Адреса:
Хаџи Милентијева бр. 62 11000 Beograd
Телефон:
011/ 24 33 025
Телефон директора:
011/ 24 48 744
Е-маил:
ossmark@eunet.rs
ПИБ:
100288907
Матични број:
7004265

Летопис

Јануар 2018

28.01.2018
Наступ хора школе на манифестацији “Божићно сеоце“

На манифестацији Божићно сеоце 23.01.2018. на “Распеваној јелци“ испред Храма Светог Саве наступао је хор наше школе и извео свој разноврстан репертоар песама под диригентском палицом наше наставнице музичке културе Кристине Будић.

Управо у тренуцима извођења Химне Светом Сави огласила су се и црквена звона, што је дало посебан печат извођењу. Посебне симпатије публике изазвало је извођење Химне школе и дечије забавне песме у извођењу наших солиста:

Невена Ђорђевић 8/3, Валентина Томић 7/3, Тара Голубовић 7/3, Ника Пурић 3/3 и Ману Бертолоти 3/3.

27.01.2018
Савиндан

27.јануара 2018. године у Свечаној сали наше школе обележили смо Дан Светог Саве.

Школску свечаност отворили смо обредом резања славског колача у коме су учествовали, уз свештеника и ђакона Храма Светог Саве, наставници, ђаци, руководство школе и домаћини славе Божидар и Душанка Антоновић, ђачки родитељи. Свештеник Бранислав Кличковић је говорио присутнима о значају обележавања школске славе  и важности неговања вредности чији је утемељивач Свети Сава.

Цео прилог погледајте ОВДЕ

Децембар 2017

28.12.2017
Најталентованији на Врачару

Тринаесточлана драмска група ОШ „Светозар Марковић“, коју чине ученици петог, шестог и седмог разреда, освојила је награду за најбољу представу на такмичењу театарских ансамбала основних школа са Врачара одржаног 14. и 15. децембра 2017. године у Центру за образовање и културу „Божидарац – 1947“.

Цео текст можете погледати овде

28.12.2017
Час о другарству ученика I/2

Другарство I/2 у речи и на делу

Иако су тек сели у школске клупе, ученици I/2 чини се да су већ спознали да је успостављање и учвршћивање другарских веза и односа оно најважније у периоду школовања. Подстакнути од давнина познатом народном изреком „Од колевке па до гроба најлепше је ђачко доба“, ђаци овог одељења уз помоћ своје учитељице Мирјане Аврамовић, први јавни час, одржан 28. децембра 2017. године, тематски су везали за другарство, а његов програм испунили песмама, брзалицама и маштовитим драмским импровизацијама утемељеним на народном и књижевном литерарном стваралаштву. Цео текст можете погледати овде

 

25.12.2017
Црвени крст за децу Врачара

Општинска организација Црвеног крста и ове године је обезбедила пакетиће за 160 најугроженијих малишана. У Свечаној сали општине, прво се публици обратио члан општинског већа и дугогодишњи председник Црвеног крста Врачар Драги Лукић, који је поздавио присутне и пожелео им пуно радосних тренутака у животу. Представа „Кловн и нова школа“ одушевила је децу која су здушно учествовала у комичним дијалозима, на крају и певала, а новогодишње пакетиће су им поделили млади активисти организације. Наша школа успешно сарађује са Црвеним крстом на пољу едукације о пружању прве помоћи и свим другим делатностима.

crveni krst

17.12.2017
Фестивал науке „Један на један“

Ученици 5/2 и 6/3 су, са својим одељењским старешинама, и ове године посетили Фестивал науке на Београдском сајму. Ово су њихови утисци: На сајму науке је било одлично. Возили смо бицикл чиме смо покренули миксер и направили изврстан шејк. Тркали смо се са алигатором и тражили миша у земљи. Свидели су ми се експерименти, живи песак и стварање енергије помоћу бицикала. Неке ствари смо сазнали помоћу „виртуелне стварности“, зато је било још занимљивије. Тамо и вода мења боју – постаје роза, па љубичаста. Видели смо и хаљину направљену од кеса и метлу од пластичних флаша. Било је забавно и једва чекам да поново идемо!

festival

15.12.2017
Школско такмичење ''Најраспеванија одељењска заједница''

У свечаној сали одржано је школско такмичење “Најраспеванија одељењска заједница“. Надметала су се у заједничком музицирању одељења III/1, III/2, III/3, III/4 и IV/2 у жанру изворне домаће и дечије забавне песме. Жири, који су чиниле наставница музичке културе наше школе Кристина Будић и наставница гост Александра Станковић, је за најраспеваније одељење изабрао III/3.

Желимо им пуно среће на општинском такмичењу.

raspevana zajednica obradjena

14.12.2017
„Таленти Врачара“

Тринаесточлана драмска група наше школе, коју чине ученици петог, шестог и седмог разреда, Клара 5-1, Јелена 5-1, Ема 5-1, Анђела 5-1, Миодраг 5-1, Мина 5-1, Лана 5-2, Василије 5-2, Душан 5-2, Лена 6-3, Јована 7-2, Ана 7-2 и Јана 7-3, извела је представу „Врати се“ на такмичењу „Таленти Врачара“  у Центру за образовање и културу „Божидарац -1947“.

talenti (3)

06.12.2017
Скупштина покрета Горана

У просторијама општине Врачар, одржана је Изборна скупштина Покрета Горана, чиме је ова организација обновила свој рад. За новог председника изабран је Даворин Ивковић, учитељ у школи „Владислав Рибникар“. Досадашњи председник Бранислав Матејас, говорио је о делатности организације и историји покрета која је почела баш овде на Врачару 1960. године. У недостатку простора за пошумљавање у околини, усмерени смо на огледно добро на Авали, где је посађено више врста, па и секвоја. У плану је „Еколошка школа“ на Копаонику и у Вршцу, такмичења у препознавању биљака, конкурси за химну, фотографију, плакате… Прве активности које укључују врачарске ђаке договорене су већ за децембар.

gorani

05.12.2017
Противпожарна заштита

Обавеза школе је да запослени једном у четири године прођу кроз обуку заштите од пожара и положе тест провере знања који се архивира у Министарству унутрашњих послова. Ова едукација, којој је присуствовала већина колега – јер су у случају пожара сви дужни да га гасе, одржана је данас у зборници и била је корисна , а посебно део о хидрантима (имамо их неколико у школи), којима се гаси ватра до удаљености од 20м и о правилној употреби апарата за гашење пожара. Шири текст о томе шта смо све сазнали, можете прочитати овде

pozarci 1

05.12.2017
Злато за Миу Бабић

Плесна група из Србије чији је члан Миа Бабић, ученица 6/1, освојила је златну медаљу на светском такмичењу у Прагу. Поносни смо на нашу Миу и једва чекамо да нам пренесе своје утиске.

