Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

Час историје и сећања

casistorije

Час историје и сећања

  |   Ђаци, Школа

Сваког осамнаестог маја окупљамо се у дворишту школског боравка и уз приче и живих сећања старијих суграђана, наших комшија, помињемо догађаје и све оне који су страдали  у савезничком бомбардовању Београда.

 

На месту где се данас налази наша школа, наш школски боравак и школска библиотека, 18. маја 1944. године  падале су бомбе. Било је преподне, а становници Неимара и Чубуре су били у сколоништима или у подрумима својих кућа. Неки нису преживели, а многи су повређени. Материјална штета је била велика. Зграда боравка, некада дом породице Лончаревић, је такође страдала. Тог мајског јутра, главне мете су биле периферија Беогрда, Пашино брдо, Котеж, Неимар и Чубура. Савезнички авони су ове делове града надлетали преко два сата колико је трајало и само бомбардовање и читаво насеље је било у рушевинама, прекривено густим димом и прашином. Овај налет савезничких авиона упамћен је и по броју страдалих и повређених становника Неимара.

 

О овим страдањима често нам прича комшиница Олга Алексић, рођена Нешић. Наша овогодишња гошћа, госпођа Душанка Суботић Хомен, једна је од сведока наведеног догађаја. Ученици првог и трећег разреда су радозноло постављали питања и у неверици тражили објашњења за овaj историјски догађај. Незаборав и помен страдалима је оно што дугујемо жртвама и зато се сваке године окупљамо на овом посебном часу историје.