Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265
 

Стваралаштво

Бајка о Светом Сави

27.јануара 2018. године поводом обележавања Дана Светог Саве, у нашој школи, ученици 6/1 извели су представу „Бајка о Светом Сави“.

 

На једном школском часу ученици у средњовековним српским одеждама сликовито представљају својој наставници (Нађа Нејковић) бајковиту причу о принцу Растку (Стефан Терзић) и његовом сусрету са вуком (Урош Петровић) проткану историјским подацима о Немањићима, Растков одлазак на Свету гору и сусрет са игуманом (Вукан Ристић), прича књегиње Ане (Марија Јулија Митровић), намера Стефана Немање (Ђорђе Катанић) да врати сина, свађа међу браћом Вуканом (Николас Бертолоти) и Стефаном (Андрија Ралевић), а причу су заједнички написали. Свечани тон причи дају упечатљиви стихови које казују анђели (Миа Бабић и Миа Јовановић), а презентација на видео-биму и звучни ефекти оживљавају прошлост.

 

Идеја за текст представе настала је у претходној школској години када су ученици петог разреда учили да пишу бајке на часовима српског језика, па су делови литерарних радова ученика који су настали у оквиру тематске наставе „Пишемо бајку“ нашли своје место у драматизованом тексту уз песме „Свети Сава“ Војислава Илића и „Путовање Светог Саве“ Васка Попе. Представу погледајте у целости овде.

sava (2)
sava (5)
sava (10)
sava (11)
sava (12)
sava (17)
sava (18)
u

Најталентованији на Врачару

Тринаесточлана драмска група ОШ „Светозар Марковић“, коју чине ученици петог, шестог и седмог разреда, освојила је награду за најбољу представу на такмичењу театарских ансамбала основних школа са Врачара одржаног 14. и 15. децембра 2017. године у Центру за образовање и културу „Божидарац – 1947“.

 

На свечаној додели награда 28. децембра у „Божидарцу“ Светозарци су други пут извели своју победничку представу „Врати се“ и показали да су талентовани глумци, добри организатори и да дечја креативност често превазилази оквире школског програма. Сами су саставили шаљиви текст на тему из школског живота и одушевили жири и публику.
Честитамо, децо!

IMG_3412
IMG_3369
IMG_3356
Scan0002
IMG_3342 obrada
IMG_3316 obrada
obradjena
Ученици шестог и седмог разреда

Бајка о Малом принцу заснована на историјским чињеницама

Роман А.С. де Егзиперија овог пута је на часовима литерарне секције методички примењен као мотивација за самостално књижевно стваралаштво ученика. Ученице седмог разреда, Мила Кресоја, Мина Обрадовић, Мила Цекић и наставница Дубравка Матовић написале су текст драме, а потом је извршена адаптација за извођење, осмишљена сценографија и костимографија. Драма има хумористичне и едукативне компоненте. На савремен начин оживљени су ликови Николе Тесле, Исидоре Секулић, Десанке Максимовић, Михајла Пупина, Светозара Марковића, Мине Караџић и Ива Андрића. Представа је реализована уз помоћ ученика 7. и 6. разреда.

Посебност ове представе лини самосталан стваралачки рад ученика у различитим областима осим писања текста. За музику су били задужени Ђорђе Ножанић, Јанко Кустурица и Невена Ђорђевић. Костим Малог принца, плакат и улазнице дизајнирао је Виктор Будановић.

Ученици другог и трећег разреда

Предшколци, добродошли у „Светозарац“!

У суботу, 1. априла 2017. године од 11 часова у школи „Светозар Марковић“ одржао се вашар за будуће школарце, баш на дан шале. Али, ово није шала!

Многи ученици ове школе дочекали су предшколце на штандовима са колачима и занимљивостима попут заставица, разгледница, креативних радионица за стране језике, српски језик, математику. ликовно стваралаштво, географију…

Предшколци су изгледали задовољно својим радовима и, што је још битније, осетили су како је бити ђаk.

Момчило Митровић, 3. разред

Фото прича с вашара – Андреј Онич, ученик 2. разреда

18492856_10213097726184002_1017360516_n
18515955_10213097726023998_728321800_n
18515975_10213097725583987_1595123821_n
18515985_10213097725663989_225619038_n
18516042_10213097725223978_1066112282_n
18554379_10213097726264004_1426085948_n

Шаљиве епске песме

Ученици из свих одељења петог разреда у јануару су читали народне епске песме преткосовског циклуса. Након обраде песмама „Свети Саво“, „Зидање Скадра“, „Урош и Мрњавчевићи“ и „Женидба Душанова“, ученици су се упознали са епским десетерцем и за домаћи задатак добили да напишу шаљиву епску десетерачку песму. Издвајамо песму „Повратак ђеце у школу“ Вишње Жигић, ученице 5/3, и песму „Марко Краљевић и кеса кекса“ Јоване Неговановић, ученице 5/1.

Међушколско такмичење „Оштро перце“

Ученици из 3/1 и из свих одељења петог разреда учествовали су ове године у међушколском такмичењу „Оштро Перце“. Ученици су читали књиге предвиђене програмом, писали приказе и бајке, израђивали плакате, насловнице за књиге, трејлере, мултимедијалне билингвалне презентације и анимације. Завршни сусрет је одржан 21. априла 2017. године у ОШ „Свети Сава“. Додељене су награде и признања учесницима, а почасни гост била је списатељица Јасминка Петровић која је са ученицима и разговарала о својим књигама и значају читања. Награђени су ученици: Николас Бертолоти 5/1 – Најоштрије Перце за приказ, Лазар Бабић и Јован Милосављевић 5/4 – Најталентованије Перце за мултимедијални приказ, Паола Игњатовић 5/1 – Најоштрије Перце за насловну страну књиге, Анђела Јовев 5/3 – Најоштрије Перце за плакат књиге, Димитрије Лазаревић, Мања Пантић и Матилда Радосављевић 3/1 – Најоштрије Перце за насловну страну књиге.