obrada

04.12.2017
Међународни дан особа са инвалидитетом

У свечаној сали Општине Врачар чланови удружења „Чеп за хендикеп“ доделили су плакете организацијама и појединцима који су за пет година рада удружења највише помогли у добијању 65 ортопетских помагала, а колико је то прикупљених чепова, израчунајте сами. За једна колица потребно 1500 килограма. Пет чепова од балона за воду теже 5-6 грама, док су она од кечапа или средстава за домаћинство нешто тежа 8-12 грама. У акцију се до сада укључило 620 предузећа и 1280 школа, а како смо и ми једна од првих, позвани смо да присуствујемо церемонији. Ученици ОШ Лаза Костић компоновали су и извели песму „Чеп за хендикеп“ која је од данас химна удружења.

cepovi1 cepovi2

01.12.2017
Еко-квиз

Петочлана екипа наше школе победила је у првом колу Еко-квиза који организује Градска чистоћа и пласирала се у други круг. Капитен тима Ђорђе Н. (8. разред) један је од малобројних који су погодили пирамиду од конзерви, док је Лена П. (7. разред) била најбоља у Игри знања у којој је освојила сва три поена. Новајлије у екипи, Нађа Н. (6. разред) и Видан Ц. (5. разред), показали су знање и спретност, а и наставница географије Невена Влајић је помагала такмичарима. Надамо се да ћемо поновити резултат из претходних година и бити међу најбољим екипама у граду. Од ове године организује се и Републичко такмичење за првопласиране.

eko kviz1 eko kviz2

Новембар 2017

30.11.2017
Велика отворена врата

Последњег дана новембра од 18.00 до 20.00 часова у кабинетима наше школе  одржана су Велика отворена врата. Циљ ове активности, која је уведена пре неколико година, јесте упознавање родитеља са наставницима, пружање информација о постигнућима деце и смернице за даљи рад и напредовање. У пријатној атмосфери наставници су разговарали са родитељима. Најбројнији су били родитељи петака, ђака с дисграфијом и дислексијом и деце којима је српски нематерњи језик, а мање родитеља ђака чија дисциплина треба да се поправи.

IMG-0f356589e6287158a576f767f40116b0-V

28.11.2017
Угледни час француског језика

У свим одељењима шестог разреда одржани су угледни часови инспирисани Егзиперијевим романом „Мали принц“. Наставница француског језика и мотивисани ученици осмислили су сценарио за час, изводили дијалоге на француском језику и тумачили текст на српском. Сви су похваљени за активност на часу, али и рад код куће, где су стварали паное. Часовима су присуствовали предметни наставници, психолог, педагог и директор школе, а панои су изложени у холу школе.

mali princ

27.11.2017
Час оријентиринга

На часовима географије у сарадњи са Оријентиринг клубом „Победа“ одржана je промоција оријентиринг спорта у парку „Јелена Шантић“. Ученици петог разреда су том приликом, у оквиру наставне јединице „Мерења на карти и оријентација карте“, учили како да се сналазе помоћу карте и компаса, али и зашто је овај спорт један од најпопуларнијих у скандинавским земљама. У наставку сарадње са клубом учествоваћемо у школи оријентације која се традиционално одржава у фебруару.

orijentiring

22.11.2017
Чудовишни „Крокодокодил“

Пети фестивал књижевности и илустрације за децу „Крокодокодил“ отворен је мултимедијалним спектаклом  „Путовање у средиште књиге“ 17. новембра 2017. године у „Дадову“. Више о овом догађају можете погледати овде

18.11.2017
Семинар о екологији

У организацији Студија за едукацију -Школа за опстанак, одржан је дводневни семинар акредитован од стране Министарства просвете. Цео текст погледајте овде.

16.11.2017
Међународни дан толеранције

У организацији Ученичког парламента 16-ог новембра обележили смо Међународни дан толеранције, дан који би због свог значења, идеје и циља требао трајати целе године. Цео текст можете погледати овде.

04.11.2017
Семинар „Наставници као носиоци квалитетног образовања за сву децу“

У оквиру пројекта укључивања деце миграната и тражилаца азила у образовни систем,  а у организацији Центра за образовне политике, реализован је семинар за наставнике школа које су примиле децу из Авганистана, Ирана, Сирије.

Цео текст можете погледати овде

Октобар 2017

31.10.2017
Награда за школску библиотеку

Школски портал „БИГЗ школство“ и стручни жири у саставу проф.др Здравко Милинковић и Бранко Стевановић, писац и добитник бројних награда у области књижевности за децу, на конкурсу „Књиге су у моди“,  наградили су нашу школску библиотеку за значајан обим реализованих активности за децу и промовисања читалачке културе у претходној школској години.

Н А Г Р А Д А

20.10.2017
Дан наше школе

Дан школе „Светозар Марковић“ обележен је свечано и креативно 20. октобра од 12 часова.

Свечани програм отворен је говором конферансијеа, после ког је госте поздравила директор школе Ивана Оролицки. Цео прилог поводом Дана школе можете погледати овде

14.10.2017
Пројектно учење -Актив естетске групе предмета: "Креативност за наш Тим"

У оквиру Пројектног учења Актив естетске групе предмета, који чине наставница музичке културе, наставници ликовне културе и физичког васпитања, осмислио је пројекат „Креативност за наш Тим“.

Организовали смо одлазак у природу, у Звездарску шуму где смо уживали у лепоти природе и где су ученици петог и шестог разреда организовали такмичења у кошарци, одбојци, а касније се препустили природи и спонтано се бавили спортом на сопствену иницијативу и организацију на игралиштима. Остали ученици су навијали за своје фаворите уз певање Химне школе која је настала на часовима музичке културе, навијачких песама, а сав наш подухват заокружили су и забележили наши ученици фотографисањем професионалним  фотоапаратом, где су ученици имали задатак да сами фотографишу ове тренутке, према упутствима наставника ликовне културе.

