Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:

info@ossmarkovic.edu.rs

ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265
 

Библиотека

Светозарци читају гласно!

Поводом 28.фебруара, рођендана Народне библиотеке Србије и Националног дана читања, Светозарци су читали гласно.

Поред заједничког читања у школској библиотеци, посетиоци су могли да погледају презентацију „Соба без књига као човек без душе“, која је настала у једном истраживачком пројекту студената Филолошког факултета. Цитати који су се највише допали Светозарцима су:

„…појавиле су се слутње да живимо у свету који је превазишао читање, свету у коме способност да налазимо смисао у писаној речи постаје сувишна. Сумња је отклоњена, речи и читање су важније него икада.

…путујемо светом преко речи јер се свет пренео на интернет, имамо потребу да пратимо, делимо и схватамо оно што читамо…јер су библиотеке капије будућности.“

(Нил Гејман, лист Гардијан)

 

„…Читати, уређивати, бринути и „поправљати“ књиге је најплеминитији посао на свету. Наша будућност зависи од библиотека, читања и сањарења.“

(преузето из студентске презентације)

 

„…Библиотека је прошлост пуна будућности.“

(Игор Коларов)

 

„Насупрот многим извештајима о њеној смрти, за шта су у различито време окривљени новине, телевизија и електонски читачи, књига је преживела.

(https://elementarium.cpn.rs/u-centru/novo-izdanje-centra-knjiga/?script=lat).

На овај начин Светозарци и школска библиотека су дали допринос седмој акцији Друштва школских библиотекара Србије, „Читаjмо гласно“ са циљем да  подстиче читање, промовише књиге, развија културу читања и читалачку писменост. Све учињено у пракси  и наведено у овом тексту истиче значај школских библиотека и библиотекара.

Међународни дан матерњег језика - 21.фебруар

Школска библиотека и ученици првог, другог и трећег разреда из школског боравка обележили су Дан матерњег језика. Заједно са учитељима из школског боравка и библиотекарком школе разговарали су на ову тему. На својим цртежима трећаци су исписали и украсили најлепше речи из свог матерњег језика док су ученици првог и другог разреда направили мале Илустроване речнике најлепших речи.
*Матерњи језик или први језик је онај који дете прво научи, или који дете најбоље зна да користи. То је језик на којем мислимо, сањамо и рачунамо. То је језик којим нам над колевком шапуће мајка.
На свету постоји 2.700 језика, са преко 7.000 различитих дијалеката широм света. Најзаступљенији језици на свету су кинески, шпански, енглески и хинди. Језици се међусобно преплићу. Српски језик је једини европски језик са диграфијом, односно два писма у оквиру једног језика. Наука тврди да учење других језика побољшава
функције мозга, памћење и успорава процес старења мозга.*
Учитељи из школског боравка: Алексендра Јаковљевић, Горан Анђелић, Предраг Поповић, Јелена Неговановић, Славица Палошевић, Марија, Анђела и библиотекарка Марина Радовановић.

Марина Радовановић

 

Библиотеке су капије будућности

Поводом 14.децембра, Дана библиотекара Србије

Чувати, уређивати, бринути и „поправљати књиге и људе“ један је од најплеменитијих послова на свету. Наша будућност зависи од библиотека, читања и сањарења.

„…појавиле су се слутње да живимо у свету који је превазишао читање, свету у коме способност да налазимо смисао у писаној речи постаје сувишна.

Сумња је отклоњена, речи су важније него икада:путујемо светом преко речи, имамо потребу да пратимо, делимо и схватамо оно што читамо јер су…

БИБЛИОТЕКЕ КАПИЈЕ БУДУЋНОСТИ!

(из предавања  Нила Гајмана, 14.октобар 2015., објављено у Гардијану;ПреводЂорђе Цветковић)

За Вуков рођендан

Текст прочитајте ОВДЕ

Светозарци заувек

Текст прочитајте ОВДЕ

Међународни дан писмености

Презентацију погледајте ОВДЕ

Дан словенске писмености и културе

Прилог погледајте ОВДЕ

Осамнаести мај...дан сећања...

