доступна, и то свугде где су млади, зато децу треба научити на време последицама употребе наркотика. Проблем није где се дрога продаје, већ жеља да се дрога проба. Прва искуства са дрогом су скоро увек у школи, где се размењују искуства, деца проводе доста времена заједно, причају и о дрогама, договарају се како да је набаве… Дилери знају да буду око школа, а њихова циљна група су они који имају новца, они траже звезде одељења, звезде школе, јер онда имају много публике“. Синтетичке дроге су преузеле примат сада, каже Ђорелијевски, први је канабис, вештачка марихјуана, а онда амфетамини, а и кокаин је јако присутан.

lambe

18.01.2019
Одржано је школско такмичење ученика из математике

Као и сваке године школско такмичење из математике је било масовно. Сви ученици који воле математику и решавање проблемских задатака имали су прилику да се забаве решавајући проблеме које је поставило Друштво математичара Србије. На следећи ступањ такмичења пласирали су се сви ученици 3. и 4. разреда који су имали више од 60 поена и сви ученици старијих разреда који су имали више од 50 поена. Укупно 90 ученика наше школе ће учествовати на предстојећем општинском такмичењу из математике и то: 38 ученика 3. разреда, 24 ученика 4. разреда, 6 ученика 5. разреда, 10 ученика 6. разреда, 9 ученика 7. разреда и 3 ученика 8. разреда.

17.01.2019
„Најраспеванија одељењска заједница“

Општинско такмичење „Најраспеванија одељењска заједница“ одржано је у ОШ „Свети Сава“. Представник наше школе, одељење 4/3,  однело је победу и представљаће нашу општину на градском такмичењу.  Наши ђаци су имали веома запажен наступ. Отпевали су народну песму „ ОЈ Мораво“ и дечју песму „ Сви смо ми исти“  коју су интерпретирали и на знаковном језику,  чиме су послали поруку љубави и поштовања различитости.

naslovna

14.01.2019
„Ђаци вас моле, успорите порд школе“

 У оквиру акције ЈКП „Паркинг сервис“-а Београд  „Ђаци вас моле, успорите поред школе“, одржано је предавање на тему  безбедности ученика у саобраћају за ученике првог разреда. Кроз едукативну представу, наши прваци су научили основна правила о безбедном понашању у саобраћају. Ђаци су активно учествовали у представи, те су на лак и пријемчив начин  научили како се правилно прелази улица и користи семафор.Након учења о правилима понашања у саобраћају и дружења са саобраћајним полицајцима, сви прваци су добили светлоодбојне заштитне прслуке.

image1 image2 image3

11.01.2019
Одржано школско тамичење “Најраспеванија одељењска заједница”

На школском такмичењу које је одржано у свечаној сали школе представила су се сва четири одељења четвртог разреда и два одељења трећег разреда. Уживали смо у хорским изведбама народних и дечијих песама наших ученика. Жири је имао тежак задатак да одабере победника. На крају, одлучено је да нашу школу на општинском такмичењу представља одељење 4/3.

11.01.2019
Врачунари за ученике трећег разреда

И ове године општина Врачар је обезбедила мале преносиве рачунаре за  све ученике трећег разреда.  Рачунари су подељени ученицима у присуству родитеља. Родитељимаи ученицима  су се обратили председник општине проф.др. Милан Недељковић и члан општинског већа за образовање Драги Лукић.  Поред ученика, рачунаре су добили и сви учитељи трећег и четвртог разреда, а све у циљу модернизовања наставе и учења.

09.01.2019
Повратак на наставу након празничног распуста

Децембар 2018

28.12.2018
Представа и подела пакетића за децу запослених

paketici paketici_01

26.12.2018
Новогодишњи базар

Базар дечјих рукотворина поводом  новогодишњих празника одржан је у учионицама и на ходницима. Учествовали су представници свих одељења школе, а све је и ове године било планирано од стране чланова Ученичког парламента.

bazar

21.12.2018
Одржана је седница Наставничког већа поводом организације Новогодишњег базара и прославе школске славе
21.12.2018
ИК „Клет“ обука за еуџбеник

Презентација електронског уџбеника издавачке куће Клет одржана је у нашој школи за наставнике који користе њихова издања и имају прилику да на настави ученицима презентују текстове, кратке филмове и задатке преко видео бима. Могућности за то су заиста велике.

18.12.2018
Час знаковног језика

У сарадњи ГО Врачар и Удружења глувих и наглувих особа, а у оквиру Недеље људских права, одржан је час знаковног језика у одељењу 7/3. Ученицима је подељен Бонтом према особама са хендикепом.  Екипа Студија Б је снимила је прилог о овој активности.

14.12.2018
Пријем за директоре школа у Патријаршији
14.12.2018
У свечаној сали школе одржана је представа Црвенкапа за све ученике млађих разреда, у организацији ГО Врачар
13.12.2018
Интерактивно предавање о обезбедности деце на интернету у великој сали ГО Врачар; приуствовало одељење 7/4 у пратњи наставнице Невене Влајић
13.12.2018
Одржан други састанак Савета родитеља школе
13.12.2018
Опасности на интернету

Још једна радионица на тему опасности које децу (и одрасле) вребају на интернету ако не воде рачуна, одржана је за ученике 7. разред у просторијама општине Врачар. Иако деца доста знају о овој теми, није на одмет још неко упозорење. Ученици су представили и сајтове које сами користе, као и школски сајт Едмодо за наставнике и ученике.

opasnosti

12.12.2018
„Енергија, отпад, вода“

Фондација „ДАНА“ са радионицом под називом „Енергија, отпад, вода“ на тему  „учимо о одрживом развоју“ већ неколико година гостује у нашој школи. Ученицима на занимљив начин представили су потрошњу воде и горива у свету, која мора да се смањи, ако желимо да планета опстане.

energija energija_01

05.12.2018
Првенство основних школа Врачара у одбојци

На првенству основних школа Врачара у одбојци одржаном  05.12.2018. године девојчице петог и шестог разреда освојиле су 2. место, а 06.12.2018. године девојчице седмог и осмог разреда освојиле су 1. место и тиме се пласирале на градско такмичење.

општинÑ_ко-у-одбојци-1-150x150

01.12.2018
Радна субота

Субота 1.12.  је била радна.  Одрадили смо  31. децембар,како бисмо овај дан ослободили за наступајуће породичне празнике. Радили смо по распореду часова од петка.

Новембар 2018

30.11.2018
Сајам науке „Земља будућности“

Ученици седмог разреда су организовано, као и сваке године посетили сајам науке који је ове године одржан на Београдском сајму, под називом „Земља будућности“. Поред уобичајених експеримената из области физике, хемије, географије…у једној од хала, могли су да играју разне игре спретности на машинама које су направљене од цеви, куглица, жица, федера… Врло занимљива и поучна поставка.

sajam_nauke

27.11.2018
Одржана предавање у оквиру пројекта „Основи безбедности деце“ у одељењима 4/4, 6/1 и 6/3
27.11.2018
Кренуо је „Макси школски караван”

Вођени последњим истраживањима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” и подацима да у Србији око 56 одсто деце конзумира поврће, кренуо је „Макси школски караван” који је нашу школу посетио у уторак, 27. 11. 2018. У жељи да се приближи значај поврћа и важност здравије исхране, осмишљен је пројекат који на забаван и едукативан начин инспирише децу да стичу правилне и здраве навике у исхрани. Најмлађи у нашој школи су кроз игру открили због чега је важно да једу броколи, шаргарепу, карфиол, паприку, тиквице и остало поврће.

На поклон су добили и илустровани кувар са здравим рецептима, како би заједно са својим родитељима били мотивисани да припремају укусне залогаје од поврћа.

nova_01 nova_02

27.11.2018
Тим за додатну подршку ученицима

Организатори С. Маџаревић, М. Марковић

20.11.2018
„Становање баш је лако када те учи Херој Станко“ –едукативни програм за ученике 2. разреда

У уторак 20. 11. 2018. са задовољством смо се одазвали позиву  ЈП „Градско стамбено које је угостило ученике другог разреда у Пионирском граду где је изведен  анимирани едукативни програм под називом „Становање баш је лако када те учи Херој Станко“ . Наши ученици имали су прилику да активно учествују у  програму у трајању од 60 минута, намењеном упознавању ученика са делатностима јавног предузећа које се бави одржавањем стамбених зграда. Јунаци ове представе су на занимљив и деци прихватљив начин објаснили правила безбедног понашања у разним ситуацијама које их могу задесити у њиховим стамбеним зградама, као што су: квар лифта, пуцање водоводне или канализационе цеви, одржавање фасаде, одржавање хигијене и друге ситуације из домена пословања предузећа. На овај ЈП „Градско стамбено“ жели да код наших најмлађих суграђана  подстиче усвајање навика  које су неопходне за развој стамбеног бонтона будућих генерација.

letipis

20.11.2018
Полагање испита за лиценцу наставника биологије, друга група
20.11.2018
„Становање баш је лако када те учи Херој Станко“ –едукативни програм за ученике 2. разреда

У уторак 20. 11. 2018. са задовољством смо се одазвали позиву  ЈП „Градско стамбено које је угостило ученике другог разреда у Пионирском граду где је изведен  анимирани едукативни програм под називом „Становање баш је лако када те учи Херој Станко“ . Наши ученици имали су прилику да активно учествују у  програму у трајању од 60 минута, намењеном упознавању ученика са делатностима јавног предузећа које се бави одржавањем стамбених зграда. Јунаци ове представе су на занимљив и деци прихватљив начин објаснили правила безбедног понашања у разним ситуацијама које их могу задесити у њиховим стамбеним зградама, као што су: квар лифта, пуцање водоводне или канализационе цеви, одржавање фасаде, одржавање хигијене и друге ситуације из домена пословања предузећа. На овај ЈП „Градско стамбено“ жели да код наших најмлађих суграђана  подстиче усвајање навика  које су неопходне за развој стамбеног бонтона будућих генерација.

pred

19.11.2018
Полагање испита за лиценцу наставника енглеског језика
17.11.2018
Општинско такмичење у нашој школи намењено младим песницима

Наша школа била је домаћин општинског такмичења „Песничка сусретања младих Врачара 2018” које је одржано 16. 11. 2018. године у Свечаној сали. У сусрету аутора најбољих песама са школских такмичења у свим такмичарским категоријама, учешће је узело пет представника млађег школског узраста, пет представника старијег школског узраста и три учесника средњих школа. По одлуци стручног жирија, у саставу професор Невенка Стевановић и професор Гордана Малетић, на градско такмичење пласирали су се:

 • Андреј Шепетковски, ученик 4. разреда Основне школе „Свети Сава” са песмом „Кошарка”
 • Филип Драгељевић, ученик 8. разреда Основне школе „Синиша Николајевић” са песмом „Твога ветра талас”
 • Михаило Танић, ученик 3. разреда „Архитектонске школе” са песмом „Време”

Сви учесници општинског тачмичења су похваљени од стране организарора, а првопласираним ученицима желимо много среће на градском такмичењу.

image1 (1)

16.11.2018
Трећи састанак Наставничког већа
14.11.2018
Полагање испита за лиценцу наставника биологије
14.11.2018
Одељењска већа старијих разреда поводом завршетка првог класификационог периода
13.11.2018
Одељењска већа млађих разреда поводом завршетка првог класификационог периода
13.11.2018
Одржана предавање у оквиру пројекта „Основи безбедности деце“ у одељењима у одељењима 4/1 и 6/2
11.11.2018
Полагање испита за лиценцу наставника хемије
07.11.2018
Песничка сусретања младих Врачара

Млади песници наше школе своје умеће у писању стихова презентовали су на Песничким сусретањима младих Врачара 2018.  На школском такмичењу, које је одржано 7. 11. 2018. године, учествовало је тридесет и пет ученика од првог до четвртог разреда и седам ученика од петог до осмог разреда. Библиотекарка Марина Радовановић, професорка српског језика и књижевности Марина Кузмановић, професорке разредне наставе Снежана Јовановић и Светлана Гавриловић чиниле су стручни жири који је изабрао победнике.

Представник наше школе за млађи узраст је ученик четвртог разреда Душан Ковачевић са песмом „Бројеви“, а првопласирани у старијем школском узрасту је ученик шестог разреда Матија Марковић са песмом „Распуст”.

leto leto1

07.11.2018
Одржана Велика отворена врата за родитеље ученика старијих разреда
07.11.2018
Велика отворена врата

И ове године организовали смо Велика отворена врата за родитеље ученика петог разреда који желе да се упознају са предметним наставницима. Наравно, позвали смо и родитеље старијих ученика.

