Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

Упознавање агротехнике узгоја јабуке

nas

Упознавање агротехнике узгоја јабуке – забавне активности II2

  |   Ђаци, Школа

Да је спој пријатног и корисног својеврсна гаранција за лепо проведено време и пола пута до успеха, одавно је познато. Језиком најмлађих, можемо рећи да се најдрагоценије знање стиче кроз игру и дружење. Посебно у амбијенту природе, у коме се крепи дух и тело и неспутано ужива у активностима на отвореном.

 

Вођени тиме, ученици II2 са својом учитељицом Мирјаном Аврамовић реализовали су 18. септембра 2018. године тематски дан „Упознавање агротехнике узгоја јабуке“ на газдинству породице Вукадиновић у Купинову. Овде се на површини од пет хектара простиру плантаже јабука. Почев од обраде и прихрањивања земљишта, неге стабала па до саме бербе овог укусног воћа, ученицима су на пријемчив начин објаснили инжењери воћарства, који се старају о процесу производње. Најзанимљивији део несумњиво била је вожња трактором и берба укусних плодова. У свакој приколици биле су смештене гајбице, четворо ученика обављало је брање, док би двоје било задужено за слагање јабука. Као за „праве“ бераче, за ученике је на крају било обезбеђено освежење у виду лубенице и сладоледа. Добротом домаћина, све јабуке које су убрали, ученици су понели на дар својим кућама.

 

Био је ово час друштвено – корисног рада који је на тренутак оживео радости неких давних, безбрижних времена, о којима данашња деца тек из прича бака и дека знају. Час у коме су научили како се гаји воћка којом се сладимо и освежавамо, од које нам маме праве омиљене пите, колаче, сокове, компоте… И најважније, час у ком је рад претворен у игру и забаву, а то је оно чему би се и старији радовали. Можда ће неко од њих пожелети да и сам једног дана има плантажу јабука или каквог другог воћа. Можда да буде инжењер који ће својим стручним знањем допринети развоју воћарства на нашим просторима. Можда… Рано је о томе говорити сада. Сигурно је да су у данашњем дану сви уживали и да су овакве активности веома корисне у процесу њиховог школовања.

 

Мирјана Аврамовић
професор разредне наставе