Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

Свети Сава – 27. фебруар

sveti-sava

Свети Сава – 27. јануар

  |   Најаве

И ове године, обележићемо школску славу обредом резања славског колача који ће пратити кратак програм. Припремили смо две соло песме – Ника Пурић ће певати химну Светом Сави, а Ленка Новаковић нумеру „Милешевка“. Присуствоваће по један ученик из сваког одељења млађих разреда. Све почиње у подне и траје сат времена.

 

Нека нам је свима срећна слава!

 

Реч-две о Светом Сави

 

Принц, монах, игуман манастира Студеницa, први архиепископ Српске православне цркве.

 

Његовом заслугом, Васељенски патријарх и никејски цар одобрили су аутокефалност српске цркве, а Сава је именован за првог архиепископа Србије.

 

Био је један од значајнијих писаца и правника свог доба. Његова дела су Житије Светог Симеона, Карејски, Хиландарски и Студенички типик, Законоправило. Свети Сава је оснивач наше прве болнице и школе у манастиру Студеница.

 

На повратку са ходочашћа у Свету земљу, смрт га је затекла у бугарској престоници Великом Трнову. Његове мошти је у манастир Милешева пренео краљ Владислав.

 

Стекао је велике заслуге за развој школства и просвете код Срба, па се дан његове смрти (27. јануар по новом календару) обележава као школска слава.

 

Савин култ у нашем, а и другим народима био је јак. О њему као просветитељу наш народ је сачувао успомену у бројним легендама. Турски заповедник Синан-паша је наредио да се спале мошти Светог Саве. На месту где је била дигнута ломача, да уништи последње остатке, сазидан је Храм Светог Саве, највећа православна богомоља код Срба, а и на Балкану.