02.11.2018
Министар просвете по други пут у нашој школи

Поводом донације Ротари клуба Чукарица организована је свечана додела рачунара нашој школи. Ово је била прилика да школу,  по други пут,  посети Министар просвете, господин Младен Шарчевић. Поред Министра, школу су  посетили  и истакнути  представници Ротари клуба Чукарица на челу са Владимиром Матићем  и чланови већа ГО Врачар –Драги Лукић и Срђан Павличић.  Гости су најпре обишли кабинет за информатику,   у којем су постављени донирани рачунари, а потом су обишли и кабинете у новоизграђеном делу школске зграде. Министар просвете се обратио ученицима другог, четвртог, шестог и осмог разреда. Са ученицима 8. разреда разговарао је о новим образовним профилима, дуалном образовању, специјализованим одељењима за информатику у гимназијама. Представници Ротари клуба поделили су ученицима четвртог разреда пригодне поклоне. Кроз акцију  Ротари клуба,  која је спроведена по школама широм Србије, наша школа добила је 10 нових рачунара и две беле табле.

Министар просвете се у изјави за медије захвалио Ротари клубу Чукарица на подршци школама, а члан општинског већа за образовање,  Драги Лукић , говорио је о начинима на које ГО оштина Врачар подржава школе за које је надлежна.

leto

Октобар 2018

30.10.2018
Смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опсаности

Како се понашати и шта треба урадити када се догоди несрећа? За ученике трећег разреда наше школе обучени волонтери Црвеног крста Врачар одржали су предавања и вежбе евакуације  у оквиру Програма „Смањење ризика и ублажавање последица од елементарних непогода и других опасности“.

Предавање је имало задатак да подсети ученике коме да се обрате у случају несреће и да се упознају са термином евакуације. Организоване су занимљиве радионице које  пред ђаке постављају задатак сналажења у случају поплава, пожара и земљотреса. Ученици су имали задатак и да разврставају рециклажни материјал и на тај начин се још једном скрене пажња на очување животне средине. Радионица је завршена симулацијом евакуације у случају земљотреса.

 Програм је у потпуности прилагођен узрасту ученика и успешно је реализован на обострано задовољство. Циљ је остварен, ученици су проширили своја знања о елементарним непогодама које нас могу задесити.

30.10.2018
Предавање о штетности наргила

У сарадњи са Домом здравља Врачар одржано је предавање о штетности коришћења наргила ученицима шестог разреда. На занимљив начин, предавачи су још једном указали на озбиљне здравствене последице и опасности од коришћења наргила,  које су данас врло популарне међу младима.

30.10.2018
Првенство града у пливању

Првенство града у пливању одржано је 30.10.2018. године у СРЦ „11. април“. На првенству су учествовали ученици од другог до осмог разреда наше школе. Ученик Коста Вељков 4/1 освојио је 2. место у дисциплини краул на 50 м.

plivanje

26.10.2018
Злогоње

26.10.2018. године у београдском биоскопу „Таквуд“ ученици седмог разреда наше школе гледали су пројекцију вишеструко награђеног дечјег играног филма „Злогоње“ заснованог на мотивима књиге „О дугмету и срећи“ Јасминке Петровић. Филм је забавна авантура десетогодишњег дечака Јована, рођеног са церебралном парализом, и његове нове школске другарице Милице и прича о снази дечје воље и лепоти маштања у борби са проблемима стварног света.

ZLOGONJE

26.10.2018
Сајам књига
24.10.2018
Полагање испита за лиценцу наставника математике
19.10.2018
Прослава Дана школе
 1. рођендан наше школе обележили смо радно, свечано и спортским активностима. Први час у обе сменe био је посвећен Светозару Марковићу и испуњен  активностима прилагођеним узрасту ученика.

Приредба је  одржана  у сали школе  у присуству ученика, наставника, родитеља и представника ГО Врачар на челу са Председником општине, господином Миланом Недељковићем. Наши ученици представили су се драмским приказом о животу и делу Светозара Марковића, а заједнички хор наставника и ученика отпевао је песму „Са оне стране дуге“.

Пре и након приредбе одигране су финалне међуодељењске утакмице у оквиру првих олимпијских игара Светозараца и то у игри Између две ватре.  Ученици шестог, седмог и осмог разреда су играли фудбал и одбојку у оквиру редовних спортских активности а данас су  им додељене дипломе и пехари.

Лепо смо се дружили, учили и забављали па су наши ученици изразили жељу да и убудуће на овакав начин славимо Дан школе.

letopis

 

18.10.2018
Градско првенство у атлетици

Градско првенство у атлетици одржано је 18.10.2018. године на стадиону Завода за спорт и медицину спорта „Кошутњак“. Ученица Лена Милинковић 6/2 освојила је 1. место у дисциплини спринт на 60 м за девојчице, ученица Тара Стојановић 6/2 освојила је 1. место у дисциплини скок у вис. У марту ће ученице учествовати на државном првенству.

16.10.2018
„Виртуелни (не)пријатељи – смисао и опасности друштвених мрежа“.

У свечаној сали школе  одржана је трибина –предавање за све ученике седмог разреда и заинтересоване родитеље на тему „Виртуелни (не)пријатељи – смисао и опасности друштвених мрежа“. Гост школе био је Влада Арсић, новинар – истраживач, лиценцирани предавач МУП-а Србије, аутор књиге “Армагедон“ и других бестселер издања. Ученици су имали прилику да се упознају са потресним реалним догађајима и причама о жртвама до којих су предатори дошли путем друштвенох мрежа. Предавање је било интерактивно и оставило је веома снажан утисак на ученике и родитеље.

viber image

16.10.2018
Одржана друга седница Наставничког већа на тему организације обелажавања Дана школе
10.10.2018
Адлигат

Ученици 7/1 били су 10. октобра 2018. у стручној посети Библиотеци Лазић, Музеју српске књижевности и Музеју књиге и путовања. У свет књиге и путовања повела их је породица Лазић. Домаћини су децу упознали са старом и ретком књигом, легатима познатих српских писаца, научника, владара и професора, различитим писмима и књигама из целога света које су израђене на разноврсним материјалима.

adlegat 1adlegat 2adlegat 3adlegat 4

09.10.2018
Општинско првенство у атлетици

Општинско првенство у атлетици одржано је 09.10.2018. године на атлетском стадиону Завода за спорт и медицину спорта „Кошутњак“. На првенству је учествовало 26 ученика наше школе од трећег до осмог разреда. Првопласирани у својим дисциплинама омогућили су  учешће на градском првенству: Рачић Катарина (кугла), Гачић Миодраг (кугла), Лена Милинковић  (спринт на 60 м), Нађа Ваинома (скок у даљ), Тара Стојановић (скок у вис).

letopis leto

05.10.2018
Ликовни конкурс удружења Пријатељи деце Врачара

Поводом Дечје недеље 2018. године, удружење Пријатељи деце Врачара организовали су ликовни конкурс на тему „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“.  На такмичењу су учествовали ученици одељења 4-1. Поносни смо што је рад Хелене Видицки похваљен и изложен у Спортском центру „Шумице“.

Честитамо свим учесницима на труду!

nova

05.10.2018
Последњи дан дечије недеље

Последњи дан дечије недеље завршили смо песмом, игром и проглашењем најкреативнијих ликовних радова.  Било је право задовољство уживати у звуцима виолине, гитаре, клавира који су тако вешто изводили Светозарци.

04.10.2018
Екскурзија ученика 8. разреда

Из Београда смо прво отишли на ручак у Пролом Бању јер смо у поласку мало каснили. Након ручка смо продужили до главног одредишта за први дан екскурзије –Ђавоље Вароши, чудесног локалитета на југу Србије, у средишту планине Радан. Ово место чудног имена и чудесног изгледа,са 202 земљане пирамиде, покривене каменим капама које наука назива андезитске купе , високе од 2 до 15 м и широке од 0,5 до 3 метра. На локалитету смо чули причу и легенде о овом феномену. Време нас је послужило па смо могли да уживамо у природним лепотама  овог места.

Преноћили смо у хотелу „Видиковац“ у Нишу, где су нас дочекали љубазни домаћини.

Другог дана екскурзије разгледали смо знаменитости  града Ниша. Прво смо видели

Ћеле кулу, јединствени споменик са узидане 952 лобање које стоје као симбол борбе Срба за независност, затим нишку тврђаву, градско утврђење  на десној обали Нишаве, а потом смо се попели на  Чегар, где се 31.маја 1809.г. одиграла чувена битка у Првом српском устанку под вођством војводе Синђелића. Овде смо имали прилику да слушамо надахнуту причу о бици на Чегру, од домаћина Селомира Марковића –Селета.

У повратку за Београд, посетили смо још и  Манастир Копорин,  задужбину деспота Стефана Лазаревића, подигнуту почетком XV века.  свакако после 1402. У наосу храма пронађен је 1977.год. гроб са знаменитим остацима, за који се претпоставља да је гроб деспота Стефана Лазаревића.

nova_01 nova_02

 

04.10.2018
Четврти дан Дечије недеље

Какав би то здрав живот био да није спорта и фер навијања? Четврти дан Дечије недеље  је протекао у спортском духу и фер плеј навијању. Дечаци су одмерили снаге у фудбалу,а девојчице у одбојци, ученици млађих разреда су им пружали подршку са трибина и ватрено навијали за своје фаворите.

03.10.2018
Европски дан језика

У среду 26. септембра у нашој школи уприличена је представа поводом  Европског дана језика. Учествовали су ученици свих разреда наше школе. Програм су водили ученици осмог разреда Јована Бурза и Коста Стијовић.  Они су нас поред најављивања учесника, упознали са разним занимљивостима везаним за европске језике.

Прво су се на страним језицима представили ученици наше школе чији родитељи имају различите матерње језике. После њих су наступили наши најмлађи ученици- први разред нас је поздравио на руском језику, а други разред песмицама на енглеском језику.

Са два скеча на енглеском језику представили су се ученици   четвртог разреда.

Затим су шестаци имали сценски наступ са песмом са дечје евровизије на шпанском језику.

Ученици шестог и седмог разреда који уче француски језик говорили су дијалоге из „Малог принца“.

Последњи део представе био је резервисан за наше најстарије ученике- Наталија из седмог разреда је рецитовала, а Јана и Валентина из осмог разреда отпевале су песме на енглеском језику.

Сви учесници и гости су уживали у програму и осим лепог искуства, научили су нешто ново- јер учењем страних језика не уче се само различите речи за исте ствари, већ се усваја и другачији начин размишљања и поглед на свет.

novi jezici

03.10.2018
Међународни дан здраве хране

За време великог одмора продавали смо здраве ужине по симболичним ценама. Родитељи су припремили органске производе, воћне салате и сокове, житарице са сушеним воћем. Тог дана и пекара је радила са смањеним капацитетом, а обогатили су понуду интегралним пецивом. Надамо се да ће ученици заволети здраву храну.

Утисци учесника

Данас су деца вредно учила о здравој исхрани, давали интересантне одговоре на питања о витаминима – малим човечуљцима разних боја и уживала у воћним шејковима.

Имали смо диван дан на тему здраве хране и здравог живота! Хвала родитељима који су издвојили време и поделили своја стручна знања о овој теми са одељењима у која иду њихова деца. Сви су уживали уз причу, игру и здрав оброк.

Било нам је велико задовољство уживали смо са нашом дивном, паметном децом. Хвала за дивну идеју дружења!

deÄ_ja-nedelja-zdrava-300x225

03.10.2018
Трибина "Сви смо исти"

Одржана је трибина за ученике, наставнике и родитеље под називом „ Сви смо исти“ у организацији Невладине организације „Маска“, а под покровитељством ГО Врачар. Поменута организација бави се промовисањем инклузивног друштва, а пре свега укључивањем особа за сметњама у развоју и инвалидидитетом у културни живот заједнице.Гости-предавачи били су Марија Дружијанић,музички педагог и Наталија Лазић, драмски продуцент. Трибину је отворила директорка школе, Ивана Оролицки, која се у уводној речи осврнула на спровођење инклузије у школама. Циљ ове трибине био је упознавање  ученика   са проблемима,  али и са креативношћу особа са сметњама у развоју. Ученици су имали прилику да погледају снимке са музичко-сценских наступа које је организација реализовала и на тај начин сагледају да се особе са сметњама у развоју не морају разликовати од нас по талентима, сколоностима, интересовањима…Након тога, имали су прилику да поставе питања предавачима. У разговору су учествовали ученици седмог разреда и поједини наставници.