Идеја је да пројекат живи током целе школске године, у различитим одељењима и са различитим ученицима и да наши фудбалски, кошаркашки, одбојкашки тимови имају подршку од својих вршњака кроз један креативан уметнички израз, путем песме и фотографије.

projektno projektno_01

12.10.2017
Посета фабрици "Соко Штарк"

Ученици 6/3 су посетили нашу највећу фабрику слаткиша и одушевили се. Посета је била садржајна, добро осмишљена, разноврсна и интерактивна у оквиру двосатне шетње кроз погон производње уз стручно вођење једног од технолога. Деца су подстакнута на креативност – сами су правили чоколаду украшену експандираним пиринчем. Захваљујемо се ђачком родитељу који нам је ово омогућио, а утиске можете прочитати овде.

Први пут смо гледали фабричку производњу уживо и невероватно је како је све у фабрици повезано. Ако стане једна машина, све стаје. Видели смо производњу омиљених слаткиша, од почетка до краја, али нисмо могли да им приђемо, јер се хода строго између две жуте траке. Сазнали смо за нови зелени смоки са укусом хот-дога и кечапа који није још у продаји. У погону за производњу банана произведе се и до 12 тона дневно, а смокија, за који су потребне чак три хале, изађе дневно и до 30 тона. Невероватно је да не стижу да направе резерву,одмах све продају, иако може да стоји и до осам месеци! Приликом уласка у производњу  сви смо обукли беле заштитне мантиле и капе. Осећали смо се као лекари на ВМА. Некима је најјачи утисак била маскота Смокић са којом смо се на почетку сликали групно, али и појединачно у опроштајном загрљају. Осим пуних стомака и пуно лепих утисака, понели смо из фабрике и по једну кесу слаткиша, мирис чоколаде који нас је пратио далеко и осмех који није могла да скине ни гужва у градском аутобусу. Баш нам се свидело, никад нисмо били на сличном месту.

soko stark

03.10.2017
Дечија недеља 3. октобар

Ученици 5/1 разреда и наставница географије, учествовали су у традиционалном јавном еколошком часу у оквиру пројекта „Пластичну амбалажу сакупљај и нашу околину сачувај“. Заједно са децом из школе Свети Сава и другарима из предшколских установа, у парку „Петар Бојовић“ код Каленић пијаце, са специјалних екоштандова, делили су цегере од биоразградивог материјала и летке са поруком на ту тему. За узврат, тражили су од Врачараца ПВЦ кесе и одлагали их у еко корпе, ради рециклаже. У разговору са пролазницима, дошли су до заједничког закључка да треба користити што мање „обичних“ кеса, како би нам околина била чистија. Тако је завршена друга у низу манифестација у оквиру Дечије недеље, у организацији удружења “Пријатељи деце Врачара“, чији смо ми дугогодишњи сарадници.

20171003_120923[1] 20171003_121004[1]

02.10.2017
Дечја недеља од 2. до 6. октобра

Кликом на линк Дечја недеља погледајте цео текст.

decja nedelja

Септембар 2017

29.09.2017
Како преживети пубертет

29. септембра 2017. године у одељењу 6-1 одржан је Час одељењског старешине на тему „Како преживети пубертет“. Гошћа је била ауторка приручника за младе Виолета Бабић која је разговарала са ученицима о проблемима одрастања и корисним саветима за тинејџере из „Књиге за сваку девојчицу“ и „Књиге за сваког дечака“. Разговор је пратила новинарка Данка Белошевић и он ће бити објављен у оквиру интервјуа са ауторком на Интернет порталу РТС-а.

pubertet

Погледајте прилог РТС кликом на Када књиге не познају узрасне ни старосне границе

29.09.2017
„Дан рециклаже на Врачару“

Општина Врачар је у сарадњи са фирмом SOLAGRO TEAM  организовала „Дан рециклаже на Врачару“ у циљу едукације деце. Програм је, у оквиру Дана европске баштине под слоганом Наслеђе и природа, реализован  кроз интерактивну презентацију у галерији општине. Ученици 2/4 су одговарали на питања у квизу и за то добила награде, а посебно забавно је било што су сви по мало возили рецикл. Ову необичну справу за „гужвање“ лименки ће ускоро добити свака школа на општини.

reciklaza reciklaza_01

27.09.2017
Дани Европске баштине

У склопу манифестације Дани европске баштине, општина Врачар нас је опскрбила са 100 пари гумених рукавица и црним кесама за смеће, са идејом да ученици симболично чисте своју околину. Тако су одабрани ђаци од 3. до 6. разреда један школски час провели у дворишту и Неимарском парку, где су на очиглед и уз одобравање пролазника, скупљали ђубре. Договорили смо се да ускоро поставимо кратка упозорења и опомене, како би следећи пут било мање посла за ове вреднице. Акција је успешно завршена, а све је надзорала директорка Ивана Оролицки.

dani dani_01

dani_02

22.09.2017
Дан без аутомобила

 Међународни дан без аутомобила обележавамо традиционалном акцијом коју је покренула Еколошка секција 2012. године. Тог дана, родитељи не би требало да довозе децу колима у школу, а ученици који желе, долазе на тротинетима, бициклима, ролерима, скејтборду или у последње време на каверборду. Ове године, одзив је био слабији јер је тог дана падала киша, али неколицина се ипак одазвала позиву. Тек да не прекину традицију. Зато им велико – Хвала!

 dan dan bez auta_01

21.09.2017
СУПовци

Сарадња наше школе и полицијске станице Врачар се наставља. Организована су предавања за ученике 4. и 6. разреда на тему „Полиција у служби грађана“, где су школски полицајци разговарали са ученицима о проблемима на које наилазе деца у школи, а представили су им и јединице полиције, опрему коју носе и одговорили на сва питања и недоумице.

sup

20.09.2017
Посета музеју Јована Цвијића

Ученици свих петих разреда су са наставницима географије посетили музеј Јована Цвијића. Музеј се налази у кући у којој је Цвијић живео, па су се тако, осим са ликом нашег најпознатијег географа, упознали и са архитектуром у стилу Сецесије, карактеристичним за градњу на почетку 20. века. Ово је била и добра прилика да се ђаци и нови наставници боље упознају, у чему нас ни киша није омела, а надамо се да ће сличних дружења бити још. Како су се провели ђаци, прочитајте овде.

noć noc_01

 noc_02 noc_03

20.09.2017
Угледни час веронауке

Наставница веронауке, Невена Бабић, успешно је реализовала угледни час „Путовање по Грузији“, коме су присуствовали ученици седмог разреда и наставници географије. Тема нам је заједничка, јер из нашег предмета управо уче одлике Југозападне Азије, па је ово и део Интердисциплинарне наставе и успешна сарадња међу наставницима која се шири и продубљује.

