Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил директора
direktor@ossmarkovic.edu.rs
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

ЈАНА ЈОКИЋ - ПОСТАЛИ СМО ПАМЕТНИЈИ

korona

ЈАНА ЈОКИЋ – ПОСТАЛИ СМО ПАМЕТНИЈИ

  |   Школа у изолацији

Конкурсу “ Тражимо најбољу новинску причу, видео репортажу и спортски клип у ванредном стању“, Савеза за школски спорт Србије, одазвала се ученица 8/1 Јана Јокић. Она је послала своју репортажу “ Постали смо паметнији“.за коју сматрамо да заслужује да буде објављена овде на сајту школе, како би се са њом упознали наставници, ученици, родитељи, а дубоко верујемо да ће освојити и неку од вредних награда.

 

ПОСТАЛИ СМО ПАМЕТНИЈИ..

 

Да ли нас је Корона вирус стварно нечему научио, а ако јесте, да ли смо постали паметни

 

 

Корона вирус (COVID-19) је нова болест која нас је све ухватила неспремне при самом уласку у нову 2020. годину.

Овај вирус, који је повезан са истом породицом вируса као што су свима добро познати SARSи неком врстом прехладе, довео је цео свет у ребус.

 

Док се мултимедијалним путем шире разне теорије о овом вирусу, његовом настанку, опасностима, мистериозним лабораторијама, жариштима и вакцинама, ми само беспомоћно можемо гледати како свет полако губи разум. Помахнитале куповине, потражња за маскама и рукавицама, дезинфекционим средствима и прехрамбеним производима, довеле су нас у ситуацију да размислимо како се заправо сви ми понашамо.

 

Наше себично понашање у маркетима, непажња о личној хигијени, немарност према старим особама, управо се осликала у садашњој ситуацији која нас је захватила.

Своју забринутост често усмеравамо само на себе и своју породицу, док не размишљамо и о другим људима којима је помоћ такође потребна.

Ипак, тренутна ситуација која нас је све ставила у позицију животно угрожених особа, нам је пружила шансу да будемо паметнији.

 

Схватили смо да ценимо слободу, уважавамо потребе старијих, рационално размишљамо и водимо рачуна о другима.

Самим тим, на неки начин, цео свет се зближио. Многобројне помоћи и донације свакодневно стижу из једне државе у другу. Научили смо несебично да дајемо, јер смо напокон схватили да колико дајемо- толико ћемо и добити.

 

Тек сада смо схватили колико су нам битни и потребни лекари, наставници, пријатељи, породица… Постали смо више саосећајни за туђе губитке, али и радоснији за туђу срећу.

 

Од како је уведено ванредно стање, људи су почели да проналазе више времена за себе и своје ближње. Своју креативност, скривене таленте многи су управо сада и открили. Исто тако, управо због истих нас, многи су и настрадали или су животно угрожени.

 

Зато, будимо паметнији! Научимо да онако како добијамо, тако и дајемо, ценимо тренутке са најближима, уживамо у природи, музици, водимо рачуна и не угрожавамо друге – само тако можемо изаћи као победници.

 

Јана Јокић

 

8-1

 

ОШ ,,Светозар Марковић“, Београд

 

Јовановић Маја и Бандука Милун