Иначе, трибина је премијерно реализована баш у нашој школи, јер је школа подржала активности организације Маска тако што је уступила  салу за вежбање  у оквиру  пројекта  „Сви смо исти“, кабареа у коме главне улоге тумаче особе са инвалидитетом.

letopis

03.10.2018
Дан замене улога

Данас је  била идеални дан да ученици кроз замену улога са наставницима  осете чари и тешкоће у послу наставника.

02.10.2018
Други дан Дечије недеље

Другог дана Дечије недеље  смо на великом одмору уживали у здравим ужинама. Ученици млађих разреда, заједно са родитељима постали су прави експерти у прављењу воћних салата, ученици старијих разреда су уживали  у прављењу и продаји здравих ђаконија. Показали су креативност и у изради рекламног материјала и умеће правих трговаца.

Zdrava hrana zh

01.10.2018
Почела настава кинеског језика у одељењу 3/5

Од  1. октобра почела је факултативна настава кинеског језика, коју ове године реализујемо у одељењу 3/5. Цело одељење, заједно са учитељицом Иваном Цицварић, учи основе кинеског језика и писма са наставницом Qian Zhao, коју овде зовемо Грејс. Да подсетимо, факултативна настава кинеског језика у нашој школи се реализује на основу споразума између Министарства просвете и Амбасаде НР Кине неколико година уназад.

IMG_2795 IMG_3485

IMG_2559

01.10.2018
Почетак Дечије недеље

И ове године смо месец октобар започели весело и раздрагано у ишчекивању активности у оквиру Дечије недеље, која је трајала од 1. до 5. Октобра.  Понедељак смо започели радно и заједничким снагама се трудили да направимо најкреативнији одељењски ликовни рад на тему овогодишње Дечије недеље „Моје је право да живим срећно и здраво“

decica

Септембар 2018

26.09.2018
Експедиција

У оквиру Дана европдке баштине, општина Врачар сваке године организује низ интересантних активности у које укључује основце. Тако смо ове године присуствовали предавању на тему Експедиција које је у просторијама ПД Победа одржао Зоран Ковљенић, учесник експедиције  на Хималаје. Ево како су ученици то доживели.

Утисци са предавања

У почетку је наш предавач Зоран изгледао мало љутит, али се после „опустио“. Свидело ми се што смо из тих слика видели различите културе, као и начин живота. Најзанимљивије ми је било када је Зоран показао децу и људе који тегле ствари на леђима јер су они, за разлику од нас, од малена научени да раде и да помажу у домаћинству. Такође ми је било интересантно када смо видели који транспорт користе и како месо продају на улици. Било је делова где је било досадно јер Зоран није умео да нам одржи пажњу, а доста је и одуговлачио са неким сликама. Било би још боље да је мало убрзао предавање и причао само најзанимљивије ствари.

Јелена Бубанић, 8. разред

nova

26.09.2018
Дани европске баштине

У оквиру Дана европске баштине, ученици свих осмих разреда посетили су просторије ПД „Победа“ где је планинарски водич одржао предавање о експедицијама и предсватио свој успон на један од хималајских врхова Чоју. Утиске које је написала ученица Јелена Бубанић, можете прочитати овде.

22.09.2018
Дан без аутомобила

Поштовани ученици, у суботу, 22. септембра 2018. године традиционално обележавамо Међународни дан без аутомобила. Позивамо вас да у петак 21. Септембра  дођете у школу бициклима, ролерима, скејтовима, тротинетима, на хаверборду или пешкe и тако допринесете још једној у низу наших акција чији је циљ очување животне средине.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

19.09.2018
Упознавање агротехнике узгоја јабуке - забавне активности II2

Да је спој пријатног и корисног својеврсна гаранција за лепо проведено време и пола пута до успеха, одавно је познато. Језиком најмлађих, можемо рећи да се најдрагоценије знање стиче кроз игру и дружење. Посебно у амбијенту природе, у коме се крепи дух и тело и неспутано ужива у активностима на отвореном.

Вођени тиме, ученици II2 са својом учитељицом Мирјаном Аврамовић реализовали су 18. септембра 2018. године тематски дан „Упознавање агротехнике узгоја јабуке“ на газдинству породице Вукадиновић у Купинову. Овде се на површини од пет хектара простиру плантаже јабука. Почев од обраде и прихрањивања земљишта, неге стабала па до саме бербе овог укусног воћа, ученицима су на пријемчив начин објаснили инжењери воћарства, који се старају о процесу производње. Најзанимљивији део несумњиво била је вожња трактором и берба укусних плодова. У свакој приколици биле су смештене гајбице, четворо ученика обављало је брање, док би двоје било задужено за слагање јабука. Као за „праве“ бераче, за ученике је на крају било обезбеђено освежење у виду лубенице и сладоледа. Добротом домаћина, све јабуке које су убрали, ученици су понели на дар својим кућама.

Био је ово час друштвено – корисног рада који је на тренутак оживео радости неких давних, безбрижних времена, о којима данашња деца тек из прича бака и дека знају. Час у коме су научили како се гаји воћка којом се сладимо и освежавамо, од које нам маме праве омиљене пите, колаче, сокове, компоте… И најважније, час у ком је рад претворен у игру и забаву, а то је оно чему би се и старији радовали. Можда ће неко од њих пожелети да и сам једног дана има плантажу јабука или каквог другог воћа. Можда да буде инжењер који ће својим стручним знањем допринети развоју воћарства на нашим просторима. Можда… Рано је о томе говорити сада. Сигурно је да су у данашњем дану сви уживали и да су овакве активности веома корисне у процесу њиховог школовања.

Мирјана Аврамовић
професор разредне наставе

18.09.2018
Шестаци са четвртацима о „Озон“

Одржана је радионица на тему заштите озонског омотача коју су спровели ученици VI  разреда са наставницом географије. Том приликом угостили смо у кабинету за географију ученике сва четири  IV разреда и њихове учитељице. Шестаци су креирали презентације, задатке, кратке филмове. Користили смо пројекат „Зелени пакет“. У пријатнј атмосфери, уједно су се млађи ученици упознали са учионицом у којој ће од следеће године пратити наставу географије.

ozonski omotac

17.09.2018
Отварање понуда за екскурзије

После успешног тендера којим је школа објавила да тражи агенције за извођење наставе у природи, излета и екскурзија за старије разреде, у присуству чканова комисије за екскурзије, отворили смо приспеле понуде и бодовањем дошли до агенција са којима ћемо сарађивати ове године.

13.09.2018
Прва седница Наставничког већа на којој смо разматрали извештаје и Годишњи план рада школе
13.09.2018
Конститутивни састанак Савета родитеља школе
13.09.2018
Први састанак Школског одбора у школској 2018/19. години и у новом сазиву
12.09.2018
Музеј Јована Цвијића

Ученици одељења  5/3 посетили су музеј највећег српског географа Јована Цбијића и том приликом се упознали са његовим животом и радом, али и са градњом с почетка 20. века. Кућа у којој је живео, а у којој је сада музеј, грађена је у стилу сецесије. Народни мотиви, украшени су биљним и животињским детаљима. Грожђе, цвеће, сова која држи књигу и геолошки чекић, само су неки од детаља.

jovan cvijic

04.09.2018
Презентација програма Design for change

Осети, замисли, уради и подели

Под слоганом „Буди промена коју желиш да видиш у свету“ у нашој школи је одржано уводно предавање о савременој методи Design for change, која се примењује већ двадесет година у више од 60 држава света. Координатор DFC програма Василики Акритидоу, Гркиња у Београду, позвала је наставнике да се укључе у пројекат намењен за основне и средње школе, заврше обуку и 30 обавезних часова са ученицима како би учествовали у такозваном „Изазову“ који је заказан за 22. април 2019. године.
Све је почело у Индији, када је Киран Сети увидела да се њено дете не сналази у класичној школи. Решена да му помогне, основала је уз помоћ једне учитељице сопствену приватну школу у коју је ишло тридесеторо деце. Идеја овог програма је, као и свих савремених метода, дете у центру и дете као носилац иницијативе. Наставник је само фацилитатор (онај који олакшава рад) или једноставно речено ментор. Бројне награде потврђују наш први утисак да је модерно и једноставно, а примењиво у нашем школском систему. Повезивање реалног живота са учењем, даjе добре резултате.

slika_01 slika_02

03.09.2018
Како смо живи, изложба цртежа нашег професора ликовне културе

Бавећи се стратегијом преживљавања од памтивека до данас кроз минијатурне представе митских, животињских и људских ликова и лавиринте са препрекама и скривањима, наш колега Александар Јевтић, пита се како смо уопште живи. Фасциниран урбаним мутацијама са којима се свакодневно сусреће, колега Јевтић питања на која наилази уметнички разрешава различитим граничним дуализмима. Цртежи комуницирају тако што провоцирају: скривајући став уметника и уједно нудећи га, стварајући га у перцепцији гледаоца.

Инспирацију за своја дела колега је нашао у свакодневици београдских периферија, али и у раду са децом. Припремајући поставку, радове је представио ученицима међу којима је, у мноштву одушевљења и позитивних коментара, једна девојчица након похвале замерила наставнику да се мало понавља. Према ауторовим речима, нема бољих критичара од деце, jер озбиљно и смешно се не искључују.

Изложба цртежа у галерији „Ремонт“, у ул. Маршала Бирјузова биће отворена до петка, 7. септембра. Од срца је препоручујемо!

sale

03.09.2018
Први наставни дан и свечани пријем ђака првака
03.09.2018
Пријем првака

prijem_prvaka2

Јун 2018

05.06.2018
Светски дан заштите животне средине

На овај важан дан у еколошком календару, који се симболично обележава на крају школске године, сумирамо резултате. И данас смо организовали квиз у познавању основних појмова из заштите животне средине. Ученици су за време великог одмора одговарали на питања, а као награду за сваки тачан одговор, добили су по једну бомбону. Трудили су се да покажу шта знају и заслужено се засладили. Питања су сами смишљали на часовима географије под слоганом:

Живи еколошки – мисли еколошки!

dan dan 2

02.06.2018
Прва помоћ – градско такмичење

После успешне демонстрације наученог на часовима пружања Прве помоћи и освојеног првог места на општинском нивоу, још боље припремљени и пуни елана, отишли смо на градско такмичење. У категорији „подмладак“ такмичило се дванаест општина у парку код Конака кнеза Милоша, а наша шесточлана екипа је освојила пето место. Уз подршку инструктора из врачарског огранка Црвеног крста, у целодневном надметању, из полигона у полигон смо били све бољи, али нам је пласман на републичко такмичење измакао за неколико поена. Наша екипа је била међу најмлађима (сви су ученици 6. разреда) и верујемо да ће догодине бити још успешнији. Њихова жеља да постану волонтери Црвеног крста је највећи успех овог пројекта.

Честитамо свим учесницима!

prva pomoć1 prva pomoć2

Мај 2018

22.05.2018
Оштро Перце 2017/18

Завршни сусрет међушколског такмичења „Оштро Перце 2017/18“ одржан је  22. маја 2018. године у ОШ „Свети Сава“.

Школски портал и ИК „Бигз школство“, спонзори овогодишњег такмичења,  обезбедили су за све учеснике, ученике, наставнике и библиотекаре, награде и признања. У пројектне активности уведен је нов задатак, па су ученици уз читање, писање приказа, израду плаката, сликовница, стрипова и трејлера, имали задатак да обраде једну наставну јединицу из књижевности повезујући градиво различитих наставних предмета. Ученици наше школе су награђени у три категорије. Тамара Броз, Константин Живановић и Наталија Шевић, ученици 5-1, прво место за трејлер, Нађа Нејковић, Јана Јокић, Паола Игњатовић и Ђорђе Катанић, ученици 6-1,  прво место за трејлер и Милица Илић и Нађа Нејковић, ученице 6-1, прво место за презентацију наставне јединице „Косовка девојка“.

Честитамо!

19.05.2018
Краљевство поезије 2018.

Градска општина Врачар је уз сарадњу „Атељеа 212“ 17. маја организовала такмичење рецитатора названо „Краљевство поезије 2018.“ у част и славу легендарног глумца, а и познатог рецитатора, Петра Краља. Ово такмичење, као извесни омаж глумцу, организовано је већ шести пут. Такмичили су се ученици са територије Београда и то у две категорије: основци и средњошколци. Такмичење је било једно освежење у домену рецитовања, пошав од избора песама до начина интерпретације.