И ове школске године смо се окупили, у некадашњем Дому породице Лончаревић, а садашњој школској библиотеци, како бисмо се подсетили  догађаја из давне 1944. године. Профеорка историје Владанка Владовић и библиотекарка Марина Радовановић су за ученике седмог и трећег разреда приредиле предавање о савезничком бомбардовању Београда. Ученици су сазнали о разорним последицама савезничког бомбардовања Неимара али и то да у близини школе  има живих сведока чија  сећања на ово дешавање још увек не бледе. Једна од њих је и госпођа Олга Алексић (рођена Нешић) која нас сваке године својим сведочењем подсећа на немили догађај. Тог, 18. маја 1944. године, у рано јутро, савезнички авиони су надлетали Неимар пуна два сата. Становници су се скривали у подрумима. Разарања су била страшна, пуно повређених и страдалих становника, наших комшија. Једно од преживеле деце био је дечак Бошко Лончаревић, у чијој се породичној кући данас налазе  боравак и библиотека наше школе. Управо  смо се ту и окупили, како бисмо одали почаст страдалим комшијама. Уједно, овим окупљањем и разговором са млађим генерацијама желимо да сачувамо сећање на страдале, упознамо историју краја у коме живимо и радимо али и да се захвалимо за  учињено доброчинство Бошка Лончаревића.

 

Похвала за младе библиотекаре

Драги Светозарци, ученици, колеге и родитељи,

Са великим задовољством и радошћу похваљујем ученике, редовне чланове библиотечке секције. У току ове школске године вредно су радили и захваљујући томе фонд школске библиотеке је богатији за 500  књига. Зато похваљујем: Василису Алановић 6/3, Исидору Николић 6/3, Елену Николић 6/3, Нађу Аспровски 6/3, Миру Азировић 6/3, Николију Моравчевић 6/3, Машу Торлаковић 6/3, Даницу Николић 6/4, Дуњу Станчић 6/4 и од скоро новог члана, Лазара Добросављевића 6/3.

 

Библиотекарка школе,

Марина Радовановић

Нова  издања чувене едиције Плаво коло Српске књижевне задруге стигла су у нашу школу. Наша библиотека сад је богатија за дела Тихомира Р. Ђорђевића, Душана Костића, Митрополита Амфилохија, Весне Капор и Плутарха. Српска книжевна задруга уједно позива професоре и ученике да узму учешће у расписаном литерарном конкурсу „БЕСКРАЈНО ПЛАВО КОЛО“. Информације о истом можете погледати на следећем линку:

https://srpskaknjizevnazadruga.rs/literarni-konkurs-srpske-knjizevne-zadruge-beskrajno-plavo-kolo-2

Са захвалношћу и задовољством радујемо се новим заједничким активностима Српске књижевне задруге и наше школе, а у циљу развоја читалачких навика и културе и повратака култу књиге, неговању вредености националне културе и традиције.

Рођендански поклон библиотеци

Поводом обележавања 70-ог рођендана наше школе, школска библиотека је богатија за значајну колекцију књига попут сабраних  дела Толстоја, Достојевског, Ремарка, Мопасана, Јесењина,…

 

Донатор је г-ђа Весна Милосављевић која је овој значајној збирци додала и књиге о шаху и најпопзнатијим шахистима. Поклоњене књиге су део породичне библиотеке и личне колекције Теа Лампића, шахисте и бившег ученика наше школе. У знак захвалности учесници школског шаховског турнира посветиће прву партију шаха сећању на Теа.

