Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:

info@ossmarkovic.edu.rs

ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265
 

Чувари природе

ПЛАНИНЕ ШТО СУ ПО ЗЕМЉИ ЦАРСТВА МИ…

Прву заштиту природе измислили су, а ко други него – Кинези. Штитили су бамбусове гајеве. Зашто баш њих? Зато што код њих расту бамбуси. Староседеоци Америке, познати као Индијанци, и данас живе у резерватима. Можда не баш сви. Имамо и ми некакве резервате, али у њима никада није боравио ни један Индијанац. Па шта ће нам онда? Требају нам, јер су то „подручја са специфичним природним одликама која представљају очуване, јединствене, ретке и тако даље, целине заштићене законом“.

 

Јел знате ко је био Цар Душан? Тачно. Највећи српски владар и највећи владар у Европи тог времена. Он је донео, или тачније речено – у његово време је написан – Душанов законик. У њему се, између осталог, налази поглавље о заштити животне средине. Први такав акт код свих Словена. У њему, на пример, пише да је Сасима, чувеним рударима у Новом брду, забрањено да секу шуму. У овом члану Закона изостављена је казна, а она је неретко била одсецање руку и носа.

 

Од тада (1354.) до данас (2013.) закони су се писали и брисали много пута. Сада, нема више Цара. И шуме су се временом проредиле. Остале су нам планине (оне из наслова текста) да о њима бринемо као да су Цареве! Нешто се, ипак, није променило. И данас је заштита природе и баштине регулисана законом. Шта је сад баштина? То вам је оно што су створиле и нама оставиле претходне генерације да и ми оставимо следећим генерацијама иза себе. Све у Закону пише; чије је, шта је, зашто је, шта ако се неко „не држи закона“… Не брините, нисмо баш све преписали од Цара. На пример, то о кажњавању.

 

Време је да споменемо чика Душка Радовића. Он је за нешто друго рекао да је регулисано Законом, само онда када не може другачије. Можемо ту реченицу да применимо и на однос према природи. „Закон уређује право човека да живи у здравој животној средини и уређује однос привредног развоја и животне средине у Републици“, али то не може без нас. Само ако будемо према околини одговорни на начин како ми сви знамо да треба да се понашамо, природу ћемо и сачувати. Бар оно што је од ње остало.

365

Дана

52

Недеља

12

Месеци

1

Година

Запамтите! Кад баците нешто на улицу, оштетите биљку, угрозите животињу, или макар и помислите нешто ружно другом људском бићу – јер човек је део природе, нанели сте штету прво себи (својој души), а онда и природи. Ако вас је неко видео да то радите, а уз то још и препознао – обрукали сте целу породицу. Зато будите критични према себи, преиспитајте своје досадашње поступке и од сад будите бољи људи. Мислим, шта би вам рекао Цар Душан?!

 

Није тешко бити фин.

План рада секције Чувари природе можете преузети ОВДЕ
Годишњи план  секције Чувари природе можете преузети ОВДЕ

Извештај секције Чувари природе за 2019/2020. год. можете преузети ОВДЕ 
Извештај секције Чувари природе за 2018/2019. год можете преузети ОВДЕ

Све секције

Опширније...

Математичка

Опширније...

Хор и оркестар

Опширније...

Ликовна

Опширније...