Друго место је освојила ученица петог разреда, Клара Цветковић, са песмом „Одлука“ Мирослава Мике Антића, а треће место је освојила ученица шестог разреда, Марија Васиљевић, са песмом „Деца расту“ Мирјане Стефановић. Све похвале нашим ученицима!

images

18.05.2018
Разговор о ваздухопловству

„Удружење за одбрану ћирилице“ угостило је у својим просторијама преко пута Народне библиотеке Србије, ученике петог разреда и представило им занимање – војни пилот. У пријатној атмосфери, на питања ученика, одговарали су инструктори војне школе Мирослав Младеновић Мачак, пилот авиона типа „Орао“ и Милорад Ђошић, пилот хеликоптера „Гама газела“. Сазнали смо, да је српско војно ваздухопловство настало 5-6 година пре британског (које се сматра најстаријим), да је авион браће Рајт био мањи од једног крила данашњих авиона, да је пилот звање које се тешко стиче, мада летење није тешко савладати. Професор Младеновић нам је рекао да ко зна за петицу на земљи, у ваздуху зна за тројку, јер је „горе“ све другачије и мора брзо да се мисли и дела. На бројна питања о авионским несрећама, уверавали су нас да је авион најсигурнији превоз, да није истина да се пилоти путничких авиона катапултирају, да авионом управља искључиво један пилот, али да на дугим летовима обавезно има копилота. Да њих двојица не једу исту храну током лета, да жмурећи морају да знају где је које дугме и да обуку прође тек један од 1000. На крају су деца могла да испробају опрему и наравно –  фотографишу се. Обојица пилота-инструктора су у пензији и активисти су удружења које брине пре свега о очувању ћирилице. Овде се, у Скерлићевој улици број 12, недељно одржи бар једно предавање.

piloti

16.05.2018
Еколошка радионица „Корњаче“

У склопу сарадње наше школе и општине Врачар, а као наставак пројекта који је покренула НВО АСК, ученици једног четвртог разреда су учествовали у еколошкој радионици и том приликом правили корњаче од рециклираног материјала, које су касније бојили темперама. Све потребно за извођење овог часа, донели су студенти примењене уметности Невена и Ненад, а радови су одмах изложени у холу школе. Извињавамо се нашим драгим теткицама због „креативног хаоса“ који смо оставили за собом.

kornjace

14.05.2018
Екскурзија за ученике VI разреда

Средином маја, реализована је екскурзија на којој је учествовало 104 ученика шестих разреда и њихове одељењске старешине. Ова едукативна посета западној Србији успешно је завршена, а утиске са путовања и извештај наставница, можете прочитати ОВДЕ.

eks

12.05.2018
Општинско такмичење „Прва помоћ“

Организације Црвеног крста Врачара и Палилуле, осмислиле су програм целодневног такмичења у пружању прве помоћи за ученике основних и средњих школа. Демонстација спретности и знања у случају незгода и правилног реаговања до тренутка док не стигне Хитна помоћ, одржана је на Ташмајдану. У јакој конкуренцији, наши ученици шестог разреда су, трећи пут за редом, освојили прво место и пласирали се на градско такмичење. Позивамо навијаче да дођу у суботу 2. јуна у парк код Конака Кнеза Милоша и пруже нам подршку.

pp prva_pomoc

08.05.2018
Посета Ботаничкој башти “Јевремовац”

Настављена је успешна сарадња наставника и родитеља у заједничком циљу едукације деце кроз практичну наставу. Тако је мајка једне наше ученице договорила посету Ботаничкој башти која је настала на месту воћњака Милошевог брата Јеврема. Посета је реализована у оквиру предмета Грађанско васпитање и Часа одељењског старешине. Ученици су сазнали да је садашња локација трећа у низу, јер су прве две потопљене и да је стакленац купљен на сајму у Дрездену. У њему су егзотичне тропске врсте којима су потребни посебни услови, јер се тамо где расту, клима више промени у току дана него у току године. Од  наших врста ту је свих десет типова храстова. Храст лужњак је најстарије дрво у башти, мада на лако питање – како то знамо, нисмо дали одговор. Покушали смо са годовима, кором, крошњом, али то је једноставно неко некад записао у тефтер. Уверили смо се да бор расте као кишобран, шта је различито код смрче и јеле, да је тиса отровна па испод ње не расте ни трава. Ученицима се допала и шетња кроз “Јапански врт” који је идентичан свуда у свету. Иначе, промотивна шетња баштом је сваке прве суботе у месецу.

bot

Април 2018

27.04.2018
Изложба у новом простору Музеја града

У Музеју града, у Ресавској улици број 40,  до краја априла трајала је изложба фотографија швајцарског фотографа Мариа дел Курта “ Пут ка човековом озелењавању Планете“. И на ову изложбу ишли смо по препоруци једног ђачког родитеља. Простор (зграда припремљена за адаптацију – огољени зидови) и фотографије су били сјајни. Човек је пропутовао десетине земаља и направио фотографије које се тичу природе и односа човека према њој. Посебно је фасциниран Институтом „Вавилов“ у Санкт Петербургу, где се чувају семена хиљада култивисаних биљака и њихових дивљих предака – најбогатија светска колекција те врсте. Оснивача Института, који је организовао експедиције по целом свету, погодила је тешка судбина. Улаз је био слободан, а музеј отворен сваког дана, осим понедељка, од 11 до 19 часова.

kornjace _02

Март 2018

21.03.2018
Девојчице имају реч

У оквиру кампање“ Инспирација за девојчице“( Inspiring girls) под покровитељством канадске амбасаде, 21.марта је одржан панел разговор „ Девојчице имају реч“.

Учеснице разговора су биле жене успешне у својим пољима занимања- Кети Чаба, амбасадорка Канаде у Србији, Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Марија Јанковић, фотографкиња и уредница фотогарафије у недељнику “Време“, Јелена Крмар, програмерка и Јелена Ћурувија, глумица.

Након представљања учесница, 40 ученица и 10 ученика седмог и осмог разреда имали су прилику да сазнају о успешним женама и специфичностима њихових занимања кроз разговор са самим учесницама, као и одлукама које су довеле до избора занимања и захтевима тих занимања. Сазнали су да су учесннице прошле тежак али занимљив и испуњавајући пут у занимањима која су традиционално сматрана мушким занимањима.

Ученицима се веома свидео разговор и уживали су у разговору са учесницама које су спремно одговарале на сва њихова питања. Порука која је дуго остала у свести ученика била је да се могу бавити чиме год пожеле и да не треба да дозволе да их ограниче жеље средине у којој живе као ни страх од занимања које је дуго сматрано искључиво мушком области деловања. Такође, не треба да их ограниче ни тренутни избор занимања јер га могу променити уколико им се не свиди или им се промене интересовања и жеље.

19.03.2018
Градско такмичење „Златна сирена“

Градско такмичење „Златна сирена“ традиционално је одржано у

Дечијем културном центру у Великој дворани „Донка Шпичек“ у три дана, 19.03.2018. у жанру класичне и староградске соло песме, 22.03.2018. у жанру народне песме (домаће и стране) и 27.03.2018. у жанру забавне дечије песме.

Наши такмичари освојили су вредне награде:

 1. Валентина Томић 7-3 и Голубовић Тара 7-3, жанр класична соло песма, дует 2. награда;
 2. Јана Марковић 7-3, жанр староградска песма, 2. награда;
 3. Наталија Шевић 5-1, жанр староградске песме 2. награда;
 4. Јана Татић 7-3, жанр народна домаћа песма 2. награда;
 5. Невена Ђорђевић 8-3, жанр народна страна песма 2. награда;
 6. Валентина Томић 7-3 у жанру дечије забавне песме 1. награда.
 7. Дует у жанру забавне дечије песме Ника Пурић и Максим Николић је похваљен.

Честитке свим учесницима!

Кристина Будић, професор музике

 

01.03.2018
Општинско такмичење основних школа Врачара „Златна сирена”

Tакмичење основних школа Врачара „Златна сирена“ одржано је 1. марта 2018. године у Основној школи „Свети Сава“. У великој конкуренцији наши ученици освојили су тринаест награда.

Прва награда:

 1. Валентина Томић 7/3 у жанру забавне дечије песме;
 2. Тара Голубовић и Валентина Томић 7/3 у жанру класичне соло-песме;
 3. Јана Татић 7/3 у жанру народне песме;
 4. Ђорђевић Невена у жанру стране народне песме;
 5. Марковић Јана 7/3 у жанру староградске песме;
 6. Шевић Наталија 5/1 у жанру староградске песме;
 7. Ника Пурић и Максим Николић 3/3, дует у жанру дечије забавне песме.

Друга награда:

 1. Дуња Стефановић 1/2 у жанру дечије забавне песме;
 2. Катерина Антинопулос 3/3 у жанру стране народне песме.

Трећа награда:

 1. Ника Пурић 3/3 у жанру дечије забавне песме;
 2. Тамара Броз 5/1 у жанру дечије забавне песме.

Четврта награда:

 1. Јана Премовић 5/3 у жанру староградске песме;
 2. Тара Голубовић 7/3 у жанру популарне забавне песме са групом певача (Теодора Гајшек, Валентина Томић, Јана Татић, Невена Ђорђевић, Јана Марковић) и музичком пратњом (Ђорђе Ножанић, гитара и Јанко Кустурица, тарабука).

Честитке нашим ученицима и похвала за сарадњу и љубав према музици, а ми ћемо и даље неговати ваше таленте.

                                                                        Кристина Будић, професор музике

sirena

Фебруар 2018

23.02.2018
Јанко Кустурица, најбољи диџеј oсновних школа Врачара

Такмичење у диџеингу одржано је 23. фебруара 2018. у  НУ  “Божидар Аџија“.

У конкуренцији свих школа Врачара, најбољи је био представник наше школе Јанко Кустурица.

Јанко је имао интеракцију са публиком и за сваку песму кореографију коју је на бини изводио, чиме је освојио и жири, подршку на бини су му дали Алекса и Коста Вељков, такође ученици наше школе, а на крају Јанковог представљања су им се придружила и одељења 7/1 и 7/3.

Честитке Јанку! Ово му је трећа победа за редом на овом такмичењу.

Желимо му срећу и убудуће!

19.02.2018
Општинско и градско такмичење „Најраспеванија одељењска заједница“

На Општинском такмичењу најраспеванијих одељења основних школа Врачара одржаног 19.02.2018. године у Основној школи „Свети Сава“ победило је одељење наше школе 3/3 и пласирало се на градско такмичење.

На градском такмичењу одржаном 27.02.2018. године у Великој дворани Дечијег културног центра одељење 3/3 заузело је друго место.

Ученике су припремале учитељица Cнежана Сићовић и наставница музичке културе Кристина Будић.

Честитке!

Јануар 2018

28.01.2018
Наступ хора школе на манифестацији “Божићно сеоце“

На манифестацији Божићно сеоце 23.01.2018. на “Распеваној јелци“ испред Храма Светог Саве наступао је хор наше школе и извео свој разноврстан репертоар песама под диригентском палицом наше наставнице музичке културе Кристине Будић.

Управо у тренуцима извођења Химне Светом Сави огласила су се и црквена звона, што је дало посебан печат извођењу. Посебне симпатије публике изазвало је извођење Химне школе и дечије забавне песме у извођењу наших солиста:

Невена Ђорђевић 8/3, Валентина Томић 7/3, Тара Голубовић 7/3, Ника Пурић 3/3 и Ману Бертолоти 3/3.

27.01.2018
Савиндан

27.јануара 2018. године у Свечаној сали наше школе обележили смо Дан Светог Саве.

Школску свечаност отворили смо обредом резања славског колача у коме су учествовали, уз свештеника и ђакона Храма Светог Саве, наставници, ђаци, руководство школе и домаћини славе Божидар и Душанка Антоновић, ђачки родитељи. Свештеник Бранислав Кличковић је говорио присутнима о значају обележавања школске славе  и важности неговања вредности чији је утемељивач Свети Сава.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

Децембар 2017

28.12.2017
Најталентованији на Врачару

Тринаесточлана драмска група ОШ „Светозар Марковић“, коју чине ученици петог, шестог и седмог разреда, освојила је награду за најбољу представу на такмичењу театарских ансамбала основних школа са Врачара одржаног 14. и 15. децембра 2017. године у Центру за образовање и културу „Божидарац – 1947“.