Правила понашања у школској библиотеци за време проглашене пандемиије корона вируса

Током периода у којем важе обавезне мере заштите услед пандемије изазване заразном болести COVID–19, обавезно је поштовати следеће:

  • При уласку у библиотеку обавезно је придржавати се свих  препоручених мера за превенцију наведене болести које је  препоручила Влада Републике Србије:

–  Прећи дезинфекциону баријеру на уласку у зграду

–  Носити маску која прекрива нос, уста, браду

– Дезинфиковати руке препорученим дезинфекционим средством

  • При доласку у Школу, па тако и у школску библиотеку, ученици морају бити без симптома који указују на COVID – 19 (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса)

 

  • Приликом доласка у библиотеку, ученици се јављају библиотекару школе на улазу у библиотеку.
  • Изнајмљивање књига се врши тако што библиотекар има приступ фонду и само он тражене књиге узима и враћа на полице

 

  • Позајмљене књиге се враћају сваког дана у радно време библиотеке и то искључиво у кутију на полици која је за то одређена

Враћене књиге неће бити доступне за нове кориснике  наредних 48 сати од дана враћања

  • Дозвољено је позајмљивање и враћање књига без коришћења читаонице и непотребног задржавања

Наведена правила важе за сва лица без изузетка.

Радно време библиотеке за кориснике је сваког дана  од 9:00 до 14:30

УПРАВА ШКОЛЕ

Програм рада школске библиотеке

Стручни сарадник – школски библиотекар, својим стручним ангажовањем, доприноси остваривању и унапређивању образовно-васпитног рада у школи, реализујући програм рада прилагођен наставним плановима и програмима.Програм рада школског библиотекара обухвата задатке и послове из области образовања и васпитања, као и библиотечко-информацијске послове из домена културних и уметничких аспеката образовања. Он подстиче промовисање читања и самосталност ученика у учењу, даје свој пун допринос развоју информационе писмености (медијске и информатичке) за ученике и наставнике, остварује сарадњу и заједничко планирање активности наставника, школског библиотекара и локалне самоуправе, обезбеђује електронске изворе и приступ ка њима, што омогућава ученицима да овладају вештинама налажења и критичког процењивања датих информација и перманентност учења током читавог живота.
На пословима и задацима стручног сарадника – библиотекара, ангажована је Марина Радовановић, мастер учитељ.

Циљеви рада

– промоција читања и самосталности ученика у учењу,
– развијање информационе (медијске и информатичке) писмености ученика и наставника,
– остваривање сарадње и заједничког планирања активности наставника, школског библиотекара и локалне заједнице,
– обезбеђивање различитих извора инфoрмација и приступ ка њима,
– развијање и неговање навике и уживања у читању и учењу код деце, као и навике коришћења библиотеке током читавог живота,
– пружање услуга за унапређивање свих облика и подручја рада образовно-васпитног процеса.

Задаци

Школски библиотекар, реализовањем задатака и послова из области образовања и васпитања, као и библиотечко-информацијских из домена културних активности школске библиотеке, доприноси унапређивању свих облика и подручја рада, тако што учествује у пословима планирања, програмирања, организовања, унапређивања и праћења рада школе, односно целокупног образовног процеса, као члан школских тимова има следеће задатке:

 

– развијања и неговања навике читања и коришћења библиотеке код ученика и наставника, – развијања и промовисања правилне употребе свих облика извора информација,
– стварања услова за интердисциплинарни приступ настави и електронском учењу,
– мотивисања за учење и подстицање на оспособљавања за самостално учење и образовање током целог живота,
– сарадње са наставницима, ученицима и њиховим родитељима,
– праћења и подстицања развоја ученика у индивидуалним способностима и њиховим склоностима ка интелектуалном, емоционално-социјалном развоју,
– пружања помоћи надареним ученицима при налажењу и избору одговарајуће литературе, а посебно ученицима који имају тешкоће у учењу и раду,
– стварања услова за што непосреднији и једноставнији приступ библиотечком фонду и расположивим изворима информација, и развијање индивидуалне стваралачке способности и креативности код ученика,
– обезбеђивања софтвера који раде на развијању информационе писмености, како би се корисници оспособили за проналажење, анализирање, примену и саопштавање информација,
– вођења аутоматизованог библиотечког пословања (инвентарисање и сигнирање, каталогизација, класификација библиотечке грађе и други послови),
– коришћење савремених облика и метода рада са ученицима,
– заштита и чување библиотечкe грађе и периодична ревизија фонда.

