Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

“Преузми“ књигу и уживај у читању

naslovna

“Преузми“ књигу и уживај у читању

  |   Ђаци, Школа

Уколико желите  до библиотеке, а тренутно нисте у могућности да излазите из куће, ево прилике да сами претражујете и прeузимате наслове који су вам потребни и који вас занимају.

 

У наставку су линкови који вас воде до библиотека и књига. Крените у авантуру!

 

АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

 

Дигитална едиција Антологија српске књижевности има преко 130 дела народне, старе и нове књижевности доступних за преузимање преко интернета: од средњовековних житија српских светаца и народне поезије и прозе, преко најзначајнијих дела књижевности XVIII и XIX века, до изузетних остварења с почетка XX века која нису под ауторским правима и важних савремених књижевних дела за чије су објављивање у овој едицији право дали сами аутори.

 

Све књиге су на српском језику и у ћириличном писму.

Одабир дела направио је Учитељски факултет Универзитета у Београду, а дигитализацију је извршио Мајкрософтов Центар за развој софтвера у Београду, у оквиру активности Мајкрософтовог програма „Партнер у учењу“.

 

Дигитална Народна библиотека Србије

 

Српска дечја дигитална библиотека

 

Збирка садржи 127 дигиталних копија књига из српске књижевности за децу. Национални уређивачки одбор, састављен од професора књижевности за децу и библиотекара, одабрао је књиге за децу узраста од 3 до 13 година које по свом садржају, уметничким, историјским и књижевним вредностима представљају сам врх српске књижевности за децу. Пројекат је реализован у НБС 2004. године. Издавачи из Србије су, као сарадници НБС у овом значајном националном пројекту, уступили Библиотеци ауторска права за постављање целокупних књига у пуном тексту. Пројекат је проистекао из ширег међународног пројекта Међународна дечја дигитална библиотека (ICDL – International Children’s Digital Library – http://en.childrenslibrary.org), чији је циљ да у периоду од 2002. до 2007. године изгради дигиталну збирку од 10.000 књига за децу на 100 језика света.

 

Народне умотворине

 

Међународна дечја дигитална библиотека

 

Лектира-онлајн