Цео текст можете погледати овде

28.12.2017
Час о другарству ученика I/2

Другарство I/2 у речи и на делу

Иако су тек сели у школске клупе, ученици I/2 чини се да су већ спознали да је успостављање и учвршћивање другарских веза и односа оно најважније у периоду школовања. Подстакнути од давнина познатом народном изреком „Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба“, ђаци овог одељења уз помоћ своје учитељице Мирјане Аврамовић, први јавни час, одржан 28. децембра 2017. године, тематски су везали за другарство, а његов програм испунили песмама, брзалицама и маштовитим драмским импровизацијама утемељеним на народном и књижевном литерарном стваралаштву. Цео текст можете погледати овде

 

25.12.2017
Црвени крст за децу Врачара

Општинска организација Црвеног крста и ове године је обезбедила пакетиће за 160 најугроженијих малишана. У Свечаној сали општине, прво се публици обратио члан општинског већа и дугогодишњи председник Црвеног крста Врачар Драги Лукић, који је поздавио присутне и пожелео им пуно радосних тренутака у животу. Представа „Кловн и нова школа“ одушевила је децу која су здушно учествовала у комичним дијалозима, на крају и певала, а новогодишње пакетиће су им поделили млади активисти организације. Наша школа успешно сарађује са Црвеним крстом на пољу едукације о пружању прве помоћи и свим другим делатностима.

crveni krst

17.12.2017
Фестивал науке „Један на један“

Ученици 5/2 и 6/3 су, са својим одељењским старешинама, и ове године посетили Фестивал науке на Београдском сајму. Ово су њихови утисци: На сајму науке је било одлично. Возили смо бицикл чиме смо покренули миксер и направили изврстан шејк. Тркали смо се са алигатором и тражили миша у земљи. Свидели су ми се експерименти, живи песак и стварање енергије помоћу бицикала. Неке ствари смо сазнали помоћу „виртуелне стварности“, зато је било још занимљивије. Тамо и вода мења боју – постаје роза, па љубичаста. Видели смо и хаљину направљену од кеса и метлу од пластичних флаша. Било је забавно и једва чекам да поново идемо!

festival

15.12.2017
Школско такмичење ''Најраспеванија одељењска заједница''

У свечаној сали одржано је школско такмичење “Најраспеванија одељењска заједница“. Надметала су се у заједничком музицирању одељења III/1, III/2, III/3, III/4 и IV/2 у жанру изворне домаће и дечије забавне песме. Жири, који су чиниле наставница музичке културе наше школе Кристина Будић и наставница гост Александра Станковић, је за најраспеваније одељење изабрао III/3.

Желимо им пуно среће на општинском такмичењу.

raspevana zajednica obradjena

14.12.2017
„Таленти Врачара“

Тринаесточлана драмска група наше школе, коју чине ученици петог, шестог и седмог разреда, Клара 5-1, Јелена 5-1, Ема 5-1, Анђела 5-1, Миодраг 5-1, Мина 5-1, Лана 5-2, Василије 5-2, Душан 5-2, Лена 6-3, Јована 7-2, Ана 7-2 и Јана 7-3, извела је представу „Врати се“ на такмичењу „Таленти Врачара“  у Центру за образовање и културу „Божидарац -1947“.

talenti (3)

06.12.2017
Скупштина покрета Горана

У просторијама општине Врачар, одржана је Изборна скупштина Покрета Горана, чиме је ова организација обновила свој рад. За новог председника изабран је Даворин Ивковић, учитељ у школи „Владислав Рибникар“. Досадашњи председник Бранислав Матејас, говорио је о делатности организације и историји покрета која је почела баш овде на Врачару 1960. године. У недостатку простора за пошумљавање у околини, усмерени смо на огледно добро на Авали, где је посађено више врста, па и секвоја. У плану је „Еколошка школа“ на Копаонику и у Вршцу, такмичења у препознавању биљака, конкурси за химну, фотографију, плакате… Прве активности које укључују врачарске ђаке договорене су већ за децембар.

gorani

05.12.2017
Противпожарна заштита

Обавеза школе је да запослени једном у четири године прођу кроз обуку заштите од пожара и положе тест провере знања који се архивира у Министарству унутрашњих послова. Ова едукација, којој је присуствовала већина колега – јер су у случају пожара сви дужни да га гасе, одржана је данас у зборници и била је корисна , а посебно део о хидрантима (имамо их неколико у школи), којима се гаси ватра до удаљености од 20м и о правилној употреби апарата за гашење пожара. Шири текст о томе шта смо све сазнали, можете прочитати овде

pozarci 1

05.12.2017
Злато за Миу Бабић

Плесна група из Србије чији је члан Миа Бабић, ученица 6/1, освојила је златну медаљу на светском такмичењу у Прагу. Поносни смо на нашу Миу и једва чекамо да нам пренесе своје утиске.

obrada

04.12.2017
Међународни дан особа са инвалидитетом

У свечаној сали Општине Врачар чланови удружења „Чеп за хендикеп“ доделили су плакете организацијама и појединцима који су за пет година рада удружења највише помогли у добијању 65 ортопетских помагала, а колико је то прикупљених чепова, израчунајте сами. За једна колица потребно 1500 килограма. Пет чепова од балона за воду теже 5-6 грама, док су она од кечапа или средстава за домаћинство нешто тежа 8-12 грама. У акцију се до сада укључило 620 предузећа и 1280 школа, а како смо и ми једна од првих, позвани смо да присуствујемо церемонији. Ученици ОШ Лаза Костић компоновали су и извели песму „Чеп за хендикеп“ која је од данас химна удружења.

cepovi1 cepovi2

01.12.2017
Еко-квиз

Петочлана екипа наше школе победила је у првом колу Еко-квиза који организује Градска чистоћа и пласирала се у други круг. Капитен тима Ђорђе Н. (8. разред) један је од малобројних који су погодили пирамиду од конзерви, док је Лена П. (7. разред) била најбоља у Игри знања у којој је освојила сва три поена. Новајлије у екипи, Нађа Н. (6. разред) и Видан Ц. (5. разред), показали су знање и спретност, а и наставница географије Невена Влајић је помагала такмичарима. Надамо се да ћемо поновити резултат из претходних година и бити међу најбољим екипама у граду. Од ове године организује се и Републичко такмичење за првопласиране.

eko kviz1 eko kviz2

Новембар 2017

30.11.2017
Велика отворена врата

Последњег дана новембра од 18.00 до 20.00 часова у кабинетима наше школе  одржана су Велика отворена врата. Циљ ове активности, која је уведена пре неколико година, јесте упознавање родитеља са наставницима, пружање информација о постигнућима деце и смернице за даљи рад и напредовање. У пријатној атмосфери наставници су разговарали са родитељима. Најбројнији су били родитељи петака, ђака с дисграфијом и дислексијом и деце којима је српски нематерњи језик, а мање родитеља ђака чија дисциплина треба да се поправи.

IMG-0f356589e6287158a576f767f40116b0-V

28.11.2017
Угледни час француског језика

У свим одељењима шестог разреда одржани су угледни часови инспирисани Егзиперијевим романом „Мали принц“. Наставница француског језика и мотивисани ученици осмислили су сценарио за час, изводили дијалоге на француском језику и тумачили текст на српском. Сви су похваљени за активност на часу, али и рад код куће, где су стварали паное. Часовима су присуствовали предметни наставници, психолог, педагог и директор школе, а панои су изложени у холу школе.

mali princ

27.11.2017
Час оријентиринга

На часовима географије у сарадњи са Оријентиринг клубом „Победа“ одржана je промоција оријентиринг спорта у парку „Јелена Шантић“. Ученици петог разреда су том приликом, у оквиру наставне јединице „Мерења на карти и оријентација карте“, учили како да се сналазе помоћу карте и компаса, али и зашто је овај спорт један од најпопуларнијих у скандинавским земљама. У наставку сарадње са клубом учествоваћемо у школи оријентације која се традиционално одржава у фебруару.

orijentiring

22.11.2017
Чудовишни „Крокодокодил“

Пети фестивал књижевности и илустрације за децу „Крокодокодил“ отворен је мултимедијалним спектаклом  „Путовање у средиште књиге“ 17. новембра 2017. године у „Дадову“. Више о овом догађају можете погледати овде

18.11.2017
Семинар о екологији

У организацији Студија за едукацију -Школа за опстанак, одржан је дводневни семинар акредитован од стране Министарства просвете. Цео текст погледајте овде.

16.11.2017
Међународни дан толеранције

У организацији Ученичког парламента 16-ог новембра обележили смо Међународни дан толеранције, дан који би због свог значења, идеје и циља требао трајати целе године. Цео текст можете погледати овде.

08.11.2017
Здраво се хранимо

Ученици су спремили здраву ужину. Према ранијем договору, поједини ученици и учитељ су донели намирнице. Након прања и припремања намирница, здрава ужина је сервирана и сви ученици су уживали у послужењу. Време реализације: велики одмор

nova_01 nova_02

nova_03 nova_04

nova_05 nova_06

nova_07 nova_08

nova_09 nova_11

nova_10 nova_12

04.11.2017
Семинар „Наставници као носиоци квалитетног образовања за сву децу“

У оквиру пројекта укључивања деце миграната и тражилаца азила у образовни систем,  а у организацији Центра за образовне политике, реализован је семинар за наставнике школа које су примиле децу из Авганистана, Ирана, Сирије.

Цео текст можете погледати овде

Октобар 2017

31.10.2017
Награда за школску библиотеку

Школски портал „БИГЗ школство“ и стручни жири у саставу проф.др Здравко Милинковић и Бранко Стевановић, писац и добитник бројних награда у области књижевности за децу, на конкурсу „Књиге су у моди“,  наградили су нашу школску библиотеку за значајан обим реализованих активности за децу и промовисања читалачке културе у претходној школској години.

20.10.2017
Дан наше школе

Дан школе „Светозар Марковић“ обележен је свечано и креативно 20. октобра од 12 часова.

Свечани програм отворен је говором конферансијеа, после ког је госте поздравила директор школе Ивана Оролицки. Цео прилог поводом Дана школе можете погледати овде

19.10.2017
Моје прво писмо

Учениоци су на претходним часовима српског језика усвојили правописна правила (писање назива улица, писање адресе и писање писма). Уследила је практична примена знања. Ученици су саставили и написали писмо. Организовано смо отишли до оближње поште где су ученици још проширили знања о поштанским услугама, начину слања и путовања писма. На велико одушевљење сви ученици су послали своја писма и жељно очекују одговор.

nova_01 nova_03

nova_04 nova_02

nova_05

14.10.2017
Пројектно учење -Актив естетске групе предмета: "Креативност за наш Тим"

У оквиру Пројектног учења Актив естетске групе предмета, који чине наставница музичке културе, наставници ликовне културе и физичког васпитања, осмислио је пројекат „Креативност за наш Тим“.

Организовали смо одлазак у природу, у Звездарску шуму где смо уживали у лепоти природе и где су ученици петог и шестог разреда организовали такмичења у кошарци, одбојци, а касније се препустили природи и спонтано се бавили спортом на сопствену иницијативу и организацију на игралиштима. Остали ученици су навијали за своје фаворите уз певање Химне школе која је настала на часовима музичке културе, навијачких песама, а сав наш подухват заокружили су и забележили наши ученици фотографисањем професионалним  фотоапаратом, где су ученици имали задатак да сами фотографишу ове тренутке, према упутствима наставника ликовне културе.

Идеја је да пројекат живи током целе школске године, у различитим одељењима и са различитим ученицима и да наши фудбалски, кошаркашки, одбојкашки тимови имају подршку од својих вршњака кроз један креативан уметнички израз, путем песме и фотографије.

projektno projektno_01

12.10.2017
Посета фабрици "Соко Штарк"

Ученици 6/3 су посетили нашу највећу фабрику слаткиша и одушевили се. Посета је била садржајна, добро осмишљена, разноврсна и интерактивна у оквиру двосатне шетње кроз погон производње уз стручно вођење једног од технолога. Деца су подстакнута на креативност – сами су правили чоколаду украшену експандираним пиринчем. Захваљујемо се ђачком родитељу који нам је ово омогућио, а утиске можете прочитати овде.