Све детаљније и правовремене информације, можете пронаћи на нашој Facebook страници, школска библиотека Светозарац.

Школска библиотека Светозарац
863

Број чланова

13037

Број књига

1

Број библиотекара

62

Година постојања

БРОЈАЧ ПОСЕТА НА САЈТУ

Посете данас: 4
Укупно посета: 245688

Јун 2022

22.06.2022
Браво за Петра Дучића!

Ближи се крај наставне године, време када се своде постугнути резултати. Иза свих нас је још једна напорна школска година, а задовољство због постигнутог велико. Долазе дани када успехе наших ученика треба наградити, стимулисати их за даљи рад и напредак. У општој јурњави не треба заборавити  на обавезе попут враћања књига позајмљених  из школске библиотеке. Ученици често забораве на прописане рокове за враћања  књига,  па се подсећамо, опомињемо, договарамо и слично. А онда, једног дана као што је овај данашњи, у библиотеку дође дечак, ученик другог разреда, Петар Дучић, који уз извињење због малог закашњења, донесе поклон за школску библиотеку. Поклон књига на почетној страни садржи следећу посвету: „Школској библиотеци од једног дечака, који није на време вратио позајмљену књигу.“

 

Петар ме је својим гестом задивио и обрадовао па његов поступак истичем као пример и за остале. Хвала Петре!

petar-dučić

Мај 2022

20.05.2022
Сећање....

И ове године су се Светозарци са својим наставницима, подсетили догађаја од 18. маја 1944.године. Окупљањем у дворишту садашњег школског боравка и библиотеке, испред некадашњег дома породице Лончаревић, одали смо почаст свим страдалим становницима Неимара у савезничком бомбардовању наше престонице. Уз причу и подсећање на овај немили догађај ученици су показали велико интересовање за овај мали час из историје. На овај дан сваке године нас је посећивала комшиница Олга Алексић (рођ. Нешић) како би нам пренела своја жива сећања о овом дану. Ове године је била спречена да присуствује али се јавила телефоном. Ученицима се веома допала истинита прича о дечаку Бошку Лончаревићу, који је у преживео надлетање савезничких авиона које је трајало читава два сата. Бошко се са својим породицом и комшијама крио у подруму зграде у којој је већ година школски простор, намењен за ученике школског боравка и школску библиотеку. Пошто је већи број чланова Бошке породице страдао те 1944. године, Бошко је још као дечак отпутовао за Канаду и тамо остао до краја свог живота. У знак сећања на своју породицу и комшије, Бошко Лончаревић је своју породичну кућу уступио општини уз обавезу да је дају на коришћење нашој школи. Након донације за адаптацију ове породичне куће постављена је спомен плоча са натписом Дом породице Лoнчаревић, како се не би заборавила нити ова породица, нити њихов гест доброчинства након страдања. Час историје и сећања за ученике првог и трећег разреда уприличила је школска библиотекарка, Марина Радовановић.

sećanje-2

Април 2022

12.04.2022
Обележен рођендан Ханса Кристијана Андерсена

Светозарци, ученици од првог до четрвтог разреда, су промоцијом и представљањем књиге Биљане и Павла Алавање, „Пријатељи на Млечном путу“, обележили Међународни дан књижевности за децу.

Други април, дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, је био прилика да се окупимо и скренемо пажњу на значај читања и потребе најмађих читалаца. Ово дружење употпунили су својим гостовањем аутори књиге који су на својствен начин послали поруку о важности развијања љубави према књизи.

Новембар 2018

28.11.2018
Чехов у Светозарцу

У среду, 28.11.2018. године, у организацији школске библиотеке, за сва одељења  седмог разреда , у свечаној сали школе, премијерно је изведена   монодрама  „Шта зна Антон о штетности дувана“.

