Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

Упис првака

ОБАВЕШТЕЊE ЗА РОДИТЕЉЕ БУДУЋИХ ПРВАКА

 

Пријаву деце за упис у први разред наше школе можете извршити попуњавањем електронског формулара. Све информације које доставите биће употребљене једино у сврху пријема детета у нашу школу.

Када будемо имали информацију о томе када и на који начин ћемо наставити са активностима које се непосредно спроводе, контактираћемо вас у вези са обављањем процене спремности будућих првака  за полазак у школу.

 

Обавештавамо вас да ће се упис деце у први разред основне школе за школску 2020/2021. годину обавити у периоду од  1. априла до 31. августа 2020. године.

 

У складу са чланом 90. Закона о основама система образовања и васпитања, предвиђено је да се у први разред основне школе уписују деца која до почетка школске године навршавају најмање шест и по, а највише седам и по година тј. деца рођена од 1.марта  2013. године до краја фебруара 2014. године.

 

Деца рођена до краја фебруара 2014. године, уписују се у школу након редовне процедуре испитивања готовости за  полазак у школу (редован упис).

 

Деца рођена од 1. марта 2014. до 31. августа  2014. могу се уписати након посебне провере спремности за полазак у школу (превремени упис). Посебну проверу спремности обавља психолог школе, у договору са родитељима.

 

У први разред основне школе може да се упише и дете старије од 7 и по година, које због болести или других оправданих разлога није уписано у школу.

 

Од прошле године, пошто се упис врши електронски, није потребно доставити школи Извод из матичне књиге рођених, већ само Јединствени матични број родитеља и будућег првака. 

 

Остала потребна документа су:

 

  • Потврду из Дома здравља о обављеном здравственом прегледу
  • Уверење од предшколске установе да је дете похађало припремни предшколски програм (Уколико у време уписа дете још увек похађа предшколски програм или установа из неког разлога није издала потврду, иста се може и накнадно донети) .

 

Упис деце у први разред врши се код секретара или стручних сарадника школе (педагога и психолога), сваког радног дана од 9 00 до 16 00 часова.

 

У Београду, 10.3.2020.                                                     ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

Ивана Оролицки

 

Plakat-upis (2)-min

 

У првим недељама дететовог школовања Ваша брига, стрпљење и упорност помоћи ће детету да савлада потешкоће на које свако понекад наиђе. Верујемо да ћемо уз Вашу помоћ и сарадњу постићи значајне резултате у образовању и васпитању Вашег детета.

 

НОВО – информације о упису можете погледати/преузети ОВДЕ

Поштовани родитељи,

 

Полазак у школу је веома значајан догађај у животу детета (и његове породице) и обично се памти читавог живота. Школа поставља низ нових захтева у односу на претходни живот детета. Колико ће се дете брзо и успешно прилагодити, зависи од претходног развоја детета и тога колико се нов начин живота разликује од претходног. Оно што можете да учините пре 1. септембра:

 

• Привикавајте дете на рано одлажење у кревет и устајање у одређено време.
• Исхрана треба да буде разноврсна (воће уместо слаткиша, поврће, млеко) и дете треба да једе увек у одређено време.
• До поласка у школу треба да је самостално у облачењу, исхрани и употреби купатила.
• За социјално–емоционални, физички и интелектуални развој детету је неопходна ИГРА и ДРУЖЕЊЕ са другом децом. Ако желите да дете нешто научи, морате водити рачуна о његовим интересовањима и једином начину на које дете учи – кроз игру, причу и разговоре, без наметања и притисака. Не пропустите да одговарите на његова питања, али на начин на који Вас може разумети. Немојте га учити словима, ако само то не жели (или више од тога колико жели), препустите нама да обавимо свој стручни посао. Можете да организујете игре у којима ће развијати физичку спретност, упознавати се са појмом броја (домине, човече не љути се…), вежбати сналажење у простору (горе, доле, испред, иза, лево, десно). Подстичите га да уочава сличности и разлике међу предметима (по величини, дужини, тежини…). Корисно је да разликује доба дана (јутро, подне, вече).
• Разговарајте са дететом што више, одговарајте му на питања и подржавајте његову радозналост.
• Заједно са дететом уредите његов будући радни кутак. Не би требало да буде претпран ситницама јер ће му ометати одржавање пажње.
• Довољно је да дете може да седи на столици 15 минута и бави се једном активношћу која га интересује.
• Навикавајте дете да среди своје играчке после игре или да има неке мале обавезе.
• Преко лета прошетајте понекад са дететом до школе и натраг и указујте му како да се понаша у саобраћају.
• Први школски дан узмите одсуство са посла како бисте могли да будете уз своје дете.