Први пут смо гледали фабричку производњу уживо и невероватно је како је све у фабрици повезано. Ако стане једна машина, све стаје. Видели смо производњу омиљених слаткиша, од почетка до краја, али нисмо могли да им приђемо, јер се хода строго између две жуте траке. Сазнали смо за нови зелени смоки са укусом хот-дога и кечапа који није још у продаји. У погону за производњу банана произведе се и до 12 тона дневно, а смокија, за који су потребне чак три хале, изађе дневно и до 30 тона. Невероватно је да не стижу да направе резерву,одмах све продају, иако може да стоји и до осам месеци! Приликом уласка у производњу  сви смо обукли беле заштитне мантиле и капе. Осећали смо се као лекари на ВМА. Некима је најјачи утисак била маскота Смокић са којом смо се на почетку сликали групно, али и појединачно у опроштајном загрљају. Осим пуних стомака и пуно лепих утисака, понели смо из фабрике и по једну кесу слаткиша, мирис чоколаде који нас је пратио далеко и осмех који није могла да скине ни гужва у градском аутобусу. Баш нам се свидело, никад нисмо били на сличном месту.

soko stark

09.10.2017
Безбедност деце у саобраћају

Чланови тима агенције за безбедност у саобраћају су у школском дворишту поставили полигон (макете семафора, улица, пешачких прелаза, аутомобили – дечје играчке). Сви ученици су учествовали. Након предавања сви ученици су могли практично да примене и провере своја знања на полигону као учесници у различитим саобраћајним ситуацијама и као пешаци и као будући возачи.

nova_06 nova_05

nova_03 nova_01

nova_04 nova_02

03.10.2017
Дечија недеља 3. октобар

Ученици 5/1 разреда и наставница географије, учествовали су у традиционалном јавном еколошком часу у оквиру пројекта „Пластичну амбалажу сакупљај и нашу околину сачувај“. Заједно са децом из школе Свети Сава и другарима из предшколских установа, у парку „Петар Бојовић“ код Каленић пијаце, са специјалних екоштандова, делили су цегере од биоразградивог материјала и летке са поруком на ту тему. За узврат, тражили су од Врачараца ПВЦ кесе и одлагали их у еко корпе, ради рециклаже. У разговору са пролазницима, дошли су до заједничког закључка да треба користити што мање „обичних“ кеса, како би нам околина била чистија. Тако је завршена друга у низу манифестација у оквиру Дечије недеље, у организацији удружења “Пријатељи деце Врачара“, чији смо ми дугогодишњи сарадници.

20171003_120923[1] 20171003_121004[1]

02.10.2017
Дечја недеља од 2. до 6. октобра

Кликом на линк Дечја недеља погледајте цео текст.

decja nedelja

Септембар 2017

29.09.2017
Како преживети пубертет

29. септембра 2017. године у одељењу 6-1 одржан је Час одељењског старешине на тему „Како преживети пубертет“. Гошћа је била ауторка приручника за младе Виолета Бабић која је разговарала са ученицима о проблемима одрастања и корисним саветима за тинејџере из „Књиге за сваку девојчицу“ и „Књиге за сваког дечака“. Разговор је пратила новинарка Данка Белошевић и он ће бити објављен у оквиру интервјуа са ауторком на Интернет порталу РТС-а.

pubertet

Погледајте прилог РТС кликом на Када књиге не познају узрасне ни старосне границе

29.09.2017
„Дан рециклаже на Врачару“

Општина Врачар је у сарадњи са фирмом SOLAGRO TEAM  организовала „Дан рециклаже на Врачару“ у циљу едукације деце. Програм је, у оквиру Дана европске баштине под слоганом Наслеђе и природа, реализован  кроз интерактивну презентацију у галерији општине. Ученици 2/4 су одговарали на питања у квизу и за то добила награде, а посебно забавно је било што су сви по мало возили рецикл. Ову необичну справу за „гужвање“ лименки ће ускоро добити свака школа на општини.

reciklaza reciklaza_01

27.09.2017
Дани Европске баштине

У склопу манифестације Дани европске баштине, општина Врачар нас је опскрбила са 100 пари гумених рукавица и црним кесама за смеће, са идејом да ученици симболично чисте своју околину. Тако су одабрани ђаци од 3. до 6. разреда један школски час провели у дворишту и Неимарском парку, где су на очиглед и уз одобравање пролазника, скупљали ђубре. Договорили смо се да ускоро поставимо кратка упозорења и опомене, како би следећи пут било мање посла за ове вреднице. Акција је успешно завршена, а све је надзорала директорка Ивана Оролицки.

dani dani_01

dani_02

22.09.2017
Дан без аутомобила

 Међународни дан без аутомобила обележавамо традиционалном акцијом коју је покренула Еколошка секција 2012. године. Тог дана, родитељи не би требало да довозе децу колима у школу, а ученици који желе, долазе на тротинетима, бициклима, ролерима, скејтборду или у последње време на каверборду. Ове године, одзив је био слабији јер је тог дана падала киша, али неколицина се ипак одазвала позиву. Тек да не прекину традицију. Зато им велико – Хвала!

 dan dan bez auta_01

21.09.2017
СУПовци

Сарадња наше школе и полицијске станице Врачар се наставља. Организована су предавања за ученике 4. и 6. разреда на тему „Полиција у служби грађана“, где су школски полицајци разговарали са ученицима о проблемима на које наилазе деца у школи, а представили су им и јединице полиције, опрему коју носе и одговорили на сва питања и недоумице.

sup

20.09.2017
Посета музеју Јована Цвијића

Ученици свих петих разреда су са наставницима географије посетили музеј Јована Цвијића. Музеј се налази у кући у којој је Цвијић живео, па су се тако, осим са ликом нашег најпознатијег географа, упознали и са архитектуром у стилу Сецесије, карактеристичним за градњу на почетку 20. века. Ово је била и добра прилика да се ђаци и нови наставници боље упознају, у чему нас ни киша није омела, а надамо се да ће сличних дружења бити још. Како су се провели ђаци, прочитајте овде.

noć noc_01

 noc_02 noc_03

20.09.2017
Угледни час веронауке

Наставница веронауке, Невена Бабић, успешно је реализовала угледни час „Путовање по Грузији“, коме су присуствовали ученици седмог разреда и наставници географије. Тема нам је заједничка, јер из нашег предмета управо уче одлике Југозападне Азије, па је ово и део Интердисциплинарне наставе и успешна сарадња међу наставницима која се шири и продубљује.

cas

16.09.2017
Наставничка екскурзија

У циљу што боље сарадње запослених у нашем колективу, општина Врачар и Синдикат су осмислили  једнодневни излет. Реализован је у суботу 13. септембра. Прво смо посетили подрум вина породице Милошевић из Жабара, затим манастир Горњак у истоименој клисури. Манастир је задужбина Кнеза Лазара и на свом имању има извор лековите воде. У повратку смо се купали у бањи Ждрело и ручали уз музику у Петровцу на Млави. Заједнички закључак је био да оваквих дружења треба да буде више и чешће.

ekskurzija ekskurzija_01 ekskurzija_02

15.09.2017
Химна школе

У оквиру састанка Тима за културне и јавне делатности, поводом припрема за прославу Дана школе, предложено је да се изведе представа “Мали принц“ и нешто ново, иновативно, занимљиво. Тим је једногласно подржао предлог да се напише, компонује и изведе Химна школе. Наставница српског језика Дубравка Матовић прихватила је да напише текст, а наставница музичке културе Кристина Будић да компонује музику и да са школским хором увежба извођење Химне за Дан школе.

Кликом  на  Химна школе „Светозар Марковић“ погледајте химну.

13.09.2017
Пројекција руског филма

У среду, 13. септембра 2017. године, посетили смо позориште Дадов у улици Светозара Марковића. Министрства културе Русије и Србије заједничи су организовали пројекције руских  едукативних филмова. У неколико термина, ученици 4. и 7. разреда су, са учитељима и наставницима, гледали дугометражне филмове на тему рециклаже , људских односа, руске историје.

poseta muzeju poseta muzeju_01

08.09.2017
Међународни дан писмености

8. септембра 2017. године обележили смо Међународни дан писмености. У Свечаној сали наше школе окупили су се ученици од четвртог до осмог разреда са наставницима, а гост трибине била је професорка српског језика, лекторка и ауторка Виолета Бабић. Разговарали смо о значају правилног изражавања, поштовању правописних правила и честим језичким недоумицама које су сликовито представљене у њеним приручницима „365 језичких цртица“, „366 језичких цртица“ и „367 језичких цртица“.

dan (1) dan (2)

01.09.2017
Пријем ђака првака

Првог септембра 2017. године, од 17 сати, у школском дворишту дочекана је 63. генерација ђака првака. Свечани пријем нове генерације, отворио је и затворио хор млађих разреда, под диригенстком палицом учитељице Иване Цицварић.

Цео прилог погледајте овде

Јун 2017

05.06.2016
Светски дан заштите животне средине

Поводом Светског дана заштите животне средине, који сваке године означава крај активности еколошке секције наше школе, ученици петог разреда су, заједно са наставницом географије, саставили питања на тему екологије. Главни испитаници били су прваци и трећаци, а папирићи које су ученици извлачили из корпе су садржавали једно питање и три понуђена одговора, од којих је само један тачан. Циљ акције је био, да млађим ученицима приближимо идеју рециклаже и да се забавимо. Следеће године, побољшаћемо активност, тако што ће ученици за сваки тачан одговор добити заслужену награду – бомбону.

 У свечаној сали општине Врачар, свечано је обележен Светски дан заштите животне средине који је Генерална скупштина УН-а успоставила 1972. године. Југославија је била један од предлагача, а данас се обележава у више од 100 земаља како би се обезбедила чистија и зеленија будућност. На скуп су позвани ученици седмог разреда наше школе, којима је приређен јавни час уз видео пројекцију анимираног филма на тему рециклаже отпада. Обраћајући се присутнима, председник општине Милан Недељковић је изјавио да је очување животне средине један од приоритета рада општине Врачар. Ученицима се обратио и Горан Триван из градског Секретаријата за заштиту животне средине, који их је упознао са историјатом, али и будућим активностима.  “ Желео бих да се поново видимо на јесен и у време садње биљака заједно посадимо нове саднице дрвећа, “ истакао је Триван. Манифестацији је присуствовао и Иван Карић, из странке Зелених и Душан Јаковљевић, из покрета „ Lets Do It”, као и Драги Лукић, општински већник и наш бивши директор. Фирма Solagroteam је за ову прилику ученицима приказала еколошки бицикл који рециклира лименке када се управља педалама. Ђацима је било веома занимљиво и поучно.

svetski

05.06.2017
Излет на сеоско имање

Ученици II₂ и II₄ су 5. јуна 2017. обишли сеоско имање ,,Пиперхофˮ у Степојевцу. Имање држи породица Пипер, која се због љубави према животињама и бављења коњичким спортом одрекла града и прешла да живи на село. Поред коња, ова породица гаји козе, овце, коке, гуске и патке. Ученици су имали прилику да се упознају са свим овим животињама, да јашу понија, помазе јаре и јагње…Показано им је како се накад орало, како кока лежи на јајима, како се тимари коњ…Сваки ученик је за на поклон и као домаћи задатак добио по два, домаћа, органска јаја, да за доручак  направи кајгану.

seosko sesko1 seosko3

06.06.2017
Бајка о Малом принцу

Роман А.С. де Егзиперија овог пута је на часовима литерарне секције методички примењен као мотивација за самостално књижевно стваралаштво ученика. Ученице седмог разреда, Мила Кресоја, Мина Обрадовић, Мила Цекић и наставница Дубравка Матовић написале су текст драме, а потом је извршена адаптација за извођење, осмишљена сценографија и костимографија.

Погледајте више кликом на линк: https://ossmarkovic.edu.rs/ucenici/stvaralstvo/

28.06.2017
Видовдан

На крају сваке школске године, на последњем родитељском састанку,  после завршене наставе и свих других обавеза наставника, а пре одласка на одмор, ученици добијају сведочанства о завршеном разреду. Уз сведочанства, биће им уручене и посебне дипломе за залагања у појединим предметима из којих не постоје званична такмичења у оквиру Министарства просвете. Том приликом, биће додељене и дипломе  у области екологије, онима који су се истакли у акцији прикупљања пластичних затварача „Чеп за хендикеп“. Од следеће године, када уведемо „Књигу утисака“ о свакој делатности секције, наградићемо и најбоље коментаре, утиске, извештаје, сугестије, а посебно извештаје за сајт. Све у циљу још бољег рада у наредном периоду!

Мај 2017

19.05.2017
Галерија природњачког музеја

Најновија поставка у галерији природњачког музеја на Калемегдану, посвећена је Метеорима. Иако је простор мали, изложба је добро осмишљена. Штампани су панои у црној боји, изложени су вредни експонати, делови метеора који су пали код нас, али и они које смо добили разменом са другим земљама, макете кратера и бокс са 3D призорима из свемира. У ову занимљиву посету, ишла сам са осмацима, који су били сентиментално расположени, знајући да нам је ово последње у низу лепих дружења ван школе. На повратку смо посетили Гетеов институт у Кнез Михајловој улици, где је у току интерактивна изложба Душана Вуксана дизајнера светског гласа, иначе рођеног стрица нашег Владимира из 82.