 Аутор програма је Институт за истраживање и развој у хуманистичким дисциплинама „Белко“, а идеја је била да подстакне публику на интеракцију и развијање свести о штетности пушења. Уметница  Драгица Ужарева је у овој ауторској монодрами открила чудесни свет Чехова, док је циљна група с пажњом и уживањем пратила занимљиву исповест уметнице.

letopis_01letopis_02letopis_03letopis_04

Октобар 2017

31.10.2017
Награда за школску библиотеку

Школски портал „БИГЗ школство“ и стручни жири у саставу проф.др Здравко Милинковић и Бранко Стевановић, писац и добитник бројних награда у области књижевности за децу, на конкурсу „Књиге су у моди“,  наградили су нашу школску библиотеку за значајан обим реализованих активности за децу и промовисања читалачке културе у претходној школској години.

Јун 2017

22.06.2017
Уместо закључка

Школска библиотека својим свакодневним активностима на посебан начин добриноси остварењу васпитно образовних стандарда и исхода. Ево неких:

slika_12obr slika_11obr slika_10obr

slika_09obr slika_08obr slika_07obr

slika_21obr slika_04obr slika_03obr

slika_02obr slika_01obr

…и још много тога…..

                                                                                                          Библиотекарка,

                                                                                                           Марина Радовановић, мастер учитељ

17.06.2017
Израда посвета за поклон књиге за награђивање ученика

slika_05obr

На крају школске 2016/17. године, колектив наше школе је књигама наградио 87-оро ученика. Награђени су:  ученик генерације, носиоци Вукове дипломе и сви они ученици који су на градским, међуградским и републичким такмичењима остварили запажене резултате.

09.06.2017
Јавни час: Нова лектира „Пикник за Ирму“

slika_14obr slika_13obr

Јавни час, у реализација професорке српског језика Дубравке Матовић и асистенцију библиотекарке Марине Радовановић, пробудио је велико интересовање међу ученицима седмог разреда. Посећеност је била одлична, као и интеракција међу ученицима и гостом, публицистом Баздуљ Мухаремом.

Maj 2017

14.05.2017
Луткарска представа „Патуљци и вилењаци“

Текст: Друга економска школа

Извођачи: Школска библиотека, ОШ“Светозар Марковић“, Учитељица Снежана   Сићовић и одељење 2/3

Лутке: Сосиете женера Банка

Публика: Ученици и наставници ОШ“Душан Дуга

slika_15obr slika_18obr

 

11.05.2017
Свечаност поводом уручивања Песмарица Јована Јовановића Змаја „Да ти кажем нешто...“

Завршница пројекта обележена је свечаним уручењем поклон примерка збирке песама Јована Јовановића Змаја са ученичким илустрацијама. Подељено је 140 примерака уз присуство представника Сосиете женерал банке.

slika_20obr slika_19obr slika_17 obr

Април 2017

12.04.2017
Приредба поводом светског Дана књижевности за децу

 

plakat

 

Март 2017

15.03.2017
Школско такмичење рецитатора

У току марта реализовано је школско такмичење рецитатора. Такмичење је реализовано у два термина због поделе на узрастне категорије рецитатора. Жири у саставу Фуад Табучић, глимац, Марина Радовановић, библиотекарка, Анђелка Радосављевић  Танчић, проф.српског језика су, у складу са важећим пропозицијама одабрали представнике за општинско такмичење рецитатора.

Фебруар 2017

16.02.2017
Презентација „Реч, две о библиотекама“

У току фебруара реализоване су радионице у школској библиотеци за сва одељења од првог до седмог разреда. Ученици су имали прилику да путем презентације и интерактивних активности сазнају све о настанку библиотека, најстаријим библиотекама на свету, библиотечком пословању и разним занимљивостима о библиотекама и књигама.

rec dve

Јануар 2017

20.01.2017
Општинска изложба илустрација песама Јована Јовановића Змаја

zmaj biblioteka

Децембар 2016

29.12.2016
Школска изложба илустрација песме Ј.Ј.Змаја „Е, гледај је , молим те!“

Свечаност поводом отварање школске изложбе илустрација песама Јована Јовановића Змаја организована је у холу школе уз присуство ученика, родитеља и представника Сосиете женерал банке. Уз пригодан програм и послужење ученици првог разреда су уживали у школској завршници најуспешнијих ликовних остварењa.

zmaj zmaj_03 zmaj_01

 

21.12.2016
Хуманитарна акција прикупљања књига за Косово, Осојане

У периоду од децембра до Светог Саве, ученици наше школе сус су прикључили хуманитарној акцији прикупљања књига за школску библиотеке основне школе у место Осојане, општина Исток, на Косову и Метохији.