cas

16.09.2017
Наставничка екскурзија

У циљу што боље сарадње запослених у нашем колективу, општина Врачар и Синдикат су осмислили  једнодневни излет. Реализован је у суботу 13. септембра. Прво смо посетили подрум вина породице Милошевић из Жабара, затим манастир Горњак у истоименој клисури. Манастир је задужбина Кнеза Лазара и на свом имању има извор лековите воде. У повратку смо се купали у бањи Ждрело и ручали уз музику у Петровцу на Млави. Заједнички закључак је био да оваквих дружења треба да буде више и чешће.

ekskurzija ekskurzija_01 ekskurzija_02

15.09.2017
Химна школе

У оквиру састанка Тима за културне и јавне делатности, поводом припрема за прославу Дана школе, предложено је да се изведе представа “Мали принц“ и нешто ново, иновативно, занимљиво. Тим је једногласно подржао предлог да се напише, компонује и изведе Химна школе. Наставница српског језика Дубравка Матовић прихватила је да напише текст, а наставница музичке културе Кристина Будић да компонује музику и да са школским хором увежба извођење Химне за Дан школе.

Кликом  на  Химна школе „Светозар Марковић“ погледајте химну.

13.09.2017
Пројекција руског филма

У среду, 13. септембра 2017. године, посетили смо позориште Дадов у улици Светозара Марковића. Министрства културе Русије и Србије заједничи су организовали пројекције руских  едукативних филмова. У неколико термина, ученици 4. и 7. разреда су, са учитељима и наставницима, гледали дугометражне филмове на тему рециклаже , људских односа, руске историје.

poseta muzeju poseta muzeju_01

08.09.2017
Међународни дан писмености

8. септембра 2017. године обележили смо Међународни дан писмености. У Свечаној сали наше школе окупили су се ученици од четвртог до осмог разреда са наставницима, а гост трибине била је професорка српског језика, лекторка и ауторка Виолета Бабић. Разговарали смо о значају правилног изражавања, поштовању правописних правила и честим језичким недоумицама које су сликовито представљене у њеним приручницима „365 језичких цртица“, „366 језичких цртица“ и „367 језичких цртица“.

dan (1) dan (2)

01.09.2017
Пријем ђака првака

Првог септембра 2017. године, од 17 сати, у школском дворишту дочекана је 63. генерација ђака првака. Свечани пријем нове генерације, отворио је и затворио хор млађих разреда, под диригенстком палицом учитељице Иване Цицварић.

Цео прилог погледајте овде

Јун 2017

05.06.2016
Светски дан заштите животне средине

Поводом Светског дана заштите животне средине, који сваке године означава крај активности еколошке секције наше школе, ученици петог разреда су, заједно са наставницом географије, саставили питања на тему екологије. Главни испитаници били су прваци и трећаци, а папирићи које су ученици извлачили из корпе су садржавали једно питање и три понуђена одговора, од којих је само један тачан. Циљ акције је био, да млађим ученицима приближимо идеју рециклаже и да се забавимо. Следеће године, побољшаћемо активност, тако што ће ученици за сваки тачан одговор добити заслужену награду – бомбону.

 У свечаној сали општине Врачар, свечано је обележен Светски дан заштите животне средине који је Генерална скупштина УН-а успоставила 1972. године. Југославија је била један од предлагача, а данас се обележава у више од 100 земаља како би се обезбедила чистија и зеленија будућност. На скуп су позвани ученици седмог разреда наше школе, којима је приређен јавни час уз видео пројекцију анимираног филма на тему рециклаже отпада. Обраћајући се присутнима, председник општине Милан Недељковић је изјавио да је очување животне средине један од приоритета рада општине Врачар. Ученицима се обратио и Горан Триван из градског Секретаријата за заштиту животне средине, који их је упознао са историјатом, али и будућим активностима.  “ Желео бих да се поново видимо на јесен и у време садње биљака заједно посадимо нове саднице дрвећа, “ истакао је Триван. Манифестацији је присуствовао и Иван Карић, из странке Зелених и Душан Јаковљевић, из покрета „ Lets Do It”, као и Драги Лукић, општински већник и наш бивши директор. Фирма Solagroteam је за ову прилику ученицима приказала еколошки бицикл који рециклира лименке када се управља педалама. Ђацима је било веома занимљиво и поучно.

svetski

05.06.2017
Излет на сеоско имање

Ученици II₂ и II₄ су 5. јуна 2017. обишли сеоско имање ,,Пиперхофˮ у Степојевцу. Имање држи породица Пипер, која се због љубави према животињама и бављења коњичким спортом одрекла града и прешла да живи на село. Поред коња, ова породица гаји козе, овце, коке, гуске и патке. Ученици су имали прилику да се упознају са свим овим животињама, да јашу понија, помазе јаре и јагње…Показано им је како се накад орало, како кока лежи на јајима, како се тимари коњ…Сваки ученик је за на поклон и као домаћи задатак добио по два, домаћа, органска јаја, да за доручак  направи кајгану.

seosko sesko1 seosko3

06.06.2017
Бајка о Малом принцу

Роман А.С. де Егзиперија овог пута је на часовима литерарне секције методички примењен као мотивација за самостално књижевно стваралаштво ученика. Ученице седмог разреда, Мила Кресоја, Мина Обрадовић, Мила Цекић и наставница Дубравка Матовић написале су текст драме, а потом је извршена адаптација за извођење, осмишљена сценографија и костимографија.

Погледајте више кликом на линк: http://ossmarkovic.edu.rs/ucenici/stvaralstvo/

28.06.2017
Видовдан

На крају сваке школске године, на последњем родитељском састанку,  после завршене наставе и свих других обавеза наставника, а пре одласка на одмор, ученици добијају сведочанства о завршеном разреду. Уз сведочанства, биће им уручене и посебне дипломе за залагања у појединим предметима из којих не постоје званична такмичења у оквиру Министарства просвете. Том приликом, биће додељене и дипломе  у области екологије, онима који су се истакли у акцији прикупљања пластичних затварача „Чеп за хендикеп“. Од следеће године, када уведемо „Књигу утисака“ о свакој делатности секције, наградићемо и најбоље коментаре, утиске, извештаје, сугестије, а посебно извештаје за сајт. Све у циљу још бољег рада у наредном периоду!