20.05.2017
Петру Краљу у част – КРАЉЕВСТВО ПОЕЗИЈЕ

Ученици наше школе са наставницом српског језика Дубравком Матовић узели су учешће у већ традиционалном такмичењу рецитатора које Општина Врачар организује у част свог славног преминулог становника глумца Петра Краља. Ученици шестог разреда, Јована Бурза и Марко Јевтовић, представили су се својим талентом. Осим у такмичарском делу, представници школе присуствовали су свечаном проглашењу победника испред споменика глумцу у присуству академског жирија и кћерке Петра Краља.

24.05.2017
Европски дан паркова

Светски дан оријентиринга, када се свуда у свету одржавају такмичења, обележили смо – где друго, него у Неимарском парку. Повод за то је био и Светски дан паркова, а овом приликом ученици су упознати са историјатом нашег парка, за који нису пре тога чули да се званично зове по балерини Јелени Шантић, као и о утисцима неких бивших ученика који су, говорећи о својим школским данима, обавезно писали и о „паркићу“. Дан је био леп и у парку је, као и обично, било пуно деце свих узраста. Поводом ове манифестације, требало би, од следеће године, организовати више активности.

25.05.2017
Хидрометеоролошки завод Србије

Традиционално, пред крај школске године, у оквиру теме „Атмосфера“, са ученицима петог разреда, посећујем ХМЗС преко пута Храма Светог Саве. Одличан метеоролог, госпођа Гордан, показала је ученицима шта се све налази и како се мере климатски елементи у метеоролошком кругу. На крају, питања о томе шта су запамтили и похвала за изузетно добре, мада мало немирне ђаке.

29.05.2017
„Шашава песма“

Угледни час је одржан у свим одељењима петог разреда. Утврђивала се наставна јединица  „Шашава песма“ Мирослава Антића. Цео материјал погледајте овде

Април 2017

09.04.2017
Хуманитарни спорски дан

У спортском центру ,,Sportactiveʼʼ на Новом Београду, 9. априла је одржан VII спортски дан под слоганом ,,Вредности живота – деца дециʼʼ у коме су се ученици II₂ дружили са децом без родитељског старања и донирали им гардеробу и играчке.

Тога дана ораганизоване су разне штафетне игре и сви учесници су се упознали са спортском дисциплином дизања тегова. Кратку презентацију је одржао бивши државни првак Србије, Никола Алиломов. Свако дете је пробало технику дизања тегова.

 У веселој и опуштеној атмосфери сви су уживали и дружили се. На крају су сваком учеснику додељене и медаље.

sd sport

 sd1

21.04.2017
„Оштро перце“

Ученици трећег и петог разреда су ове године учествовали у међушколском такмичењу „Оштро Перце“. Више о овом такмичењу погледајте овде

перце

 

Март 2017

02.03.2017
Афрички музеј

Афрички музеј израстао је из донације приватне зборке Веде и Здравка Печера. Данас је допуњен и садржи предмете углавном из Западне Африке. Маске, обредне фигуре, оруђе, слике, накит… Кустос Марија Личина са којом годинама сарађујемо, увек припреми занимљиву активност за крај посете. Подели ученицима слике и задатак је да свако пронађе свој предмет, штампа неме карте Африке, пушта слике и музику. Одличну сарадњу, употпунили смо пригодним поклоном, уџбеником из географије за седми разред, како би убудуће још боље ускладили предавање и прилагодили га том узрасту.

03.03.2017
''Златна сирена''

Tакмичење основних школа Врачара “Златна сирена“ одржано је 3.марта у Основној школи “ Свети Сава“. У великој конкуренцији прве награде и пласман на градско такмичење oсвојили су следећи ученици:

Прве награде:

Никола Лазић у жанру забавне дечије песме, 1.награда

Дрина Грубер у жанру забавне дечије песме, 1.награда

Голубовић Тара у жанру народне песме 1. награда

Валентина Томић и Голубовић Тара, дует,

у жанру класичне соло песме 1.награда

 Друге награде:

Премовић Ива, Марковић Јана, Ђорђевић Невена.

Треће награде:

Ника Пурић, Коста Бенић, Јана Татић и Јана Премовић.

sirena

09.03.2017
„Мислиша“

Математичко такмичење ,, Мислиша 2017.ʼʼ одржано је 9. марта 2017. године.

Такмичење је спроведено у нашој школи, у осам учионица млађих разреда. Тамичио се 221 ученик наше школе од II до VIII разреда.

mislisa

16.03.2017
„Кенгур“

И ове школске године организовано је  такмичење ,,Кенгур без границаʼʼ .

Такмичење је одржано 16. марта 2107. године у нашој школи. На овом такмичењу учествовало је 40 ученика од 2. до 8. разреда.

kengur

16.03.2017
„КИР ЈАЊА“

На позив наставнице Јоване Николић, радо смо се одазвали и заједно са њом и ученицима шертог и осмог разреда, још једном поетили Академију 28. Овог пута смо гледали класично дело „Кир Јања“ у извођењу младих ентузијаста, глумаца који имају сопствено позориште. Ову представу су урадили врло морерно, а глумили су маесрално и држали пажњу све време. Представу су модернизовали, било је ту и нових израза и предмета, али не претерано. У представи се и играло и певало, а због комичне ноте, у неколико наврата орио се смех. Ове представе су изванредан тренинг издржљивости, дисциплине и праве забаве.

20.03.2017
Градско такмичење златна сирена

У великој дворани Дечијег културног центра Београд, 20. , 23. и 27. марта 2017. одржана су три концерта у три дана, градског такмичења соло певача, дуета, терцета у различитим жанровима и узрастним категоријама.

20. марта, одржано је такмичење у жанру класичне соло песме, где су наше две ученице 6.разреда Тара Голубовић и Валентина Томић у дуету извеле песму “Сумрак“ – Лудвиг ван Бетовена и освојиле 2. награду.
23. марта, у жанру народне домаће песме ученица Тара Голубовић извела је песму Густа ми магла паднала и освојила 1. награду.
27. марта, у жанру дечије забавне песме Дрина Грубер ученица 3. разреда извела је песму “Марија дивно свира“ композитора Боре Мајданца и освојила 1. награду.
Никола Лазић, ученик 6. разреда забавном дечјом песмом “Диван дан“- Дејана Цукића, освојио је СПЕЦИЈАЛНУ 1. награду на градском такмичењу и наступао је на ревији победника градског такмичења “Златна сирена“ 8. маја 2017. у великој дворани Дечијег културног центра.

zlatna

22.03.2017
Светски дан вода

Овај дан, обележили смо врло оригинално. Деца и наставници су били обучени у плаво. Акција, прва ове врсте, у потпуности је успела, све се плавило! Било је задовољство ући у одељења или изаћи на одмору у двориште. За убудуће, 21. марта сви ћемо бити обучени у зелено – за дан шума, а следећег дана – у плаво. Ова несвакидашња акција се допала многим ученицима, а долазак у школу им је учинила интересантнијим.

25.03.2017
Сеизмолошки завод Србије

Посету Сеизмолошком заводу Србије, искористили смо за обилазак једног од најзначајнијих паркова у нашем граду. Ташмајдан је некада био рудник, (сада је на том месту реновирани стадион), гробље (касније измештено), сабориште карађорђеве војске, једна од могућих локација на којима су спаљене мошти Светог Саве. Дана се овде налазе две цркве Светог Марка и Руска, хотел Таш и позориште „Душко Радовић“, Телевизија Београд. Баш на овај дан, у бомбардовању зграде РТС-а страдали су радници, чији смо споменик такође обишли. У самом заводу, сазнали смо доста од историје и почетака, до тога како се данас мере земљотреси. Ученици су писали своје утиске, који су били позитивни. На повратку кући, частили смо се сладоледом, дан је био диван.

25.03.2017
Сат за нашу планету

Светска организација за природу, од 2007. године, спроводи акцију „Сат за нашу планету“. Као и у стотинак земаља широм света,  и у нашој школи, многи ученици укључивањем у ову акцију, дају допринос очувању животне средине. Циљ је подизање свести о климатским променама и важности штедње извора енергије. На овај дан, од 20:30 до 21:30 часова, треба угасити сва светла у кући. Деци је занимљиво седење у мраку, многи овај сат искористе за разговор у оквиру породице, играње друштвених игара уз свеће и сл. Извештаји су духовити, тичу се реакције родитеља, превазилажења страха, али и правдања због неучествовања.

29.03.2017
Посета министра просвете и градског менаџера

Будући да је ова школска година 2016/2017. реализована у надограђеној и реновираној школској згради, министар просвете, науке и технолошког развоја Миладин Шарчевић званично је посетио нашу школу.  У посету су дошли и градски менаџер Горан Весић и представници општине, а том приликом су ученици првог разреда учитељице Светлане Бабић извели кратку представу, док се уваженом скупу у име школе обратила ученица трећег разреда Лена Савковић следећим речима:

„Добро нам дошли у најлепшу и најнасмејанију школу на Врачару. Неки други ђаци у некој другој школи рекли би да је њихова школа најлепша. Можда и јесте, али за нас је „Светозарац“ први на свету. Овде настају наше успомене, расту нашу снови, освајамо свет науке, спорта и уметности. Зато „Светозарац“ није само наша школа, то је и наша кућа коју дограђујемо знањем, љубављу и добротом. А ја вас сада испред ове куће знања срдачно поздрављам.

Добро нам дошли!“

31.03.2017
“Пут кроз Европу – Украјина“

У оквиру пројекта ,,Пут кроз Европуʼʼ  учениици II₂, II₃ и II₄ угостили су 31. 3. 2017. године представницу Амбасаде Републике Украјина. Предавање је одржано у једној од учионица.

 Након краке презентације и одгледаног филма о Републици Украјини, ученици су имали организоване радионице, на којима су правили експонате везане за ову велику државу. На једној радионици правиле су се карактеристичне украјинске наруквице у бојама заставе, на другој су прављени магнети у облике венчића, који су део традиционалне украјинске ношње. Трећа радионица је учила ученике да је Украјина ,,житница Европеʼʼ и помоћу различитог зрневља попуњавани су облици неких животиња.

1 2

Фебруар 2017

02.02.2017
Најраспеванија одељенска заједница

Општинско такмичење најраспеванијих одељења основних школа Врачара одржано је 17.2.2017. у основној школи Свети Сава.

Учествовале су све школе Врачара, а најраспеваније одељење на Врачару је одељење 4/2 наше школе, односно добитници су прве награде.

Поносни смо на наше ученике и све честитке за успех и пласман на градско такмичење које је одржано у дворани Дечијег културног центра 20.фебруара, наша школа је освојила 2.место према оцени дечјег жирија и похвалу према оцени стручног жирија.

24.02.2017
Такмичење за најбољег диџеја Врачара

Такмичење у диџеингу одржано је 24. фебруара 2017. у  НУ  “Божидар Аџија“.

У конкуренцији свих школа Врачара, најбољи је био представник наше школе Јанко Кустурица, који је освојио 1.награду.

didzej

 

24.02.2017
Сајам туризма

Редовна активност секције је и одлазак на сајам туризма, један од највећих у региону. У халама Београдског сајма, своју понуду, тада излажу туристичке агенције, организације општина из целе Србије и појединачно, туристички објекти. Широку понуду на тему „где отићи“ употпуњују далеке дестинације, а честе су и дегустације хране и пића на штандовима. Пре поласка на сајам, формиране су групе 2-3 ученика и свака је добила задатак, виртуелног туристу или групу туриста који са одређеном намером долазе у Србију. Тражио се камп за децу из Норвешке, бања за пензионере са Флориде, римски локалитети за Јапанце. Осмацима је било забавно, али време боравка на сајму, наредне године, мора да буде дуже.

27.02.2017
Прослава дана Светог Саве

У холу школе поводом Дана Светог Саве ученици наше школе извели су прикладан рецитал и наступ Хора школе који је извео Химну Светог Саве, песму Милешевка композитора Љубе Манасијевића и Свети Саво, мудра главо на музику Леонтине Вукомановић. Уз сечење колача, и присуство домаћина славе и свештеника, директор школе Драги Лукић обратио се ученицима и присутним гостима, родитељима, наставницима.

sveti sava

Јануар 2017

23.01.2017
ПРЕДСТАВА „СВЕТИ САВА У ЛЕГЕНДАМА“

Одлично конципирана представа која кроз скечеве дочарава лик и дело Светог Саве пуна је анегдота у којима једва чекате крај, да бисте чули какав је епилог. Вече у Академији 28, провели смо лепо, а деци се највише допала прича о посети Светог саве прво једној доброј девојци, а затим и злој. Када је одлазио од прве, пожелео јој је да се уда за најгорег, а другој – да нађе најбољег момка. На питање свог помоћника, зашто доброј жели лоше, рекао је да ће она умети од њега да начини доброг. Кад мало размислимо, имао је право! И остале приче, биле су баш поучне, а у многим је могло да се чита и „између редова“.