36
plakat_2
plakat 1 (1)

Школски конкурс „Моја школа“

Поводом 170 година од рођења Светозара Марковића у школи је оганизован конкурс на тему „Моја школа“. Литерарне радове писали су ученици петог разреда. Песма Филипа Мирковића, ученика 5/1, изабрана је и изведена на прослави Дана школе.

4
sv2

Дечји фестивал „Крокодокодил“

У новембру су ученици петог разреда учили да пишу бајке, илустровали сегменте из својих бајки и учествовали на ликовно-литерарном конкурсу IV фестивала књижевности и илустрације за децу „Крокодокодил“. 16. новембра посетили су мултимедијалну изложбу радова деце из целе Србије и гледали представу „Како су Лола и Ивица спасили бајке“. Наша школа била је похваљена због броја и квалитета послатих радова. Више о фестивалу у прилогу емисије „Водич за родитеље“.

 

 

 

 

bajka (3) obr
krokodokodil (2)
Ученици шестог и седмог разреда

Конкурс „Свет у нашим очима“

Ученици петог разреда учествовали су у децембру на литерарном конкурсу Општине Врачар на тему „Свет у нашим очима“. Предато је преко стотину радова и награђене су ученице из 5/4, Ана Антанасијевић и Тијана Јолић. Ана је освојила прву награду за песму, а Тијана другу.  9. децембра ученицима су додељене награде у Библиотеци града Београда „Петар Кочић“ на Врачару.

 

sv1 (3)obr
nova
Стваралаштво петака у 2016/2017. години

Угледни час из српског језика

Угледни час је одржан у свим одељењима петог разреда. Утврђивала се наставна јединица  „Шашава песма“ Мирослава Антића. Час је замишљен као утврђивање књижевнотеоријских појмова обрађених на претходном часу, али и као систематизација градива из језика и припрема за годишњи тест из језика и књижевности. Предметна наставница Анђелка Танчић је урадила презентацију у Прези алату, а квиз у Каху алату. Ученици су после квиза читали своје лирске љубавне песме које су написали на претходном часу. Часовима су присуствовале директор школе Ивана Оролицки, психолог школе Мира Марковић, наставнице српског језика Дубравка Матовић и Јована Николић, наставница географије Невена Влајић, наставница француског Живославка Петровић, наставница енглеског језика Јасмина Којанић и наставница разредне наставе Светлана Бабић.

ugled

Текстови који следе су настали на часовима новинарске секције одељења IV-1, прошле школске године, Основне школе „Светозар Марковић” у Београду.

 

djackarec01Аутори текстова су ученици овог одељења. Идеја о настанку новинарске секције је осмишљена са циљем и са вером у то да се деца могу заинтересовати за ваннаставне активности и да у таквом раду могу да буду мотивисани. Активности које су следиле су оспособиле ученике за различите вештине, а додатно су развиле њихове способности. Савладали су основне технике писања новинарског чланка, научили су да употребљавају различите изворе информација у писању и да користе рачунар у едукативне сврхе. Током рада у секцији, ученици су посебно развили унутрашњу мотивацију, тема о којој су писали их је испуњавала задовољством, желели су да сазнају више. Истичем да је важно створити ситуације у којима ће ученици доживети да се труд исплати, да се вреди потрудити, да је напредак могућ и да се способности могу усавршавати. Верујем да је идеја о настанку одељенских новина била у складу са интересовањима већине ученика, а током рада секције покушали смо да се ослонимо на потенцијале, способности, вештине и знања свакога понаособ. Омогућен им је избор – теме рада, са ким и на који начин ће радити. Током писања су имали повратну информацију – истицали смо постигнуто и оно што им предстоји да ураде. Теме о којима су ученици писали нису биле унапред одређене, они су их бирали у складу са својим интересовањима, самостално, али и уз помоћ родитеља и учитељице. Упознали су се са различитим стиловима писања у новинарству, научили су која су кључна питања на која је потребно да новинарски чланак одговори. У току писања су учили на који начин могу користити интернет и другу литературу као извор информација. Свој текст су писали на рачунару, а при томе су савладали поједине технике уређивања куцаног текста, користили су интернет претраживач у циљу проналажења одговарајућих фотографија које прате тему о којој су писали. У току рада несебичну подршку су нам пружали родитељи ученика, а одговоре на њихова питања и помоћ у решавању недоумица, које су имали током писања, ученицима је давала учитељица.

 

„Човек, који хоће савесно да утиче на развитак другог човека, може да поступа само на један начин: да развија његову снагу мишљења, да га научи да проматра чињенице сам својим умом и да сам уме правити логичне закључке. Сваки онај који тако не ради, већ који човека хоће да кљука својим плановима и саветима, као умешеним колачима – тај може имати сваке друге намере, само не да помогне развићу онога на кога утиче. Такав “учитељ” или је бесмислено дете које хоће да задовољи своју амбицију показујући своје “знање” и задобијајући нове “пријатеље”, или је нитков који жели да постигне своје сићушне циљеве…” (Светозар Марковић: Одабрани листови, Ново Поколење, Београд, 1949.)

Лист који су урадили ученици можете погледати у целости ако кликнете овде.

Ученици 5/1

Ученици 5/1 у току школске 2016/17. године писали су текстове за одељењски часопис који су назвали „Школско звонце“. Бесплатни примерци првог броја часописа, уз сведочанства и дипломе, поклоњени су родитељима на последњем родитељском састанку 28. јуна.

Електронско „Школско звонце“ читајте овде.