Мај 2017

19.05.2017
Галерија природњачког музеја

Најновија поставка у галерији природњачког музеја на Калемегдану, посвећена је Метеорима. Иако је простор мали, изложба је добро осмишљена. Штампани су панои у црној боји, изложени су вредни експонати, делови метеора који су пали код нас, али и они које смо добили разменом са другим земљама, макете кратера и бокс са 3D призорима из свемира. У ову занимљиву посету, ишла сам са осмацима, који су били сентиментално расположени, знајући да нам је ово последње у низу лепих дружења ван школе. На повратку смо посетили Гетеов институт у Кнез Михајловој улици, где је у току интерактивна изложба Душана Вуксана дизајнера светског гласа, иначе рођеног стрица нашег Владимира из 82.

20.05.2017
Петру Краљу у част – КРАЉЕВСТВО ПОЕЗИЈЕ

Ученици наше школе са наставницом српског језика Дубравком Матовић узели су учешће у већ традиционалном такмичењу рецитатора које Општина Врачар организује у част свог славног преминулог становника глумца Петра Краља. Ученици шестог разреда, Јована Бурза и Марко Јевтовић, представили су се својим талентом. Осим у такмичарском делу, представници школе присуствовали су свечаном проглашењу победника испред споменика глумцу у присуству академског жирија и кћерке Петра Краља.

24.05.2017
Европски дан паркова

Светски дан оријентиринга, када се свуда у свету одржавају такмичења, обележили смо – где друго, него у Неимарском парку. Повод за то је био и Светски дан паркова, а овом приликом ученици су упознати са историјатом нашег парка, за који нису пре тога чули да се званично зове по балерини Јелени Шантић, као и о утисцима неких бивших ученика који су, говорећи о својим школским данима, обавезно писали и о „паркићу“. Дан је био леп и у парку је, као и обично, било пуно деце свих узраста. Поводом ове манифестације, требало би, од следеће године, организовати више активности.

25.05.2017
Хидрометеоролошки завод Србије

Традиционално, пред крај школске године, у оквиру теме „Атмосфера“, са ученицима петог разреда, посећујем ХМЗС преко пута Храма Светог Саве. Одличан метеоролог, госпођа Гордан, показала је ученицима шта се све налази и како се мере климатски елементи у метеоролошком кругу. На крају, питања о томе шта су запамтили и похвала за изузетно добре, мада мало немирне ђаке.

29.05.2017
„Шашава песма“

Угледни час је одржан у свим одељењима петог разреда. Утврђивала се наставна јединица  „Шашава песма“ Мирослава Антића. Цео материјал погледајте овде

Април 2017

09.04.2017
Хуманитарни спорски дан

У спортском центру ,,Sportactiveʼʼ на Новом Београду, 9. априла је одржан VII спортски дан под слоганом ,,Вредности живота – деца дециʼʼ у коме су се ученици II₂ дружили са децом без родитељског старања и донирали им гардеробу и играчке.

Тога дана ораганизоване су разне штафетне игре и сви учесници су се упознали са спортском дисциплином дизања тегова. Кратку презентацију је одржао бивши државни првак Србије, Никола Алиломов. Свако дете је пробало технику дизања тегова.

 У веселој и опуштеној атмосфери сви су уживали и дружили се. На крају су сваком учеснику додељене и медаље.

sd sport

 sd1

21.04.2017
„Оштро перце“

Ученици трећег и петог разреда су ове године учествовали у међушколском такмичењу „Оштро Перце“. Више о овом такмичењу погледајте овде

перце

 

Март 2017

02.03.2017
Афрички музеј

Афрички музеј израстао је из донације приватне зборке Веде и Здравка Печера. Данас је допуњен и садржи предмете углавном из Западне Африке. Маске, обредне фигуре, оруђе, слике, накит… Кустос Марија Личина са којом годинама сарађујемо, увек припреми занимљиву активност за крај посете. Подели ученицима слике и задатак је да свако пронађе свој предмет, штампа неме карте Африке, пушта слике и музику. Одличну сарадњу, употпунили смо пригодним поклоном, уџбеником из географије за седми разред, како би убудуће још боље ускладили предавање и прилагодили га том узрасту.

03.03.2017
''Златна сирена''

Tакмичење основних школа Врачара “Златна сирена“ одржано је 3.марта у Основној школи “ Свети Сава“. У великој конкуренцији прве награде и пласман на градско такмичење oсвојили су следећи ученици:

Прве награде:

Никола Лазић у жанру забавне дечије песме, 1.награда

Дрина Грубер у жанру забавне дечије песме, 1.награда

Голубовић Тара у жанру народне песме 1. награда

Валентина Томић и Голубовић Тара, дует,

у жанру класичне соло песме 1.награда

 Друге награде:

Премовић Ива, Марковић Јана, Ђорђевић Невена.

Треће награде:

Ника Пурић, Коста Бенић, Јана Татић и Јана Премовић.

sirena

09.03.2017
„Мислиша“

Математичко такмичење ,, Мислиша 2017.ʼʼ одржано је 9. марта 2017. године.

Такмичење је спроведено у нашој школи, у осам учионица млађих разреда. Тамичио се 221 ученик наше школе од II до VIII разреда.

mislisa

16.03.2017
„Кенгур“

И ове школске године организовано је  такмичење ,,Кенгур без границаʼʼ .

Такмичење је одржано 16. марта 2107. године у нашој школи. На овом такмичењу учествовало је 40 ученика од 2. до 8. разреда.

kengur

16.03.2017
„КИР ЈАЊА“

На позив наставнице Јоване Николић, радо смо се одазвали и заједно са њом и ученицима шертог и осмог разреда, још једном поетили Академију 28. Овог пута смо гледали класично дело „Кир Јања“ у извођењу младих ентузијаста, глумаца који имају сопствено позориште. Ову представу су урадили врло морерно, а глумили су маесрално и држали пажњу све време. Представу су модернизовали, било је ту и нових израза и предмета, али не претерано. У представи се и играло и певало, а због комичне ноте, у неколико наврата орио се смех. Ове представе су изванредан тренинг издржљивости, дисциплине и праве забаве.

20.03.2017
Градско такмичење златна сирена

У великој дворани Дечијег културног центра Београд, 20. , 23. и 27. марта 2017. одржана су три концерта у три дана, градског такмичења соло певача, дуета, терцета у различитим жанровима и узрастним категоријама.