Прикупљен је велики број књига, а ученицима и родитељима који су донирали књиге додељене су захвалнице на свечаности поводом светског Дана књиге за децу.

humanitarna akcija

Новембар 2016

16.11.2016
Пројекта „Песмарица Чика Јове Змаја“

Пројекат је покренут на иницијативу Друштва учитеља Београда и Сосиете женерал банке. Подразумевао је учешће свих ђака првака из 75 основних школа. Њихов задатак је био да илуструје једну, пропозицијама задату песму Јована Јовановића Змаја. Пропозиције су налагале израду илустрација у истом термину, као и одабир 20 најуспешнијих који ће представљати школу на општинској изложби, а четири бити и штампани у „Песмарици Чика Јове Змаја“ у издању Сосиете женерал банке. Планирано је да сви ученици и учитељи првог разреда на поклон добију ово издање.

projekat projekat_01

Октобар 2016

27.10.2016
Реализација читалачких радионица „Деда у бекству“

Ученици трећег и четвртог разреда су имали прилику да се друже и упознају са Тањом Лебовић Зечевић, ииздавачке куће Прополис Букс. Овом приликом су се упознали са новим романом „Деда у   бекству“,популарног дечјег писца Дејвида Вилијамса.

citalacka radionica

Дејвид Валијамс

citalacka_02

25.10.2016
Посета Сајму књига

Sajam knjiga

На овогодишњем Сајму књига, школска библиотека је купила и обогатила књижни фонда  са 60 нових, актуелних наслова.

Септембар 2016

20.09.2016
Учешће на литерарном конкурсу „Дани поезије“ Драгинац

Млади песници наше школе су посредством школске библиотеке послали своје стихове на литерарни конкурс „Дани поезије“ у Драгинцу.

Draginac

Pesma o mojoj kuci

Mico moja mala,

Ja sam tebe zavolela.

Mico moja mala,

Put si mi obasjala.

U koji god da odem kraj,

Od njega napraviš pravi raj.

U krug, u krug,

I dođem tamo,

Gde me čeka stari drug.

Mico moja mala,

I ti si mene zavolela.

Bebo moja mala,

Ja sam tebe zagrlila.

Volim te!

Iva Jelović VII1

14.09.2016
Обележавање 170 година од рођења Светозара Марковића

Пригодним текстом на фејсбук страници и књигом обавештења, разредне старешине и учитељи, су све Светозарце упознали са ликом и делом Светозара Марковића, чије име, с поносом носи наша школа.

jubilej

У СУСРЕТ ЈУБИЛЕЈУ

(170 година од рођења Светозара Марковића)

Многе школе и библиотеке у Србији, с поносом, носе име Светозара Марковића. Међу њима је и наша школа, посебна, иновативна, напредна, из чијих недара су стасале многе генерације образованих, слободоумних и авангардних ђака. У среду 21. септембра прослављамо 170 година од рођења Светозара Марковића, чија нам мисао помаже да сами себи будемо највећи критичари, да се коригујемо и мењамо на боље, да нашим ђацима будемо највећи ослонац и подршка, да будемо „ветар у леђа” свим „Светозарцима”.
Ко је био и чиме је генерације задужио Светозар Марковић сазнај на: FB Школска библиотека Светозарац.

Марина Радовановић, мастер учитељ
школски библиотекар

08.09.2016
Обележавање међународног Дана писмености

Ученици наше школе су 8. септембар, међународни Дан писмености  обележели радионицом у школској библиотеци и припремили прилог за  фејсбук страницу библиотеке, као и пригодан текст који је прочитан свим одељењима.

Untitled-1