Децембар 2016

09.12.2016
„Свет у нашим очима“

Конкурс „Свет у нашим очима“ опширније погледајте овде

11.12.2016
ПРЕДСТАВА „УОБРАЖЕНИ ПРИНЧЕВИ“

Ученица 53 Ена Вуков, игра у плесном студију, са којим је имала балетску представу „Уображени принчеви“. Oдељењски старешина и још десетак ученика, посетили су Дадов и уживали у поучној представи о себичлуку, похлепи и зависти међу браћом, који прерастају у најлепша осећања уз помоћ свих актера представе.

15.12.2016
ФЕСТИВАЛ НАУКЕ „ЧИСТА ДЕСЕТКА“

Јубиларни десети фестивал науке под називом „Чиста десетка“ одржан је од 15-18. децембра на Београдском сајму. Савремена научна достигнућа, забавни, едукативни, мали и велики научни експерименти, са акцентом на Теслин живот и дело (посвећена му је једна хала), били су довољан разлог да веће петих разреда организује посету.

18.12.2016
ПОСЕТА ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ

Ученици осмог разреда су, после обраде наставне јединице о природним добрима Србије, посетили Завод за заштиту природе.  У музејском делу зграде на крају Новог Београда, у посебним витринама, налазе се макете наших националних паркова. У њима су препариране животиње, осушене биљке, примерци стена карактеристични за одређене регије. Наташа Панић, запослена у овој инситуцији, приказала нам је видео презентацију о природним добрима и пословима којима се баве заводи у Београду, Нишу и Новом Саду.

24.12.2016
Манифестација ''ЗИМА, ЗИМА, Е ПА ШТА ЈЕ, НА ВРАЧАРУ НАЈЛЕПША ЈЕ

Одржана 24.12.2016. у Чубурском парку.  Хор школе је извео културно-уметнички програм и свој репертоар новогодишњих и дечијих забавних дечијих песма у сусрет Новој години.

Новембар 2016

16.11.2016
Фестивал „Крокодокодил“

Прилог са фестивала погледајте кликом на линк: https://ossmarkovic.edu.rs/ucenici/stvaralstvo/

 

17.11.2016
Угледни час – француски језик

Наставна јединица  LES COLLECTIONNEURS  /САКУПЉАЧИ  СТВАРИ/  обрађена је на интересантан начин. Ученицима је било занимљиво, јер је свако донео своју омиљену играчку из детињства нпр. меду, лутку, робота, албум за сличице и др. Свако од њих је на француском језику кратко описао разлог везаности баш за ту играчку. Ученици су активно учествовали у активностима, а показали су и своје глумачко умеће. При томе су вежбали изражавање на француском језику. Будући да се ради о ученицима који су веома интелигентни, али и  живахни, оваква вежба им је баш пријала. Корелација са српским и енглеским језиком, музичком културом.

Евалуација овог часа била би јачање мотивације за коришћење помоћних средстава у настави у едукативне сврхе, подстицање мотивације за самостални рад, у циљу развијања вокабулара и успешнијег изражавања на француском језику

18.11.2016
ГРАДСКА ЧИСТОЋА

Прво коло еко квиза искористили смо да посетимо просторије Градске чистоће у улици Мије Ковачевића на Карабурми. Десетак ученица нашег одељења, кренуло је да бодри такмичаре, али и да се упознају са најновијим машинама које је ово јавно предузеће набавило. Дозволили су нам да уђемо у возила, притискамо дугмиће, палимо светла и све то уз надзор запослених који су радо одгоарали на сва наша питања. Било је и доста новинара из разних тв и писаних медија, па су неки од нас интервјуисани. Квиз је био занимљив, игре различите, такмичари добри. Послужили смо се соком и сендвичима, а за успомену смо кући понели мајице у боји нашег тима. Иако смо „испали“ у првом кругу, лепо смо провели овај дан.

cistoca cistoca_01

cistoca_02 cistoca_03

Октобар 2016

01.10.2016
Екскурзија “Ђавоља варош“

Ученици 8. разреда су, према годишњем плану школе, били на тродневној екскурзији. Спавали су у Брзећу, а поред природног феномена Ђавоље вароши, били су још и у Крушевцу и Лазарици, на Равном Копаонику, Врњачкој бањи.

03.10.2016
Аудиција за секције

Већ почетком октобра, наставнице српског језика су организовале аудицију за пријем чланова у Драмску и Рецитаторску секцију. Изабрана деца ће у овој школској години учествовати у такмичењима, смотрама, представљањима школе, али и у припреми позоришних представа које су у плану.

08.10.2016
Семинар „Метода наставе и учења“

У складу са правилником о стручном усавршавању, група од седам наших наставника је била на једнодневном, акредитованом семинару на тему наставе и учења. Организозатор је Агенција за образовање Марина и Јован, а семинар је одржан у ООШ Владислав Рибникар. Какви су утисци о семинару и шта смо тамо научили, написали смо у извештају.

11.10.2016
Округли сто о родној равноправности

На позив…

15.10.2016
Фудбалски турнир

Једна од првих активности Ученичког парламента, била је организација турнира у фудбалу.

20.10.2016
Дан школе

У Крипти Храма Светог Саве 20.10. изведен је програм поводом прославе Дана школе, који су припремили ученици. Осим прикладног драмског текста, Хор школе је извео химну Боже правде, химну Светом Сави, сплет народних песама Ајде Јано-Македонско девојче, Тамо далеко и песму „Маштарија“ коју је компоновала наша бивша наставница музичке културе, Весна Вељковић.

dan skole dan skole_01

20.10.2016
Школски конкурс на тему „Моја школа“

Поводом 170 година од рођења Светозара Марковића, у школи је организован конкурс на тему „Моја школа“. Литерарне радове писали су ученици петог разреда.

Радове ученика погледајте на линку: https://ossmarkovic.edu.rs/ucenici/stvaralstvo/

28.10.2016
Сајам књига

И ове године ученици су посетили Међународни сајам књига у Београду. Уз стручно вођење наставника посетили су штандове еминентних издавача на домаћем и страним језицима, али и штандове по свом избору. Наставница српског језика Дубравка Матовић дала је овом приликом изјаву о посету сајму за Српску научну телевизију.

31.10.2016
„Киша песама”

Ученици 3/2 одељења представили су своје песничко стваралаштво обједињено у својеврсну збирку под метафоричним називом „Киша песама“ пред ученицима одељења 7/2. Збирку су својеручно укоричили и осликали, па поред њеног садржаја, презентовали и њен визуелни изглед. Трећаци су успешно савладали трему пред старијом публиком и добили заслужени аплауз. Ученици седмог разреда освежили су сећања на свој трећи разред и вредности које су тада делили, одали признање за труд и озбиљан приступ књижевном стваралаштву млађим ученицима од себе и тиме им потврдили да се налазе на добро одабраном путу.

kisa

Септембар 2016.

31.08.2016
Пријем ђака првака

Школска 2016/2017. година је у нашој школи почела 31. 8. 2016. године у 17 сати у неимарском парку ,,Јелена Шантићʼʼ свечаним пријемом ђака првака. Прваци су одгледали представу позоришта ,,Петар Панʼʼ и потом са својим учитељима кренули пут учионица. На свечаном пријему, сваки првак је усликан кроз рам који су направиле учитељице другог разреда, како би имао лепу успомену на један од битнијих догађаја у животу.

Prijem_prvaka_01 Prijem_prvaka_02

01.09.2016
Први дан у школи

Првог дана школе ушли су у зграду школског боравка, јер су њихове учионице биле у завршној фази припреме. Школску 2016/2017. годину започело је 133 првака, распоређених у пет одељења. Генерацију су примили учитељи: Светлана Бабић, Светлана Гавриловић, Ксенија Лековић, Ненад Матић и Ивана Цицварић. Уместо у школским клупама, старији ученици су нову школску годину дочекали у природи. Радови на школи су каснили, а ми смо се сналазили. Један дан у Неимарском парку, провели смо у упознавању. Ученици петог разреда су се представљали, говорили о свом успеху, навикама, очекивањима у даљем школовању. Одељењске старешине дале су основна упутства, али не и одговор на питање „Када ћемо ући у школу“.

Prvi_dan_skole

02.09.2016
Спортско село

Следећег дана смо отишли до спортског села у кругу болнице, на општини Савски Венац. Иако се до тамо стиже пешке, пут није безбедан, на појединим местима нема тротоара. У овом спортском објекту, налазе се спортски терени и парк са љуљашкама, а боравак је бесплатан до вечерњих термина. Одлично смо се провели!

16.09.2016
Дан озонског омотача

За прву активност еколошке секције, користили смо текстове, питања и филм „Ози озон“ из пројекта „Зелени пакет“. Ученици одељења 6/4, припремили су кратке текстове о озонском омотачу којима су едуковали ученике свих четвртих разреда. У радионичарском делу часа, четвртаци су били подељени у групе и свака је имала задатак да илустрацијом дочара озонски омотач. Неки су цртали проблеме који се јављају због загађења, други начине очувања, трећи лепоту наше планете. Техничку подршку пружила нам је канцеларија Црвеног Крста Врачар, од које смо позајмили пројектор.

  omotac omotac_04 omotac_03

omotac_01 omotac_02

18.09.2016
Изложба Стари занати

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, наша општина сваке године организује низ активности. Првог дана по отварању, посетили смо изложбу „Стари занати“ и упознали се са људима који настоје да очувају неке помало заборављене технике и вештине. Допали су нам се разни украси и тканине ручно бојене, кутије, накит, ешарпе, домаћи колачи…

22.09.2016
Дан без аутомобила

Ученици, који учествују у акцији Дан без аутомобила, уместо да их родитељи довозе колима, у школу долазе бициклом, тротинетом, скејтом, на ролерима. Сваке године, учествује више од 50 ученика. Њихова имена и превозна средства се бележе, а ове године, први пут, једна ученица другог разреда дошла је са кавербордом. Шта ће све набавити интересантно до следећег септембра, једва чекамо да видимо. Сваки учесник акције, награђен је беџом са логом Еколошке секције.

dan dan_01 dan_04

dan_03 dan_05 dan_02

23.09.2016
„Два народа једна душа“

Поводом манифестације “Дани културне баштине“, Дечји културни центар  организовао је програм у Руском центру за науку у културу чији је циљ био упознавање руских емиграната који су утицали на културу, уметност и архитектуру Београда, а под слоганом “Културно наслеђе и заједница – живети с наслеђем“. Кроз интерактивну игру актера програма, деца су имала прилике да уроне у причу о руском и српском пријатељству. Након упознавања с ликовима у радионици, деца су присуствовала Добротворном концерт – балу „Два народа – једна душа” који је организован поводом завршетка изградње Руског дома.

 Манифестацији су присуствовали ученици 4/2 са учитељицом Мирјаном Аврамовић

dva naroda dva naroda_01

dva naroda_02 dva naroda_03

23.09.2016
Школско такмичење у стоном тенису

Одржано је 23.09.2016. године. У појединачној конкуренцији учествовало је 14 ученика. Урош Петровић из 51 освојио је 1. место, Александар Џуџевић је био други, а Стефан Терзић – трећи. Џуџевић и Терзић су били први у дублу. Остали такмичари из овог одељења били су: Вукан Ристић, Андрија Ралевић, Лука Јаковљевић, Николас Бертолоти, Матеја Мирковић и Лука Татић. Из 54  Лазар Бабић и Димитрије Митић су освојили друго место у дублу, а учествовали су још и Ђорђе Ћургус, Андреј Старчевић и Јован Милосављевић.

23.09.2016
"Дани Европске баштине"
27.09.2016
Музеј Јована Цвијића

У музеју Јована Цвијића, нисмо били у протекле две године, због реновирања. Музеј не ради  ни сада, али је ових дана отворен у оквиру манифестације Дани Београда. Ову прилику искористили смо да ученици петог разреда сазнају нешто више о животу и делу највећег српског географа. На крају посете, уследио је традиционални квиз – девојчице против дечака. И поново су девојчице победиле.

30.09.2016
Ноћ истраживача
29.09.2017
Јапан – заувек у покрету

Јапански уметник Јосио Махида је одржао уметничку радионицу у којој је кроз звук и покрет представио Јапан – своју уметност и стваралаштво. Радионици су присуствовали ученици 4/2 са учитељицом Мирјаном Аврамовић

japan _01  japan _01japan