20. марта, одржано је такмичење у жанру класичне соло песме, где су наше две ученице 6.разреда Тара Голубовић и Валентина Томић у дуету извеле песму “Сумрак“ – Лудвиг ван Бетовена и освојиле 2. награду.
23. марта, у жанру народне домаће песме ученица Тара Голубовић извела је песму Густа ми магла паднала и освојила 1. награду.
27. марта, у жанру дечије забавне песме Дрина Грубер ученица 3. разреда извела је песму “Марија дивно свира“ композитора Боре Мајданца и освојила 1. награду.
Никола Лазић, ученик 6. разреда забавном дечјом песмом “Диван дан“- Дејана Цукића, освојио је СПЕЦИЈАЛНУ 1. награду на градском такмичењу и наступао је на ревији победника градског такмичења “Златна сирена“ 8. маја 2017. у великој дворани Дечијег културног центра.

zlatna

22.03.2017
Светски дан вода

Овај дан, обележили смо врло оригинално. Деца и наставници су били обучени у плаво. Акција, прва ове врсте, у потпуности је успела, све се плавило! Било је задовољство ући у одељења или изаћи на одмору у двориште. За убудуће, 21. марта сви ћемо бити обучени у зелено – за дан шума, а следећег дана – у плаво. Ова несвакидашња акција се допала многим ученицима, а долазак у школу им је учинила интересантнијим.

25.03.2017
Сеизмолошки завод Србије

Посету Сеизмолошком заводу Србије, искористили смо за обилазак једног од најзначајнијих паркова у нашем граду. Ташмајдан је некада био рудник, (сада је на том месту реновирани стадион), гробље (касније измештено), сабориште карађорђеве војске, једна од могућих локација на којима су спаљене мошти Светог Саве. Дана се овде налазе две цркве Светог Марка и Руска, хотел Таш и позориште „Душко Радовић“, Телевизија Београд. Баш на овај дан, у бомбардовању зграде РТС-а страдали су радници, чији смо споменик такође обишли. У самом заводу, сазнали смо доста од историје и почетака, до тога како се данас мере земљотреси. Ученици су писали своје утиске, који су били позитивни. На повратку кући, частили смо се сладоледом, дан је био диван.

25.03.2017
Сат за нашу планету

Светска организација за природу, од 2007. године, спроводи акцију „Сат за нашу планету“. Као и у стотинак земаља широм света,  и у нашој школи, многи ученици укључивањем у ову акцију, дају допринос очувању животне средине. Циљ је подизање свести о климатским променама и важности штедње извора енергије. На овај дан, од 20:30 до 21:30 часова, треба угасити сва светла у кући. Деци је занимљиво седење у мраку, многи овај сат искористе за разговор у оквиру породице, играње друштвених игара уз свеће и сл. Извештаји су духовити, тичу се реакције родитеља, превазилажења страха, али и правдања због неучествовања.

29.03.2017
Посета министра просвете и градског менаџера

Будући да је ова школска година 2016/2017. реализована у надограђеној и реновираној школској згради, министар просвете, науке и технолошког развоја Миладин Шарчевић званично је посетио нашу школу.  У посету су дошли и градски менаџер Горан Весић и представници општине, а том приликом су ученици првог разреда учитељице Светлане Бабић извели кратку представу, док се уваженом скупу у име школе обратила ученица трећег разреда Лена Савковић следећим речима:

„Добро нам дошли у најлепшу и најнасмејанију школу на Врачару. Неки други ђаци у некој другој школи рекли би да је њихова школа најлепша. Можда и јесте, али за нас је „Светозарац“ први на свету. Овде настају наше успомене, расту нашу снови, освајамо свет науке, спорта и уметности. Зато „Светозарац“ није само наша школа, то је и наша кућа коју дограђујемо знањем, љубављу и добротом. А ја вас сада испред ове куће знања срдачно поздрављам.

Добро нам дошли!“

31.03.2017
“Пут кроз Европу – Украјина“

У оквиру пројекта ,,Пут кроз Европуʼʼ  учениици II₂, II₃ и II₄ угостили су 31. 3. 2017. године представницу Амбасаде Републике Украјина. Предавање је одржано у једној од учионица.

 Након краке презентације и одгледаног филма о Републици Украјини, ученици су имали организоване радионице, на којима су правили експонате везане за ову велику државу. На једној радионици правиле су се карактеристичне украјинске наруквице у бојама заставе, на другој су прављени магнети у облике венчића, који су део традиционалне украјинске ношње. Трећа радионица је учила ученике да је Украјина ,,житница Европеʼʼ и помоћу различитог зрневља попуњавани су облици неких животиња.

1 2

Фебруар 2017

02.02.2017
Најраспеванија одељенска заједница

Општинско такмичење најраспеванијих одељења основних школа Врачара одржано је 17.2.2017. у основној школи Свети Сава.

Учествовале су све школе Врачара, а најраспеваније одељење на Врачару је одељење 4/2 наше школе, односно добитници су прве награде.

Поносни смо на наше ученике и све честитке за успех и пласман на градско такмичење које је одржано у дворани Дечијег културног центра 20.фебруара, наша школа је освојила 2.место према оцени дечјег жирија и похвалу према оцени стручног жирија.

24.02.2017
Такмичење за најбољег диџеја Врачара

Такмичење у диџеингу одржано је 24. фебруара 2017. у  НУ  “Божидар Аџија“.

У конкуренцији свих школа Врачара, најбољи је био представник наше школе Јанко Кустурица, који је освојио 1.награду.

didzej

 

24.02.2017
Сајам туризма

Редовна активност секције је и одлазак на сајам туризма, један од највећих у региону. У халама Београдског сајма, своју понуду, тада излажу туристичке агенције, организације општина из целе Србије и појединачно, туристички објекти. Широку понуду на тему „где отићи“ употпуњују далеке дестинације, а честе су и дегустације хране и пића на штандовима. Пре поласка на сајам, формиране су групе 2-3 ученика и свака је добила задатак, виртуелног туристу или групу туриста који са одређеном намером долазе у Србију. Тражио се камп за децу из Норвешке, бања за пензионере са Флориде, римски локалитети за Јапанце. Осмацима је било забавно, али време боравка на сајму, наредне године, мора да буде дуже.

27.02.2017
Прослава дана Светог Саве

У холу школе поводом Дана Светог Саве ученици наше школе извели су прикладан рецитал и наступ Хора школе који је извео Химну Светог Саве, песму Милешевка композитора Љубе Манасијевића и Свети Саво, мудра главо на музику Леонтине Вукомановић. Уз сечење колача, и присуство домаћина славе и свештеника, директор школе Драги Лукић обратио се ученицима и присутним гостима, родитељима, наставницима.

sveti sava

Јануар 2017

23.01.2017
ПРЕДСТАВА „СВЕТИ САВА У ЛЕГЕНДАМА“

Одлично конципирана представа која кроз скечеве дочарава лик и дело Светог Саве пуна је анегдота у којима једва чекате крај, да бисте чули какав је епилог. Вече у Академији 28, провели смо лепо, а деци се највише допала прича о посети Светог саве прво једној доброј девојци, а затим и злој. Када је одлазио од прве, пожелео јој је да се уда за најгорег, а другој – да нађе најбољег момка. На питање свог помоћника, зашто доброј жели лоше, рекао је да ће она умети од њега да начини доброг. Кад мало размислимо, имао је право! И остале приче, биле су баш поучне, а у многим је могло да се чита и „између редова“.

Децембар 2016

09.12.2016
„Свет у нашим очима“

Конкурс „Свет у нашим очима“ опширније погледајте овде

11.12.2016
ПРЕДСТАВА „УОБРАЖЕНИ ПРИНЧЕВИ“

Ученица 53 Ена Вуков, игра у плесном студију, са којим је имала балетску представу „Уображени принчеви“. Oдељењски старешина и још десетак ученика, посетили су Дадов и уживали у поучној представи о себичлуку, похлепи и зависти међу браћом, који прерастају у најлепша осећања уз помоћ свих актера представе.

15.12.2016
ФЕСТИВАЛ НАУКЕ „ЧИСТА ДЕСЕТКА“

Јубиларни десети фестивал науке под називом „Чиста десетка“ одржан је од 15-18. децембра на Београдском сајму. Савремена научна достигнућа, забавни, едукативни, мали и велики научни експерименти, са акцентом на Теслин живот и дело (посвећена му је једна хала), били су довољан разлог да веће петих разреда организује посету.

18.12.2016
ПОСЕТА ЗАВОДУ ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ

Ученици осмог разреда су, после обраде наставне јединице о природним добрима Србије, посетили Завод за заштиту природе.  У музејском делу зграде на крају Новог Београда, у посебним витринама, налазе се макете наших националних паркова. У њима су препариране животиње, осушене биљке, примерци стена карактеристични за одређене регије. Наташа Панић, запослена у овој инситуцији, приказала нам је видео презентацију о природним добрима и пословима којима се баве заводи у Београду, Нишу и Новом Саду.

24.12.2016
Манифестација ''ЗИМА, ЗИМА, Е ПА ШТА ЈЕ, НА ВРАЧАРУ НАЈЛЕПША ЈЕ

Одржана 24.12.2016. у Чубурском парку.  Хор школе је извео културно-уметнички програм и свој репертоар новогодишњих и дечијих забавних дечијих песма у сусрет Новој години.

Новембар 2016

16.11.2016
Фестивал „Крокодокодил“

Прилог са фестивала погледајте кликом на линк: http://ossmarkovic.edu.rs/ucenici/stvaralstvo/

 

17.11.2016
Угледни час – француски језик

Наставна јединица  LES COLLECTIONNEURS  /САКУПЉАЧИ  СТВАРИ/  обрађена је на интересантан начин. Ученицима је било занимљиво, јер је свако донео своју омиљену играчку из детињства нпр. меду, лутку, робота, албум за сличице и др. Свако од њих је на француском језику кратко описао разлог везаности баш за ту играчку. Ученици су активно учествовали у активностима, а показали су и своје глумачко умеће. При томе су вежбали изражавање на француском језику. Будући да се ради о ученицима који су веома интелигентни, али и  живахни, оваква вежба им је баш пријала. Корелација са српским и енглеским језиком, музичком културом.

Евалуација овог часа била би јачање мотивације за коришћење помоћних средстава у настави у едукативне сврхе, подстицање мотивације за самостални рад, у циљу развијања вокабулара и успешнијег изражавања на француском језику

18.11.2016
ГРАДСКА ЧИСТОЋА

Прво коло еко квиза искористили смо да посетимо просторије Градске чистоће у улици Мије Ковачевића на Карабурми. Десетак ученица нашег одељења, кренуло је да бодри такмичаре, али и да се упознају са најновијим машинама које је ово јавно предузеће набавило. Дозволили су нам да уђемо у возила, притискамо дугмиће, палимо светла и све то уз надзор запослених који су радо одгоарали на сва наша питања. Било је и доста новинара из разних тв и писаних медија, па су неки од нас интервјуисани. Квиз је био занимљив, игре различите, такмичари добри. Послужили смо се соком и сендвичима, а за успомену смо кући понели мајице у боји нашег тима. Иако смо „испали“ у првом кругу, лепо смо провели овај дан.

cistoca cistoca_01

cistoca_02 cistoca_03

Октобар 2016

01.10.2016
Екскурзија “Ђавоља варош“

Ученици 8. разреда су, према годишњем плану школе, били на тродневној екскурзији. Спавали су у Брзећу, а поред природног феномена Ђавоље вароши, били су још и у Крушевцу и Лазарици, на Равном Копаонику, Врњачкој бањи.

03.10.2016
Аудиција за секције

Већ почетком октобра, наставнице српског језика су организовале аудицију за пријем чланова у Драмску и Рецитаторску секцију. Изабрана деца ће у овој школској години учествовати у такмичењима, смотрама, представљањима школе, али и у припреми позоришних представа које су у плану.

08.10.2016
Семинар „Метода наставе и учења“

У складу са правилником о стручном усавршавању, група од седам наших наставника је била на једнодневном, акредитованом семинару на тему наставе и учења. Организозатор је Агенција за образовање Марина и Јован, а семинар је одржан у ООШ Владислав Рибникар. Какви су утисци о семинару и шта смо тамо научили, написали смо у извештају.

11.10.2016
Округли сто о родној равноправности

На позив…

15.10.2016
Фудбалски турнир

Једна од првих активности Ученичког парламента, била је организација турнира у фудбалу.

20.10.2016
Дан школе

У Крипти Храма Светог Саве 20.10. изведен је програм поводом прославе Дана школе, који су припремили ученици. Осим прикладног драмског текста, Хор школе је извео химну Боже правде, химну Светом Сави, сплет народних песама Ајде Јано-Македонско девојче, Тамо далеко и песму „Маштарија“ коју је компоновала наша бивша наставница музичке културе, Весна Вељковић.

dan skole dan skole_01

20.10.2016
Школски конкурс на тему „Моја школа“

Поводом 170 година од рођења Светозара Марковића, у школи је организован конкурс на тему „Моја школа“. Литерарне радове писали су ученици петог разреда.

Радове ученика погледајте на линку: http://ossmarkovic.edu.rs/ucenici/stvaralstvo/

28.10.2016
Сајам књига

И ове године ученици су посетили Међународни сајам књига у Београду. Уз стручно вођење наставника посетили су штандове еминентних издавача на домаћем и страним језицима, али и штандове по свом избору. Наставница српског језика Дубравка Матовић дала је овом приликом изјаву о посету сајму за Српску научну телевизију.

31.10.2016
„Киша песама”

Ученици 3/2 одељења представили су своје песничко стваралаштво обједињено у својеврсну збирку под метафоричним називом „Киша песама“ пред ученицима одељења 7/2. Збирку су својеручно укоричили и осликали, па поред њеног садржаја, презентовали и њен визуелни изглед. Трећаци су успешно савладали трему пред старијом публиком и добили заслужени аплауз. Ученици седмог разреда освежили су сећања на свој трећи разред и вредности које су тада делили, одали признање за труд и озбиљан приступ књижевном стваралаштву млађим ученицима од себе и тиме им потврдили да се налазе на добро одабраном путу.

kisa

Септембар 2016.

31.08.2016
Пријем ђака првака

Школска 2016/2017. година је у нашој школи почела 31. 8. 2016. године у 17 сати у неимарском парку ,,Јелена Шантићʼʼ свечаним пријемом ђака првака. Прваци су одгледали представу позоришта ,,Петар Панʼʼ и потом са својим учитељима кренули пут учионица. На свечаном пријему, сваки првак је усликан кроз рам који су направиле учитељице другог разреда, како би имао лепу успомену на један од битнијих догађаја у животу.

Prijem_prvaka_01 Prijem_prvaka_02

01.09.2016
Први дан у школи

Првог дана школе ушли су у зграду школског боравка, јер су њихове учионице биле у завршној фази припреме. Школску 2016/2017. годину започело је 133 првака, распоређених у пет одељења. Генерацију су примили учитељи: Светлана Бабић, Светлана Гавриловић, Ксенија Лековић, Ненад Матић и Ивана Цицварић. Уместо у школским клупама, старији ученици су нову школску годину дочекали у природи. Радови на школи су каснили, а ми смо се сналазили. Један дан у Неимарском парку, провели смо у упознавању. Ученици петог разреда су се представљали, говорили о свом успеху, навикама, очекивањима у даљем школовању. Одељењске старешине дале су основна упутства, али не и одговор на питање „Када ћемо ући у школу“.

Prvi_dan_skole

02.09.2016
Спортско село

Следећег дана смо отишли до спортског села у кругу болнице, на општини Савски Венац. Иако се до тамо стиже пешке, пут није безбедан, на појединим местима нема тротоара. У овом спортском објекту, налазе се спортски терени и парк са љуљашкама, а боравак је бесплатан до вечерњих термина. Одлично смо се провели!

16.09.2016
Дан озонског омотача

За прву активност еколошке секције, користили смо текстове, питања и филм „Ози озон“ из пројекта „Зелени пакет“. Ученици одељења 6/4, припремили су кратке текстове о озонском омотачу којима су едуковали ученике свих четвртих разреда. У радионичарском делу часа, четвртаци су били подељени у групе и свака је имала задатак да илустрацијом дочара озонски омотач. Неки су цртали проблеме који се јављају због загађења, други начине очувања, трећи лепоту наше планете. Техничку подршку пружила нам је канцеларија Црвеног Крста Врачар, од које смо позајмили пројектор.

  omotac omotac_04 omotac_03

omotac_01 omotac_02

18.09.2016
Изложба Стари занати

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, наша општина сваке године организује низ активности. Првог дана по отварању, посетили смо изложбу „Стари занати“ и упознали се са људима који настоје да очувају неке помало заборављене технике и вештине. Допали су нам се разни украси и тканине ручно бојене, кутије, накит, ешарпе, домаћи колачи…

22.09.2016
Дан без аутомобила

Ученици, који учествују у акцији Дан без аутомобила, уместо да их родитељи довозе колима, у школу долазе бициклом, тротинетом, скејтом, на ролерима. Сваке године, учествује више од 50 ученика. Њихова имена и превозна средства се бележе, а ове године, први пут, једна ученица другог разреда дошла је са кавербордом. Шта ће све набавити интересантно до следећег септембра, једва чекамо да видимо. Сваки учесник акције, награђен је беџом са логом Еколошке секције.

dan dan_01 dan_04

dan_03 dan_05 dan_02

23.09.2016
„Два народа једна душа“

Поводом манифестације “Дани културне баштине“, Дечји културни центар  организовао је програм у Руском центру за науку у културу чији је циљ био упознавање руских емиграната који су утицали на културу, уметност и архитектуру Београда, а под слоганом “Културно наслеђе и заједница – живети с наслеђем“. Кроз интерактивну игру актера програма, деца су имала прилике да уроне у причу о руском и српском пријатељству. Након упознавања с ликовима у радионици, деца су присуствовала Добротворном концерт – балу „Два народа – једна душа” који је организован поводом завршетка изградње Руског дома.

 Манифестацији су присуствовали ученици 4/2 са учитељицом Мирјаном Аврамовић

dva naroda dva naroda_01

dva naroda_02 dva naroda_03

23.09.2016
Школско такмичење у стоном тенису

Одржано је 23.09.2016. године. У појединачној конкуренцији учествовало је 14 ученика. Урош Петровић из 51 освојио је 1. место, Александар Џуџевић је био други, а Стефан Терзић – трећи. Џуџевић и Терзић су били први у дублу. Остали такмичари из овог одељења били су: Вукан Ристић, Андрија Ралевић, Лука Јаковљевић, Николас Бертолоти, Матеја Мирковић и Лука Татић. Из 54  Лазар Бабић и Димитрије Митић су освојили друго место у дублу, а учествовали су још и Ђорђе Ћургус, Андреј Старчевић и Јован Милосављевић.

23.09.2016
"Дани Европске баштине"
27.09.2016
Музеј Јована Цвијића

У музеју Јована Цвијића, нисмо били у протекле две године, због реновирања. Музеј не ради  ни сада, али је ових дана отворен у оквиру манифестације Дани Београда. Ову прилику искористили смо да ученици петог разреда сазнају нешто више о животу и делу највећег српског географа. На крају посете, уследио је традиционални квиз – девојчице против дечака. И поново су девојчице победиле.

30.09.2016
Ноћ истраживача
29.09.2017
Јапан – заувек у покрету

Јапански уметник Јосио Махида је одржао уметничку радионицу у којој је кроз звук и покрет представио Јапан – своју уметност и стваралаштво. Радионици су присуствовали ученици 4/2 са учитељицом Мирјаном Аврамовић

japan _01  japan _01japan